20 ianuarie 2022 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #99 | Aurelia Mocanu și Ion Bogdan Lefter

Invitată astăzi la „mini-Cafeneaua critică” de pandemie este Aurelia Mocanu, istoric și critic de artă și jurnalist. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Sigur că pandemia va rămâne în istorie. Ce ni s-a întâmplat fiecăruia, cum s-a așezat în această încercare, în această probă de rezistență și de așteptare, pentru că este mai întâi o probă de așteptare și apoi una de reformulare. De reformulare în primul rând relațională. Ce faci cu celălalt, cum îți desfășori și activitățile, hobby-urile, chiar și viața în raport cu familia, cu membrii familiei, în aceste zile, căci încă nu s-a terminat, să-ți găsești noi moduri de a exista în lume”, spune Aurelia Mocanu.

„Am făcut un fel de jurnal de război sau de experiență. Am stat ore întregi la telefon cu toți cei care au trecut prin covid, le-am ascultat povestea, mi-am făcut tabele de experiență cu simptomele lor și după aceea cu ce s-au tratat. Am stat în stare de război și de claustrare cu mare seriozitate. Retrospectiv, am avut exact covid de netflix, adică să stai în casă și să te uiți la filme. A fost foarte greu să stau 14 zile în propria mea casă. Nu-mi mai găseam locul de citit, adică le schimbam, erau mereu aceleași și încercam să inventez locuri de schimbat atmosfera. Casa mea e ieșită din comun, este grota lui Ali-Baba, deci nu mă plictiseam. Am văzut altfel lucrurile din alte unghiuri de vedere și am avut răgazul să le văd altfel, să le văd pe zi lumină, să treacă lumina prin ele. Am trecut prin sperietură medicală”, mărturisește Aurelia Mocanu.

„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: