4 septembrie 2017 — Centenarul Marii Uniri | 1918-2018

Mausoleul Eroilor din Soveja, sat Dragosloveni (jud. Vrancea)

Monumentul are înfăţişarea unei cetăţi de piatră, cu planul în formă de cruce şi acoperişul conceput ca o cupolă,  fiind  ridicat pe înălțimea aflată la 200 de metri de Cimitirul German. Accesul se face printr-un rând de trepte din piatră cu o amplă deschidere, ce se desfășoară pe patru terase succesive și pornesc de la un peron semicircular în centru căruia este amplasat un vas ornamental de mari dimensiuni. De o parte și de alta sunt amplasate două tunuri, trofee provenite din luptele glorioase de la Mărăsești, fixate pe socluri din piatră de Kliva. (sursa: Muzeul Vrancei)

Conform datelor arhivistice de la 1940, aici au fost depuși, în firide individuale, 528 de eroi, iar în osuar – alți 1.612 militari (români, ruşi, germani, austrieci şi unguri, morți în Primul Război Mondial în bătăliile din vara anului 1917).

Inițiativa construirii acestui mausoleu a avut-o Comitetul Central al Societății ,,Mormintele Eroilor căzuți în război”. Piatra de temelie a fost așezată, din inițiativa Societății ,,Văduvele de Război” și ,,Cultul Eroilor”, la 27 septembrie 1923. A fost inaugurat în anul 1929.

 

Arhitect:  George Cristinel.