24 mai 2021 — Dezbateri culturale

mini-Cafeneaua critică on-line #32 | Aurora Kiraly, Iosif Kiraly și Ion Bogdan Lefter

Invitații de astăzi ai „mini-Cafenelei critice” on-line sunt Aurora Kiraly, artist și manager cultural, și Iosif Király, arhitect și artist vizual. Amândoi profesori la Universitatea Națională de Arte București. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„E un moment istoric, nu s-a mai întâmplat niciodată să se oprească ritmul de viață al întregii planete. O ceață densă în care nu vedeai la doi metri, nu știai dacă e prăpastie, zid sau continuă drumul. Momentul a fost accentuat de trecerea în on-line. Circulau zvonurile, nu mai știai care e adevărul, nici ce interese sunt. Dacă nu ești super așezat spiritual și emoțional se poate să se ardă filamentul și să o iei razna. E greu în special pentru oamenii care stau singuri în perioada asta”, spune Iosif Király.

„La început părea că timpul acesta liber este un cadou. Mi-am promis să nu mai pierd timpul cu lucruri care nu-mi aduc plăcere și bucurie, să fiu mai selectivă, să mă concentrez pe ce am de făcut, să materializez niște gânduri, niște idei. După această perioadă de interdicții am o mai mare apreciere asupra timpului pe care ar trebui să-l petrec în natură, o energie, o vibrație fără de care ești secătuit. M-a sufocat faptul că am fost obligată să stau într-un apartament de bloc. Am avut însă un echilibru acasă, acesta a fost avantajul”, mărturisește Aurora Kiraly.

Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de SARS-COV-2. Cafeneaua critică a revenit totuși pe 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.

Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: