26 iulie 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #50 | Unda Popp și Ion Bogdan Lefter

Invitată astăzi la „mini-Cafeneaua critică” on-line este Unda Popp, profesor universitar, director al Departamentului Modă-Design Vestimentar, Facultatea de Arte Decorative și Design din cadrul Universității Naționale de Arte din București, creator de modă, scenograf. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Din păcate, a fost un an foarte complicat, iar pandemia, din punctul meu de vedere, nu a făcut altceva decât să se suprapună peste drama mea personală, pierderea mamei (Adina Nanu, critic și istoric de artă). M-am ocupat de ea fără să dau foarte mare atenție la ceea ce se petrecea în jur. Am avut doar sentimentul că întreg Universul rezonează cu mine. Mama a fost întotdeauna un om foarte optimist. Chiar urmărea la început totul și era amuzată, i se părea că totul este o poveste științifică-fantastică. Sigur că nici noi nu am vrut să accentuăm drama generală și am luat-o toți foarte ușor ca să mai îndulcim atmosfera”, spune Unda Popp.

„Pentru mine lumea s-a scufundat într-un fel odată cu plecarea mamei. Modificările care s-au petrecut sunt multe. Întotdeauna am avut șansa să am universul meu, destul de special, în afara lumii. Așa s-a întâmplat și lucrul acesta mi-a convenit. De data asta, oricât de desprinsă de realitate aș fi părut, mi-a fost foarte greu să înțeleg ceea ce se întâmplă. Eram la facultate cu toți colegii mei, pregătind într-adevăr anul acesta minunat care înseamnă 50 de ani de la înființarea Departamentului Design a UNArte, 50 de ani de Școală de Modă în București, și m-a sunat fiica mea de la UNATC și mi-a spus că au fost trimiși acasă pentru că facultatea se întrerupe. Noi habar nu aveam ce se întâmplă. Apoi, totul s-a închis. Ne-a luat prin surprindere și ne-a șocat”, mărturisește Unda Popp.

„Nu pot decât să sper că așa cum anii ’20 au fost numiți les années folles, când s-a dansat frenetic charleston și lumea a trăit din plin, probabil în urma pandemiei oamenii vor reacționa la fel. În fond toată lumea asta își dorește. Lucrurile să revină la starea dinainte și poate că viața va fi privită cu mai multă bucurie și mai mult entuziasm, mai puține mofturi și spini și vom avea parte de ani fericiți”, afirmă creatoarea Unda Popp.

„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: