21 februarie 2022 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #108 | Mircea Valeriu Deaca și Ion Bogdan Lefter

Invitatul „mini-Cafenelei critice” de pandemie de astăzi este Mircea Valeriu Deaca, critic de film si artist vizual. Predă teoria și analiza filmului din perspectivă cognitivă, precum și istorie de cinema la Facultatea de Litere a Universității din București. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Zoom este pentru mine un instrument extrem de facil și datorită domeniului cinematografiei pot să dau extrase de film foarte ușor, pot să dau powerpoint-urile cu share screen. Acest instrument mi-a facilitat travaliul educațional”, spune Mircea Valeriu Deaca.

„Cred că această perioadă este una anxiogenă. Anxietatea este o stare emoțională a unui organism în fața a ceva care amenință. De fapt, amenință în măsura în care este necunoscut, necontrolabil. În fața necunoscutului, în fața a ceea ce nu intră în tiparele tale mentale și de comportament uzual, ai o doză de anxietate. Orice element pe care nu-l ști creează această tensiune care-ți mobilizează factorii de control. Pandemia a fost o zonă în care anxietatea socială a crescut. Cred că unul dintre simptome este chiar dezvăluirea discursivă a celor care au negat realitatea, au negat știința. Am constatat cu toții câți oameni au fost victime ale știrilor false, manipulărilor, lipsei de educație media, educație literară. Anxiogenul a introdus o doză de introspecție cu întrebări «Cine sunt?», «Ce valori am?», «Ce motivație am?», «Care este ierarhia reală în viața mea în acest moment de cumpănă?» Până la urmă orice formă de introspecție ne scoate puțin din consumismul amețitor, iluzoriu, excesiv. Introspecția aceasta te face să te gândești la latura ta linguală, latura ta umană, la familie. Te face să-ți regăsești un loc mai sigur, mai cald printre prieteni. (…) În fața acestei crize, până la urmă umanitatea s-a mobilizat în latura politică, în latura medicală și cred că va trece peste criza aceasta”, este de părere Mircea Valeriu Deaca.

„Mini-Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: