25 septembrie 2023 — Evenimente

MNLR, partener în cadrul Romanian Jewelry Week, ediția a IV-a, 2023

Muzeul Național al Literaturii Române prezintă, în premieră, în colaborare cu Romanian Jewelry Week și Tincal Lab (Portugalia), în perioada 4-8 octombrie 2023, la sediul său din strada Nicolae Crețulescu 8, o selecție curatorială a expoziției „Bijuteria și Literatura”, care va prezenta 120 piese semnate de 56 designeri de bijuterie contemporană din întreaga lume. Expoziția face parte din programul oficial Romanian Jewelry Week, alături de alte locații culturale precum Biblioteca Națională a României, Muzeul Național Cotroceni, AlbAlb și Assamblage Gallery.

Tincal lab este un spațiu contemporan de lucru și expoziții, fondat în 2015 de designerul portughez Ana Pina în Porto, Portugalia. Sub deviza „curatoriat și experimentare în bijuteria contemporană”, Tincal Lab propune în fiecare an un apel deschis către bijutieri pe o temă dată. În 2022, a 8-a ediție a acestei inițiative a propus o meditație asupra temei „Bijuteria și Literatura” și a adunat în Porto peste 200 de piese create exclusiv pentru acest eveniment, contribuții ale a 79 de artiști din 29 de țări diferite. „Cum pot două lumi atât de aparent diferite să se întâlnească? Literatura se naște din domeniul ideilor, în timp ce bijuteriile prind viață într-o relație strânsă cu corpul uman. Ambele necesită tehnică, ambele sunt artă și stârnesc emoții în cei care le creează și le admiră. Cu toate acestea, expresiile lor nu ar putea fi mai distincte și mai diverse.”

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 5 octombrie 2023, la ora 18.30. Expoziția poate fi vizitată zilnic, în perioada 4-8 octombrie 2023, în intervalul orar 10 – 18. Accesul, în zilele de 4, 6, 7 și 8 octombrie se va face pe baza achiziției biletului general de acces în muzeu. În data de 5 octombrie, accesul în muzeu este gratuit.

Romanian Jewelry Week va prezenta peste 230 de designeri, școli, asociații și colective din peste 30 țări din întreaga lume, 8 expoziții colective și 4 locații culturale conexe, propunând mii de creații de bijuterie de autor din România, UK, SUA, Australia, Franța, Kuwait, Cehia, Lituania, Italia, Grecia, Mexic, Lituania, Israel, Ucraina, Belgia și multe altele. Ediția din acest an a inclus deja două alte evenimente de succes în cadrul ISHO Timișoara, parte din programul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, precum și prima ediție a evenimentului la Chișinău, în cadrul Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

Expoziția centrală se va deschide miercuri, 4 octombrie, la ora 18.30, la Biblioteca Națională a României și va fi completată de opt expoziții colective, școli și asociații internaționale de renume: Slovenian Jewelry Week, Plus One Collective, Legnica Silver Festival Polonia, ArtsThread în colaborare cu Gucci, One and Three Collective, Precious Collective și The Sense of Beauty Gallery, precum și colectivul de câștigători ai concursului Timeless Jewelry organizat de Muzeul Național de Artă Brașov.

Un juriu internațional de renume va desemna premiile din această ediție, juriu care are în componență reprezentanți consacrați ai unora dintre cele mai importante organizații internaționale din domeniul bijuteriei contemporane precum Federația Europeană de Bijuterie, Muzeul de Bijuterie din Atena Ilias Lalaounis, Legnica Silver Festival și multe altele.

Romanian Jewelry Week  va include în acest an și o serie de workshop-uri și conferințe susținute de profesori, designeri, curatori și profesioniști din întreaga lume.

Programul complet al Romanian Jewelry Week și toate detaliile sunt disponibile pe site-ul: https://www.romanianjewelryweek.com/