2 noiembrie 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #78 | Doru Mareș și Ion Bogdan Lefter

Invitatul de astăzi al „mini-Cafenelei critice” de pandemie este Doru Mareș, critic de teatru, traducător, jurnalist, poet. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„E deja mai bine de un an și jumătate de când a ajuns și la noi această pandemie. Un astfel de an sabatic ar trebui făcut de fiecare trăitor la noi la un număr de ani odată, adică să iei pe fiecare dintre noi și să-l încui undeva câteva luni. Nu prinde rău. Nu știu de unde toată nebunia asta cu ne-au pus botniță, ne-au legat, cred că e bine să mai stai și cu tine de vorbă din când în când. Din punctul meu de vedere, trecând peste inevitabila spaimă de catastrofă pe care o trăiesc, nu cred că sunt singurul, mie mi-a prins bine să mai stau de vorbă și cu mine, mai ales că meseria asta de critic teatral te face să fii mai mult pe drumuri. Ipohondru sunt, este o chestie cu care mă fălesc. Pot să spun că ipohondru sunt pentru mine, dar precaut sunt pentru cei din jur, care n-au nicio vină că eu inconștient iau vreo boală și să le-o fac cadou (…) Cine nu crede că astăzi trăim o catastrofă înseamnă că e de un cinism ieșit din comun. Pentru că atunci când mor în medie 500 de oameni pe zi și nu îi spui astfel eu nu știu ce se mai numește catastrofă”, spune Doru Mareș.

„A durat doi ani deja. Cred că n-ar avea de ce să țină mai mult. Ar trebui ca la anul să se încheie. Cred că ține foarte mult și de modul în care fiecare dintre noi ajutăm să se încheie. Eu sunt pentru vaccinarea obligatorie. Nu m-ai întrebat, dar spun eu de capul meu. Știu că nu se poate așa ceva. Îmi pun tot felul de întrebări. Aud spunându-se că nu e conform legii. Îmi vine în minte o expresie complet aberantă «Fiat iustitia, et pereat mundus». Cred că e o aberație. La un moment dat realitatea palpabilă ar trebui să schimbe din mers și în mod imediat anumite concepții, percepții și decizii legislative ale noastre. Nu se întâmplă așa și atunci Dumnezeu cu mila. Eu cred că în maximum un an cine e pus să plătească pentru indiferența unora dintre noi o să plătească. Unii că și-au făcut-o cu mâna lor, alții nevinovați, din păcate. (…) trebuie să se ducă și covidul ăsta până la coada cozilor”, afirmă Doru Mareș.

„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” aici: