17 ianuarie 2022 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #98 | Svetlana Cârstean și Ion Bogdan Lefter

Invitată astăzi la „mini-Cafenelei critice” on-line este poeta Svetlana Cârstean. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Privind orașul, de câte ori am ieșit, mai ales în momentele de climax să spunem, în perioada de lockdown, am simțit o atmosferă de dezolare, ceva care îmi aducea aminte de acei ani de dinainte de revoluție. Pustiul l-am resimțit mai degrabă, un fel de golire, un fel de trădare reciprocă, faptul că oamenii nu puteau ieși, și totuși, orașul o ducea bine merci mai departe. El exista. Era un fel de frustrare în lockdown că totul exista în jurul nostru și noi oamenii, cei mai deștepți, cei mai mai puternici, cei mai extraordinari, nu aveam niciun acces la ce era în jur, la toată fascinația aceasta urbană, la faptul că primăvara venea, iar înfloreau copacii fără noi. Totul mergea mai departe. Cum, natura poate să meargă mai departe fără noi? Mai degrabă asta m-a lovit ”, afirmă Svetlana Cârstean.

„Încă nu putem evalua complet traumele. Ele pot evaluate numai după ce s-a încheiat traumatizarea propriu-zisă. Suntem în continuare pe modul acesta de supraviețuire, ba acceptând, ba enervându-ne. Se vede și la nivel macro, cam acestea sunt comportamentele, cu multe nuanțe. Polarizarea în direcția aceasta merge. Cred că von vedea mai târziu”, spune Svetlana Cârstean.

Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” aici: