19 august 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #57 | Georgiana Cozma și Ion Bogdan Lefter

Invitata profesorului Ion Bogdan Lefter la „mini-Cafeneaua critică” de pandemie este Gabriela Cozma, artist ceramist, curator la Galeria Galateea Contemporary Art, președinta Filialei de Arte Decorative din București a U.A.P.

„Anul trecut m-am speriat foarte tare, pentru că era ceva necunoscut. Anul acesta, sau cel puțin pe parcursul lui, am realizat ce a fost sperietură. Necunoscutul, frica. Mori, te îmbolnăvești, vaccinează-te! Toate anunțurile acestea care veneau pe toate căile și nu puteai lucra. Am decis că, de data aceasta, știm despre ce este vorba, vom trece mai ușor peste toate. Important este să nu ne fie frică, pentru că frica este un teren perfect de a fi manipulat. Nu este normal să ne lăsăm manipulați. Este adevărat că e bine să fii prevăzător, să te ferești, dar nu să te temi. Suntem conștienți de pericol, dar putem să găsim variante în așa fel încât să nu rămânem panicați. Pentru un artist ca mine, repaosul a fost binevenit. Mulți ani am turat motoarele personale la maximum și n-am avut timp de respiro, de introspecție, de cine sunt, ce vreau, încotro vreau să merg. A fost un stop-cadru pentru mine. Un moment de cotitură. Am realizat că sunt capitole neîncheiate, care nu țin neapărat de proiecte mari. Proiecte mici, unele sunt personale. Se deschid altele noi. Nu am avut timp în câțiva ani de această introspecție. Alerg pentru ce? Încotro o iau eu? Încotro sunt eu?”, spune Georgiana Cozma. „Sănătos e să fii precaut și să fii informat, să nu te lași manipulat. Dacă suntem ocupați să ne temem, noi când mai suntem? Există o grămadă de metode să te protejezi și să trăiești mai departe”, afirmă artista ceramistă Gabriela Cozma.

„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: