25 octombrie 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică”on-line #76 | Dumitru Gorzo și Ion Bogdan Lefter

Invitatul de astăzi al „mini-Cafenelei critice” de pandemie este Dumitru Gorzo, artist plastic – pictor, grafician, sculptor. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„A fost un an și jumătate cel puțin ciudat. Din punctul de vedere al artistului Dumitru Gorzo s-au întâmplat foarte multe lucruri, asta pentru că într-un fel eu reacționez bine la situațiile de criză. Găsesc întotdeauna modalități și resurse de a activa lucruri”, spune Dumitru Gorzo.

„Sunt folositoare proiectele în care artistul nu vine cu temele făcute. E bine să ai o idee, o temă de lucru, iar la sfârșitul execuției respectivei trăsnăi trebuie să te alegi cu ceva. Găsesc foarte prețioase momentele de nedumerire, de neștiință, momentele în care îți cauți cărarea cu piciorul. Din punctul acesta de vedere sunt un câștig proiectele în care te arunci fără să cunoști tot, pentru că la sfârșit poți să descoperi ceva. Cel puțin poți să descoperi ceva despre tine, despre lucruri pe care le faci și relația lor cu lumea. Perioada ultimului an și jumătate a fost propice tipului acesta de proiect”, mărturisește Dumitru Gorzo.

„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” aici: