6 decembrie 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #88 | Nicolae Mecu și Ion Bogdan Lefter

Invitat astăzi la „mini-Cafeneaua critică” de pandemie este Nicolae Mecu, editor, critic și istoric literar, cercetător științific la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române, în cadrul căruia coordonează departamentul Ediții critice și istorie literară, și profesor îndrumător asociat al Școlii doctorale a Facultății de Litere, la Universitatea din București. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Ne-am retras cu vreo câteva zile înainte de a se institui starea de urgență în satul natal, Gorganu, comuna argeșeană Călinești, în primăvara lui 2020. Am venit cu arme și bagaje cu gândul că vom sta câteva săptămâni, dar acele săptămâni s-au dilatat până la doi ani. Am mai revenit, așa, în cazuri de forță majoră în București, tratamente medicale care nu suportau amânare sau din interese culturale, de vreo câteva ori, dar cu zgârcenie și cu frică. E frica aceea pe care o ai atunci când îți dai seama că moartea nu este o ficțiune și nici o abstracțiune. Nu mai este numai ceea ce se întâmplă altora, ci ceea ce ți se poate întâmpla și ție. Sunt însă semne de slăbire definitivă a acestui virus”, spune Nicolae Mecu.

„Chiar dacă am ieșit la pensie, am spus atunci, spun și acum, nu înseamnă că părăsesc proiectele pe care le am la Institutul de Istorie și Teorie Literară «G. Călinescu». Nu mă simt izolat. Nu simt o ruptură, o alterare a relațiilor. Fac schimb de informații cu colegii, cumpăr cărți prin serviciul de curierat. Pandemia aceasta a fost un fel de întoarcere în mine, o întoarcere în timp, de regăsire. M-am întors la rădăcinile mele, din grădina părintească, de la poalele dealului pe care am copilărit, mi-au venit și niște seve pe care nu le bănuiam, am început să scriu proze de timp memorialistic, dar cu un picior zdravăn în ficțiune”, mărturisește Nicolae Mecu.

„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: