14 februarie 2022 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #106 | Iosif Klein-Medeșan și Ion Bogdan Lefter

Invitat la „mini-Cafeneaua critică” on-line este jurnalistul Iosif Klein-Medeșan, fost redactor la Vocea Americii, la BBC și Europa Liberă. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Când a început pandemia eram în Israel într-o vizită familială. Am tot dat telefoane în disperare la TAROM să ne putem întoarce. Am reușit să găsim locuri la ultimul zbor de dinaintea proclamării stării de urgență. Am ajuns la miezul nopții și nu a trebuit să intrăm în carantină. Pandemia ne-a împins, fără voia noastră, mai ales pe cei de o anumită vârstă, spre secolul XXI. Pandemia e teribilă. Eu am scăpat până acum. Sper ca pe ultima turnantă să nu mă agațe. Foarte mulți dintre prietenii mei, dar și din cunoștințele mele, rudele mele, au fost loviți de-a lungul acestor doi ani. Trebuie să o luăm ca pe o pauză oferită de natură. Nu poți lupta împotriva naturii, trebuie să te adaptezi ei. Pandemia ne-a oferit șansa de introspecție, multe șanse pe care altfel le-am fi ratat”, spune Iosif Klein-Medeșan.

„Nu se va termina dintr-odată, brusc. Autoritățile vor declara pandemia încheiată, boala însă va rămâne între noi. Ne vom păzi cu acoperirea nasului și a gurii. Cei care sunt mai expuși din cauza altor boli se vor păzi în continuare. Pericolul cel mai, global, care afectează miliarde de oameni o să fie de domeniul trecutului, nu are cum să fie altfel. Când o societate este zguduită de factori externi, urmările se văd în timp, nu imediat. Nu sunt pesimist, dar nu pot să fiu nici sută la sută optimist”, afirmă Iosif Klein-Medeșan.

„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: