Glisează meniul stânga/dreapta
29 martie 2021 — Dezbateri culturale
Invitatul episodului 17 al „mini-Cafenelei critice” on-line este poetul și eseistul Romulus Bucur, profesor al Universității „Transilvania” din Brașov. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
„Urmez și eu ritualul, ridicând ceașca de cafea”, spune Romulus Bucur. „Din punctul meu de vedere a fost o perioadă ciudată la nivel exterior. Am simțit că mă întoarce în timp cu niște obiceiuri, niște deprinderi, cu un context fără să-mi dea înapoi și anii pe care-i aveam atunci. În perioada studenției mergeam în vacanță la Arad vara, ocupațiunea principală era să-mi pun ordine în lecturi, să citesc mai mult literatură, pentru că în București citeam cărțile pe care știam că nu pot pune mâna din altă parte, semiotică, lingvistică. Încercam să recuperez. Când ajungeam acasă parcă se dădea drumul la robinet, scriam și scriam. Așa că am scris și în această perioadă. Am scris o carte care a și apărut «Despre Prieteni & Singurătate», Tracus Arte. Interesant este că pe atunci stăteam în casă fără să fiu constrâns, stăteam o săptămână în casă, mi se părea normal. Pe atunci nu exista internet. Toată informația era din cărți. Mă simțeam foarte bine așa. Aveam 20 și ceva de ani. Acum însă, frustrarea a fost legată de trecerea în online a cursurilor. De cinci ani predăm învățământ la distanță predăm online, problema a fost lipsa de contact fizic care mi s-a părut frustrantă. Tot timpul de lectură s-a dus în pregătirea cursurilor. Am simțit că mă epuizează”, afirmă Romulus Bucur, care crede că „poezia vine din interior, nu din exterior. Exteriorul e doar ocazia, nu cauza”.
Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși pe 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de facebook a Muzeului Național al Literaturii Române. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.
Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: