8 aprilie 2021 — Dezbateri culturale

mini-Cafeneaua critică on-line #20 | Dumitru Chioaru și Ion Bogdan Lefter

Invitatul de astăzi al „mini-Cafenelei critice” de pandemie este poetul, publicistul și eseistul Dumitru Chioaru. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Mi-a prins bine izolarea din punctul de vedere al scrisului. Am reușit să pun la punct trei cărți. Una a și apărut. Este vorba despre o ediție bilingvă, română și germană, «Scene din orașul vitraliu», o serie de poezii dedicate orașului Sibiu. Am citit foarte mult. Am și scris mult. La începutul pandemiei a existat o stare de neliniște, toată lumea era speriată și m-a copleșit puțin, dar m-am eliberat scriind. Am avut tot felul de viziuni sumbre. Intuiam o catastrofă când am văzut cum se propagă boala, rapid, și câte victime poate să facă. Dincolo de lipsuri și interdicții, lucrurile s-au mișcat bine. Medicina s-a dezvoltat, iată, avem vaccinuri. M-am așteptat însă ca oamenii să reacționeze altfel. E un moment care trebuia să ne pună pe gânduri, să ne schimbăm puțin atitudinea. Ar fi păcat să treacă și să nu învățăm nimic din asta”, mărturisește Dumitru Chioaru.

Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși pe 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.

Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: