23 august 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” #58 | Sebastian-Vlad Popa și Ion Bogdan Lefter

Invitat astăzi la „mini-Cafeneaua critică” on-line este Sebastian-Vlad Popa, istoric și critic literar și teatral, eseist, profesor la Facultatea de Litere, Universitatea București, directorul revistei „Infinitezimal”. Amfitrion:  Ion Bogdan Lefter.

„N-am nicio opinie. Nu pot să colportez nimic. Sigur că da, mă informez, vreau să știu, vreau să aflu lucruri. Nu înseamnă că știu ceva, că am aflat ceva, nu înseamnă că sunt în posesia unei opinii pe care trebuie s-o lansez către comunitățile apropiate mie. Habar nu am. Cred în același timp, ca să-mi justific această suită de «nu»-uri sau de inabilități pe care mi le-am afirmat, că ne aflăm într-un moment al istoriei în care cu adevărat, în mod onest, atunci când ne confruntăm cu situații de criză precum aceasta, că ne aflăm pentru prima dată în situația de a spune că nu suntem informați. Nu pentru că nu ni se livrează informație. Informație ni se livrează enorm de multă, dar pentru că în mod obiectiv, în mod cinstit și la dimensiunea conștiinței individuale oneste nu putem să concoctăm, să coacem, să dezvoltăm și să lăsăm să dospească cele pe care le aflăm într-o informație pe care s-o numim adevăr al existenței noastre. Nu știu din ce este compusă această criză. Nu știu cum trebuie să mă comport față de ea”, susține Sebastian-Vlad Popa.

„Toată lumea se pricepe la psihologie și face psihologie. Cred că acesta este primul impact vizibil al întâmplării noastre de un an și jumătate. Toată lumea este obsedată de reglări psihologice. Trebuie să ne repunem în echilibru cu lumea. Repunem. Deci echilibrul a existat, normalitatea a existat, ea trebuie refăcută. Nu-mi amintesc ca înainte de pandemie să fi fost invocată normalitatea la care trebuie să recurgem din nou, la care trebuie să ne întoarcem. E foarte caraghios lucrul acesta. Acum va trebui însă să ne tratăm cu toții. Nu știu ce urmează. Mie mi-ar plăcea să urmeze rolling paintings, frivolitatea anilor ’20. Dar ce frivolitate să urmeze când acum suntem instruiți în legătură cu cuvintele pe care avem voie sau nu să le rostim. Aștept un deceniu de frivolitate, dar o să am voie să spun prostii, eu care urăsc să spun prostii? Dar ce o să se întâmple dacă n-o să mai am voie să le spun?”, afirmă Sebastian-Vlad Popa.

„mini-Cafeneaua critică” on-line este realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: