20 septembrie 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #66 | Vasile Spiridon și Ion Bogdan Lefter

Invitat astăzi la „mini-Cafeneaua critică” on-line este Vasile Spiridon, scriitor, critic și istoric literar, prof. univ. dr., Departamentul de Limba şi literatura română şi Ştiinţe ale comunicării, Facultatea de Litere, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Pandemia m-a luat prin surprindere, cu atât mai mult cu cât eu nu urmăresc știrile. Nu am televizor de mai bine de zece ani. Am plecat pentru zece zile de cursuri la Bratislava pe 26 februarie, am văzut lume cu măști, dar n-am băgat prea mult în seamă. Am crezut că este o chestie de snobism. Pe 6 martie am aflat de primul caz în Slovacia. Am plecat apoi la Viena, pentru un concert. De acolo m-am întors la Bratislava, și apoi abia acasă, pe 10 martie, am înțeles ce se întâmplă. A fost o perioadă destul de dificilă pentru mine pentru că nu știam dacă nu sunt infectat, mai ales că am călătorit atât. Am stat izolat. Am zis că dacă e să mor mi-este mai ușor. Probabil, aici intervine egoismul omului. E mai greu să știi că tu trebuie să mori, afară este cald, soare, toată lumea râde, cântă, se distrează, iar tu trebuie să te duci la cele veșnice. Când am văzut că toți suntem amenințați cu moartea, nu știam în ce proporție, parcă am acceptat cu seninătate acest fapt de a pleca în altă lume. Acesta a fost sentimentul meu, că mor mai senin decât aș fi făcut-o în alte condiții. Oricum, sunt convins că lumea nu va ține nici măcar o secundă de reculegere după ce voi părăsi această lume”, susține Vasile Spiridon.

„Eu cred că în mintea noastră, în imaginarul nostru, în sensibilitatea noastră pandemia nu va rămâne ca un adevărat șoc. Deja ne-am obișnuit. Ne obișnuim și cu greul, dar și cu binele. O vom lua ca atare. Nimeni nu se va mai plânge că i se limitează libertatea de acces la nu știu ce călătorii, nimeni nu se va simți discriminat. Cred că ne vom obișnui. Cicatricele rămân, rănile întotdeauna rămân, orice s-ar spune, dar va trece. Și războiul a trecut. Cum ne-am obișnuit cu toate lucrurile rele, ne vom obișnui și cu pandemia. Toate trec, noi rămânem și judecăm ce a fost bine, ce a fost rău”, afirmă Vasile Spiridon.

„mini-Cafeneaua critică” on-line este realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: