Glisează meniul stânga/dreapta
6 septembrie 2021 — Dezbateri culturale
Invitat astăzi la „mini-Cafeneaua critică” de pandemie este Horia Gârbea, autor de cărți științifice, doctor în inginerie, cadru didactic universitar, poet, scriitor, președintele Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor din România, dramaturg . Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
„A fost o închidere, dar eu m-am adaptat foarte repede. Fiecare la casa lui se simte mai bine, se simte mai confortabil, nu mai trebuie să parcurgă ore într-un trafic foarte dificil cum e în București. Am rămas acasă, am comunicat foarte bine. Nu cred că procesul de învățământ a avut de suferit. Nu am resimțit, deși a fost ceva neobișnuit. Am luat-o ca pe o fatalitate și ne-am adaptat situației. Cursurile on-line pretind un efort în plus. Predau discipline din zona mecanicii, construcții, fiabilitate, discipline matematizate care pretind în același timp reprezentare grafică. Eu sunt mai conservator, eu chiar cred în necesitatea de a avea tablă și cretă astfel încât studentul să vadă foarte clar de unde pornește linia și unde ajunge”, spune Horia Gârbea.
„Rigoarea matematică și cea pe care o presupun științele exacte ajută la o disciplinare a gândului. Am făcut un liceu de matematică-fizică, am făcut o facultate tehnică. În timp ce mi-am făcut doctoratul am și scris piese de teatru, am publicat volume. Niciodată lucrurile nu s-au incomodat reciproc. Cred că până la urmă este o chestie de disciplină”, afirmă Horia Gârbea.
„În 2021, deocamdată, mi-a apărut un singur volum, «Hazlia poveste a Negustorului din Veneția», de Shakespeare, pentru copii, cu ilustrații de Miruna Drăghici. N-am stat rău. Faptul că am rămas acasă pe de-o parte având dezavantajul sedentarității, mai ales la o vârstă care tinde să devină venerabilă, a fost favorizant pe de altă parte. Nu tot timpul îmi făceam cursurile. Mă informam și scriam. În București se pierde foarte mult timp din cauza traficului. Am câștigat acest timp pierdut în trafic pentru scris”, mărturisește Horia Gârbea. „La început n-a fost foarte ușor. Limitarea deplasărilor m-a deranjat, faptul că nu puteam să mă plimb cu fiul meu, nu puteam intra în parcuri. Am fost însă mereu optimist. N-am avut niciun moment de spaimă, de angoasă. M-am vaccinat. Am încredere că acum am o imunitate normală și că vom trece peste acest lucru. Omenirea va depăși și acest moment. Au fost altele și mai grele. Specia va supraviețui. Noi, ca indivizi, fiecare rezistă cum poate, se apără cum poate”.
„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.
Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: