7 octombrie 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line | Răzvan Voncu și Ion Bogdan Lefter

Invitat astăzi la „mini-Cafeneaua critică” on-line este Răzvan Voncu, critic și istoric literar, profesor al Facultății de Litere a Universității București. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Prima impresie pe care o putem degaja cu un oarecare grad de certitudine este cea de imensă confuzie. Planeta trăiește într-o imensă confuzie și asta nu se vede neapărat din reacțiile vehemente, ca să nu spun virulente, ale anti-vacciniștilor și conspiraționiștilor de tot felul, se vede în dificultatea pe care o avem de a ne obișnui cu ideea că tot ceea ce am făcut până la această pandemie s-ar putea să nu mai putem face. Sau s-ar putea să nu mai putem face în același mod. Avem o vădită dificultate de a ne adapta la această situație neobișnuită, care este, de fapt, cred, în momentul de față, dificultatea ființei umane, după un secol și ceva de progres fantastic al științei, de a se adapta la ideea fragilității ei, la ideea că nu suntem veșnici. Cu toate descoperirile științei, ale tehnicii, cu tot progresul pe care l-a făcut umanitatea, suntem la mâna forțelor naturii pe care le poate eventual cunoaște, le poate studia, le poate contracara, în măsura în care sunt nocive vieții umane, dar nu prea le poate preveni și, în tot cazul, nu le poate opri în întregime acțiunea asupra societății, asupra a ceea ce facem noi în mod obișnuit. În special în lumea civilizată, acolo de unde avem informații, căreia îi aparținem și noi, undeva mai la margine, spectrul de reacție a ceea ce s-a întâmplat în urma pandemiei este foarte diversă. Am avut societăți foarte dezvoltate, puternice, care au reacționat foarte prost în prima fază a pandemiei și au revenit foarte bine în cea de-a doua. Am avut societăți mai puțin dezvoltate, la care te-ai fi așteptat mai puțin să performeze în prima parte a pandemiei, au performat foarte bine atunci, pentru ca în a doua perioadă, cea pe care o străbatem acum, vechile tare de dezvoltare să-și facă simțită prezența. Cazul nostru…”, spune Răzvan Voncu.

„mini-Cafeneaua critică” on-line este realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: