8 noiembrie 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #80 | Sabina Fati şi Ion Bogdan Lefter

Invitata „mini-Cafenelei critice” de pandemie este Sabina Fati, jurnalistă cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. Este corespondenta Radio Free Europe/Radio Liberty la Bucureşti şi redactor-şef adjunct al Revistei 22. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Timpul acesta, să-i spunem pandemic, ne-a relaxat cumva viețile, parcă a devenit un pic mai lung decât era înainte. Ne-a obligat să intrăm mai adânc înăuntrul nostru și să ne gândim la lucruri mai profunde. Pe de altă parte, citind cărți despre pandemii istorice am văzut că niciodată o pandemie n-a durat mai mult de cinci ani. Vorbim de perioade în care nu exista niciun fel de vaccin. Pur și simplu pandemia se stingea de la sine după cinci ani. Am trăit deci cu această speranță. În zilele noastre, în care suntem atât de avansați, în care lumea avansează atât de repede tehnologic, în mod sigur ea se va termina mai repede decât s-a terminat ciuma neagră, de exemplu. Poate că unii dintre noi vom păstra câte ceva. În statele autoritariste cred că oamenii vor pierde câte ceva. Există instrumente de control extrem de sofisticate. În China fiecare persoană e urmărită pe telefon, iar fratele cel mare știe ce temperatură ai și unde ai fost, cu cine te-ai întâlnit și toate amănuntele acestea. Pentru state există și această pârghie a controlului care va fi folosită în viitor, nu în fiecare stat, dar în multe. Adolescenții cred că vor păstra unele traume în viața lor ulterioară și copiii vor evolua diferit decât am făcut-o noi. Dacă într-adevăr această nouă «aspirină» care te ajută să-ți revii va funcționa așa cum se spune, plus vaccinul, și dacă totul va trece și boala nu e făcută în laborator așa cum au spus specialiștii americani în ultimele rapoarte, cred că vom avea o generație care va păstra memoria traumatică a acestei perioade și vom vedea rezultatele ei intelectuale și emoționale”, afirmă Sabina Fati.

„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: