9 noiembrie 2018 — Uncategorized

MNLR | Observator Lyceum cu Cristina Andrei

La ediția din luna noiembrie a Observator Lyceum, seria de întâlniri între liceeni şi scriitori români iniţiate în luna mai 2017 de revista Observator cultural, invitată este Cristina Andrei, autoarea volumului de nuvele Matriarhat (Editura Nemira, 2018). Evenimentul va avea loc vineri, 9 noiembrie, de la ora 18.30, la Muzeul Național al Literaturii Române (strada Nicolae Crețulescu nr. 8, București), iar intrarea este liberă.

Invitaţii ediţiilor anterioare au fost: Octavian Soviany, laureatul Premiului Observator Lyceum, în 2016, pentru romanul Moartea lui Siegfried (Editura Cartea Românească), sculptorul Mircea Roman (cel care realizează trofeul Observator Lyceum), Bogdan-Alexandru Stănescu și Vlad Zografi (câştigător al Premiului Observator Lyceum  pentru proză la Gala Premiilor Observator cultural 2017, pentru romanul Efectele secundare ale vieții, Editura Humanitas), Veronica D. Niculescu, autoarea romanului O vară cu Isidor (Editura Polirom, Colecția Junior, coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu, 2017), Ana Maria Sandu, cu volumul Pereţi subţiri (Editura Polirom, 2017), Răzvan Petrescu, autorul volumului de proză scurtă Mandarina (Editura Curtea Veche, 2017), câştigător al Premiului pentru Proză la Gala Premiior Observator cultural 2018 şi al Premiului Naţional de Proză acordat de Ziarul de Iaşi, Cristian Fulaș, cu două volume publicate anul acesta la Editura Polirom: Cei frumoși și cei buni și Fâșii de rușine, ediția a II-a, revăzută (Premiul pentru Debut în cadrul Galei Premiilor Observator cultural 2016).

La eveniment – organizat de revista Observator cultural și susținut de Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Alpha Bank – participă elevi de la licee din București, unii dintre ei, membri ai juriului care acordă Premiul Observator Lyceumpentru proză, inițiat în 2016 și decernat anual, în cadrul Galei Premiilor Observator cultural.

În dezbatere se va afla volumul Matriarhat (apărut în noua colecție a Editurii Nemira, „n’autor“, coordonată de Eli Bădică), care conține opt povestiri despre opt personaje feminine surprinse în diferite contexte din viața lor personală sau profesională/socială. „Universul ficțional al Cristinei Andrei surprinde prin diversitatea tipologiilor umane, prin subtilitate narativă și prin capacitatea de a concentra, pe spații mici, povești de viață, destine frânte, portrete în mișcare ale unor oameni obișnuiți. Prozele ei vorbesc despre irosire și eșecuri existențiale, despre vulnerabilitate și bucurie, dragoste și ură pustiitoare, furie și tandrețe, despre suferință și moarte, împletite, toate, în viața de zi cu zi. Opt secvențe de viață cotidiană trăită tumultuos și atinse, nu de puține ori, de violență: consumul de alcool, frustrările de tot felul, insatisfacțiile ce rod încă din copilărie, incapacitatea de a-l înțelege și de a-l cunoaște pe celălalt le transformă pe (anti)eroinele celor opt narațiuni în ființe lipsite de strălucire, atinse de degradare fizică și morală. O infernală comedie umană se desfășoară în aceste pagini de mare forță, ce dezvăluie o prozatoare rafinată și pe deplin stăpână a artei de a-și seduce cititorii“ (Carmen MUŞAT)

Cristina ANDREI este absolventă a Facultăţii de Filologie a Universităţii Bucureşti, specializarea limba și literatura română – limba și literatura italiană. Pentru scurtă vreme a fost profesoară de limba şi literatura română, iar din 1990 până astăzi este redactor, realizator, producător de emisiuni culturale şi religioase în cadrul redacţiilor Cultural, Educaţie-Ştiinţă, Viaţă spirituală şi Religie ale postului public de televiziune, redactor-şef al Redacţiei Educaţie Ştiinţă (2006/2007), editor coordonator pe domeniile Educaţie, Copii, Tineret (2007/2008), Redactor – coordonator al transmisiilor directe realizate de TVR, în timpul vizitei SS Papa Ioan Paul al II-lea, reporter special pe perioada vizitei PF Teoctist, Patriarhul BOR, la Vatican. Printre emisiunile realizate de Cristina Andrei se numără Symposion, Studioul de literatură, Limba noastră, Confluenţe, Lumină din lumină, Ieşirea din cerc, Itinerarii spirituale, Răscruci, Via Sacra, Repere sacre, Între cer şi pământ, Chip şi asemănare, Sfinţi şi meserii, Transcendenţe, Tot ce contează e Cine voi fi, Universul Credinţei.

A debutat cu romanul Abonatul nu poate fi contactat. apărut în octombrie 2014 la Editura Nemira și distins cu premiile pentru debut ale revistelor Observator cultural şi Accente. A fost prezentă în antologia de proză Orașulcu nuvela Zece ore (Getstaalt Books, 2015), iar anul acesta, a publicat volumul de nuvele Matriarhat (Editura Nemira). Este, de asemenea, autoarea a șapte monografii găzduite de revista Mănăstiri Ortodoxe  (Nucet, Almaş, Coşuna, Celic Dere, Comana, Cotmeana, Crasna).

Printre premiile cu care a fost recompensată, amintim Premiul pentru originalitate „Mircea Giosanu“, al Fundaţiei Crescent, pentru filmul documentar Antim Ivireanul, o canonizare îndelung aşteptată (1992), Premiul APTR, în calitate de coordonator, împreună cu echipa redacţională, pentru cea mai bună transmisiune directă a anului, Vizita SS Ioan Paul al ll-lea, în România (1999); selecţie şi nominalizare la Marele Premiu al Festivalului de Film Documentar de la Ohrid, Macedonia, cu documentarul Chipuri sfinte din flăcări, dedicat artei emailului (2002), Menţiune specială la Festivalul de Film Documentar de la Aegialis, Amorgos, Grecia, cu filmul documentar Sus, pe colină, în aşteptarea lui Dumnezeu (Up on the Hill, Waiting for God) (2012), Premiul ll la Festivalul de Film Documentar Yperia, Amorgos, Grecia, cu filmul documentar Raiul de sub cer (The Haven Behind the Sky) (2013), Medalia „Corneliu Coposu“, a Fundaţiei „Corneliu Coposu“ pentru filmul Mărturii despre o viaţă exemplară – Corneliu Coposu (2014).