26 august 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #59 | Adrian Guță și Ion Bogdan Lefter

Invitatul de astăzi al „mini-Cafenelei critice” de pandemie este Adrian Guță, critic și istoric de artă, șeful catedrei de Istoria și Teoria Artei din cadrul Universității Naționale de Arte. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Trebuie să spun că mi s-a părut destul de abstract modul acesta de a face școală, în care comunicarea cu studenții e virtuală, pe net, deci îi lipsește ceea ce-mi place mie foarte mult: prezența și comunicarea directă în amfiteatru. Recunosc, m-a afectat destul de serios chestiunea asta și am încercat să mă adaptez, dar evident nu e același lucru. Dincolo de școală mi-am continuat activitatea de cercetare, cu studii, cronici, aici n-au prea fost sincope. Lucrurile merg înainte destul de bine”, spune Adrian Guță.

„E o perioadă ciudată care ne încearcă pe toți, pentru că omenirea nu a mai trecut prin așa ceva. Sigur că au mai fost crize, chiar în secolul XX, dar una de tipul acesta nu. E și o formă de alienare, în opinia mea, această schimbare de modalități de comunicare, o formă de alienare de care sper să scăpăm cât mai repede. Depinde desigur de momentul în care vom putea spune că am ieșit din zona coronavirus și am revenit la normalitate”, mărturisește Adrian Guță. „A contat enorm pentru mine în toată această perioadă, faptul că, din fericire, cei din jurul meu au traversat cu bine toată povestea asta”.

„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: