Glisează meniul stânga/dreapta
3 februarie 2022 — Dezbateri culturale
Invitați astăzi la „mini-Cafeneaua critică” de pandemie sunt Oana Boca-Stănescu, manager cultural și consultant în comunicare, fondatoarea Headsome Communication, coordonator al echipei Direcției Editură și Publicații UNATC „I. L. Caragiale”, și Bogdan-Alexandru Stănescu, critic literar, scriitor, eseist, traducător și editor. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
„A fost amestecat în pandemie. Prima dată n-am luat-o în serios. Era o știre care venea de undeva, nici nu știam exact de unde. Generic, știam că este vorba despre China. Țin minte că băiatul nostru este născut pe 2 martie și într-un fel situația explodase pe plan internațional, iar noi i-am serbat ziua la Constanța absolut firesc. Regulile din jurnalism s-au aplicat și la noi, nu era vorba de proximitate spațială și atunci nu era vorba despre noi. După aceea, a înaintat, și, sigur, aici mass-media a contribuit vizual foarte mult la tot spectacolul acesta și de la liniștea aceea și privitul ca la o poveste care este dincolo de universul nostru a venit și s-a insinuat în tot ce făceam. Am intrat într-o zonă aproape de nebunie. Ieșeam cu biletul acela și când ne întorceam acasă ne dezbrăcam de haine și le aeriseam, ne descălțam, exageram cu spirtul, cu tot ce era nevoie ca să igienizăm orice eventuale urme de covid care ar fi putut să ajungă înspre noi. După aceea am încercat să ne ducem viața cât mai normal cu putință”, spune Oana Boca-Stănescu.
„Dacă am o concluzie personală legată de tot ce s-a întâmplat în ultimii doi ani – recunosc că e cam târziu pentru mine s-o trag, ar fi trebuit să ajung la ea mai devreme dacă mă maturizam mai repede -, suntem foarte singuri, e o doză enormă de aleatoriu în planul general al conducerii, al guvernământului, al instanțelor superioare. E bine să fii pregătit pentru orice și să te descurci singur pe cât se poate. Supraeul politic e îmbibat de prea mult aleatoriu, ca să nu-i zic altfel”, mărturisește Bogdan-Alexandru Stănescu.
„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.
Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: