Glisează meniul stânga/dreapta
3 iunie 2021 — Dezbateri culturale
Invitații din seara aceasta la „mini-Cafeneaua critică” on-line sunt Laura Pavel, critic literar, teatrolog, eseistă și profesor universitar la Facultatea de Teatru și Film a Universității „Babeș-Bolyai”, și Călin Teutișan, critic și istoric literar, conferențiar universitar la Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
„S-au schimbat mai toate. Sigur că e straniu, sigur că e o distopie. Eu, unul, mă așteptam în momentul în care pandemia a fost declarată ca atare să nu se termine de azi pe poimâine, dar speram să nu mai prindem un al doilea Paște în pandemie. Uite că am trecut și prin asta. Suntem oameni de interior, suntem oameni de carte. N-am avut o dramă foarte mare în raport cu povestea aceasta cu statul în casă, cu claustratul. Avem și un băiat care e foarte echilibrat și senin și îți face bine să vezi asta în fiecare zi în fața ochilor. Sunt vremuri ciudate. Riști să înveți mizantropia destul de ușor, destul de repede. Mi-am mobilizat mai multe energii pentru a mă opri să nu învăț. Sunt vremuri în care practici autodisciplina răbdării claustrate pentru că n-ai de ales. Și pentru că n-ai de ales trebuie s-o practici. A arăta, a eschiva nerăbdarea de la un punct încolo devine de-a dreptul vulgar”, spune Călin Teutișan.
„E angoasantă senzația aceasta de fatalitate trăită, faptul că ești prins. Suntem cu toții aruncați în situație. Este angoasant și greu de dus pentru multă lume. Am avut și eu momente de revoltă postadolescentină, dincolo de frica sau angoasa concretă. Parcă e ceva mai bine acum față de cum era în urmă cu câteva luni. Am mai uitat de valuri. Avem noroc că fiul nostru e o fire luminoasă, e plin de umor, e un personaj antidepresiv. Ne lăsăm contaminați de umorul lui și de ”, mărturisește Laura Pavel.
Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: