Glisează meniul stânga/dreapta
22 aprilie 2021 — Dezbateri culturale
Invitatul „mini-Cafenelei critice” de astăzi este Dan Gulea, scriitor, critic și istoric literar, eseist, este în prezent profesor de limba și literatura română la Colegiul Național „Mihai Viteazul“ din Ploiești, care semnează lucrări de sociologie literară, studii culturale, teorie literară. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
„Ușurința cu care acceptăm noua stare de lucruri în numele și pentru prevenție. Nu mă neliniștește în mod special situația aceasta care este preferabilă unui război. Se vede în multe feluri unul dintre posibilele finaluri. De aici vine un oarecare confort, o oarecare perspectivă. Pe de altă parte există și situația aceasta în care cercetarea, cărțile, oferă o protecție suficient de rezonabilă. Cercetarea pe care am făcut-o înainte de pandemie, și care s-a desfășurat în timpul pandemiei, a fost despre activitatea lui Titu Maiorescu ca ministru al învățământului. La Arhivele Centrale există o serie de dosare, de documente, de mărturii, de urme administrative ale omului politic și reformatorului Maiorescu în domeniul acesta. Ministrul învățământului era prima funcție, prima poartă pe care pășea în lumea marii politici. A ieșit un volum care sper că va apărea la Editura Muzeul Literaturii Române și țin în mod special să-i mulțumesc domnului Ioan Cristescu pentru felul în care a fost interesat de această cercetare pe care am făcut-o. Este pasiunea de a merge la surse, de a vedea ce s-a întâmplat într-un domeniu destul de puțin explorat. Cartea scoate la lumină o serie de procese verbale ale unor discuții care s-au ținut la nivelul acesta administrativ înalt, în ceea ce se numea Consiliul General al Instrucțiunii. Cuvântul lui Maiorescu a fost nu o dată decisiv în luările respective de poziție”, spune Dan Gulea.
Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, „Cafeneaua critică”, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale desfășurate față în față din cauza pandemiei. În contextul dat, așadar în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, „Cafeneaua critică” a revenit de la 1 februarie 2021 sub forma unor „mini-Cafenele critice” on-line.
Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: