9 decembrie 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #89 | Adrian Majuru și Ion Bogdan Lefter

Invitat astăzi la „mini-Cafeneaua critică” de pandemie este Adrian Majuru, istoric, antropograf și jurnalist, directorul Muzeului Municipiului București. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Astfel de episoade au tot fost. Ceea ce trăim noi acum este ca urmare a culoarelor globalizării și a unui circuit care leagă întreaga planetă de un schimb de mărfuri, de idei, de oameni, călătorii. Schimbăm de la experiență de viață până la gene între noi, dacă vrei. Prin urmare este un traseu inevitabil în omogenizarea acestei planete din punct de vedere uman, social, cultural. Vin la pachet toate. Avantajul este, chiar și față de ce a fost acum o sută de ani, că majoritatea statelor, iar Europa în întregime se bucură practic de această realitate, au sisteme medicale ca plasă de siguranță. Evident în viteze diferite… Însă România este într-o zonă de mijloc ca circuit asteroid în ceea ce privește pregătirea și concretețea acestei plase de siguranță. Se putea mai bine dacă eram mai atenți”, spune Adrian Majuru.

„Oamenii vor dori un orizont de așteptare foarte clar, un conținut profesional care să poată fi cuantificabil și nu vorbe în vânt sau promisiuni care să nu aibă o acoperire a faptelor din spatele lor. Oamenii vor dori un răspuns concret, în câteva cuvinte, nu fraze foarte lungi și nu din ficțiune, altfel îi pierzi. Indiferent, de la profesor de liceu la politician demersul trebuie să fie în concret și în imediat. Evident cu un timp de așteptare care să fie nu foarte îndepărtat”, mărturisește Adrian Majuru.

„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: