5 august 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #53 | Gabriel Chifu și Ion Bogdan Lefter

Invitat astăzi la „mini-Cafeneaua critică” de pandemie este Gabriel Chifu, poet, prozator, eseist. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„A fost o perioadă teribil de dificilă și de confuză. Pe de o parte era o condiționare, stânjenire a mea ca persoană, nu mai funcționam normal, și pe de altă parte era o stare de perplexitate a mea că trăiam așa ceva. O planetă întreagă să fie pusă la pământ de apariția unui virus, un inamic invizibil. Pentru mine a devenit deodată plauzibil faptul că universurile pe care cineva, un autor de ficțiuni, le concepe ca fiind distopice pot să se transforme, chiar să se transfere, în lumea noastră. Sfârșitul acesta al lumii, colapsul lumii, a devenit posibil. Nu mai este o variantă teoretică sau ceva care ține de imaginația maladivă a vreunui autor de ficțiuni literare. A fost cumplit”, spune Gabriel Chifu.

„Răul cel mare, iată, este posibil. Dacă până la pandemia aceasta nu-mi închipuiam că vine peste noi un prăpăd, un mare foc, un potop, de acum, mintea mea s-a obișnuit cu ideea că este posibil să se întâmple orice rău cu noi. Războiul se poartă altfel. Nu mai este un război cu arme, e aproape o glumă asta. Iată, este un război așa cum îl vedem aici sau chiar în filmele acelea proaste de la Hollywood. Ceea ce am trăit seamănă cu o supraproducție care altfel ne făcea să zâmbim ca neverosimilă. Din păcate, trebuie să facem loc în mintea noastră și iraționalului. Să acceptăm că există”, mărturisește Gabriel Chifu.

„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: