16 decembrie 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #91 | Andreea Deciu Ritivoi și Ion Bogdan Lefter

Invitata „mini-Cafenelei critice” de pandemie este Andreea Deciu Ritivoi, critic literar, profesoară la Carnegie Mellon University din Pittsburgh, Pennsylvania. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Pandemia e mai suportabilă anul acesta decât anul trecut. În Statele Unite restricțiile au fost de la început vagi, dezorientante, diferite de la un stat la altul. Ca în fiecare țară există în permanență confruntări între cei care vor vaccinuri și măști și cei care nu vor nici vaccinuri, nici măști. Nu există neapărat legislație la nivel de state. Acest lucru a creat o stare de anxietate și de incertitudine în același timp. Fiecare dintre noi suntem interesați de zonele în care locuim, la nivel de oraș, suburbie, cartier sau campus. Din fericire, am avut semestrul acesta de toamnă chiar posibilitatea de a face cursurile în persoană”, afirmă Andreea Deciu Ritivoi.

„Noi discutăm despre o revenire la normalitate, dar deja a trecut atât de mult timp încât în mod evident normalitatea s-a modificat. Într-un fel, noi acum împrumutăm elemente din normalitatea noastră, a ultimului an, care a fost una transformată radical prin experiența de acasă. Îți poți da seama foarte repede că, de fapt, cei pe care îi ai în fața ta pe ecranul calculatorului nu sunt atenți numai la tine și fac multe alte lucruri în paralel. Oamenii călătoresc, merg cu mașina, se plimbă, gătesc, schimbă mesaje cu alte persoane care locuiesc în aceeași casă. Mă uit la studenții care acum sunt în sala de curs și-mi dau seama că probabil le este foarte greu să vină să se așeze, să se uite numai într-o anumită direcție, dar pe de altă parte e o generație lovită foarte greu, pentru că erau elevi de liceu anul trecut (mulți dintre ei au terminat liceul numai on-line) și sunt foarte dezorientați. E o revenire care a însemnat foarte mult. Oricâte avantaje am avea stând on-line nu știu cât de mult mai rezistam sau cât de mult o să mai rezistăm fără să ne vedem față în față, pentru că este o experiență esențială de a vedea chipul celui cu care vorbești, de a simți o apropiere fizică. Se schimbă ceva absolut fundamental în ființa noastră umană și nu ne vom da seama decât peste mult timp”, mărturisește Andreea Deciu Ritivoi.

„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: