Glisează meniul stânga/dreapta
29 noiembrie 2021 — Dezbateri culturale
Invitat astăzi la „mini-Cafeneaua critică” de pandemie este Christian Moraru, profesor de literatură americană şi teorie critică la Universitatea Carolina de Nord din Greensboro, SUA. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
„Sunt dominante trăsăturile internaționale ale acestei pandemii, dar fără îndoială că există și trăsături locale, în funcție de cultură, de istoria locului, de cum arată el, geografia locală și așa mai departe. E foarte greu să generalizezi, SUA sunt un continent. Ce se întâmplă în Canada e diferit de ce se întâmplă în SUA. Iar în SUA ce se întâmplă la New York e radical diferit față de zone din Midwest, zone agrare unde populația este mai puțin densă. Densitatea populației și contextul urban constituie elementul diferențiator, ca dovadă ce se întâmplă acum în Germania, Austria, Olanda și așa mai departe, unde există o densitate a populației și care este provocarea numărul 1 a autorităților, alminteri o țară ca Germania a reacționat foarte prompt și eficient la această amenințare”, spune Christian Moraru.
„Va exista și o contrareacție. Nu știu când, dar lumea începe să se cam sature. Poate că va trebui să ne obișnuim să trăim cu ceea ce vrea să ne omoare. Nimeni nu e profet în țara lui, dar eu voi fi, îmi permit să fac acest lucru. Ce se întâmplă de doi ani ne-a șocat pe toți, dar cred că dintr-o perspectivă a jocului istoric lung nu va mai părea o aberație. Pare o aberație acum, dar nu va mai fi. Valuri de acest tip biologic sau de altă natură vor apărea tot mai ciclic. Va trebui ne obișnuim și să trăim cu ele. Parafrazez un filozof francez care spunea «Dacă inventezi transatlanticul, automat inventezi naufragii sau scufundări de megaproporții». Suntem în același siaj, fără nicio glumă, al unei modernități care va produce în continuare asemenea catastrofe care nu vor mai putea fi limitate în niciun fel. Lucrurile acestea nu vor mai putea fi puse într-o cutie mică și să afecteze doar anumite localități sau comunități. Din acest motiv suntem cu toții împreună în chestia asta, iar soluțiile, dacă le vom descoperi, vor fi rezultatul acestei colaborări fundamentale și de neevitat. Ce spun acum se aplică, după părerea mea, și culturii, discursului cultural în general, care tot mai mult este înțeles și se practică ca o formă de colaborare; el a fost întotdeauna o formă de colaborare pe deasupra granițelor, doar că, așa cum știi, până acum un secol existau tot felul de cadre de referință naționaliste care ne-au pus niște ochelari de cal în fața ochilor așa încât am putut vedea numai ceea ce este la capătul tunelului. Cu bunele și cu relele ei, această pandemie ne-a adus, cred eu, într-o eră a unei normalități ciclic violente cu care va trebui să ne obișnuim. Nu pot decât să sper că vom învăța mult din această lecție”, crede Christian Moraru.
„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.
Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: