29 aprilie 2021 — Dezbateri culturale

mini-Cafeneaua critică on-line #26 | Bogdan Ghiu și Ion Bogdan Lefter

Invitatul din seara aceasta la „mini-Cafeneaua critică” on-line este Bogdan Ghiu, poet, eseist, traducător și teoretician al traducerii, jurnalist și realizator radio-tv. Amfitrion:  Ion Bogdan Lefter.

Cea mai recentă carte a lui Bogdan Ghiu, „Pandemiocrația. Kairos și vidul împărtășit (Contracriza 2)”, a apărut în 2020, la Editura TACT.  Cartea este un „amestec, hibridare, montaj de eseu, jurnal și «reportaj de idei» atât extensional, cât și intensional (nerupând, așadar, apariția reacțiilor conceptuale de sursa lor din actualitatea empirică), dosar de reacții și resurse propunând și o intrare în rezonanță și în dialog cu marea efervescență intelectuală și cu excepționalele „precipitări” utopice pe care le-au prilejuit-o, global, actuala criză”, spune Bogdan Ghiu.

„Pandemia devine, cum ar fi spus Durkheim, un fapt social total, devine un fapt politic, se transformă. Până și pandemia, nu numai virusul, înregistrează mutații. Noi ne-am format într-un alt lockdown, în perioada totalitarismului, dictaturii, regim totalitar care nu permitea o viață socială, de lipsa căreia suferă cei care s-au născut după revoluție”, mărturisește Bogdan Ghiu. „Pentru multă lume, pandemia a fost un declanșator, a fost o ocazie de a precipita multe utopii (…) Din punctul meu de vedere, această pandemie, care este termenul recunoașterii fenomenului, este o măsură politică (demia de acolo vine de la demos, care înseamnă tot poporul, adică toată lumea), e un descriptiv această pandemie. S-a spus că acest virus a scăpat din laborator. Bun, dar dacă s-a răspândit înseamnă că a fost compatibil cu ceea ce numim natura, nu e ca și cum ai scăpa un pix pe stradă. S-a recuplat cu natura și are o viteză, o vioiciune ca a unei ființe vii, a unei formule matematice, e ADN pur. Un ADN în libertate. Am devenit mediul de viață al acestei entități”.

Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși pe 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.

Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: