23 decembrie 2020 — Evenimente

Muzeele Capitalei | Casa memorială „George și Agatha Bacovia”

Casa memorială „George și Agatha Bacovia”, imobil în care a locuit poetul George Bacovia (1881-1957), în perioada 1933-1957, a devenit casă memorială în anul 1966. Din anul 1933, Bacovia s-a stabilit la București împreună cu soția sa, Agatha Grigorescu Bacovia (1895-1981), și unicul lor fiu, Gabriel, într-o casă modestă de pe strada Frăsinetului. Pe la începutul secolului XX, zona aparținea Comunei Șerban Vodă, fiind situată în suburbia Bucureștiului. Casa a fost construită cu ajutorul unui împrumut al soției, obținut de la Casa Corpului Didactic, iar construcția a durat aproximativ o lună, Agatha fiind diriginte de șantier. Casa a devenit muzeu încă din anul 1958, la un an după moartea poetului, datorită Agathei. Începutul proiectului a fost dificil pentru că implicarea statului a fost destul de sumară, concretizându-se doar prin schimbarea numelui străzii, care până atunci se numea Frăsinetului. Abia în anul 1966 s-a obținut etatizarea și titlul de Muzeu Memorial George Bacovia. Casa păstrează o atmosferă autentică, care ne duce cu gândul la perioada în care soții Bacovia au locuit aici. Vizitatorii pot admira o mulțime de obiecte personale ale familiei (piese de mobilier, documente, manuscrise, fotografii), dar și grădina plină de flori amintind de o perioadă istorică bogată în curente, semnificații și interferențe culturale.

În perioada 21 decembrie 2020 – 27 decembrie 2020, Muzeul Național al Literaturii Române difuzează trei dintre episoadele emisiunii Muzeele Capitalei, o producție TRINITAS TV, lansată odată cu noua grilă de programe din toamna anului 2020. Emisiunea își propune să aducă în prim plan aproximativ 35 de muzee din București, prin prezentarea ofertei culturale a acestor muzee, și să stimuleze interesul pentru vizitarea lor, pentru cunoașterea obiectelor de patrimoniu pe care acestea le adăpostesc și le conservă și pentru programele educative pe care unele dintre acestea le organizează.

În această seară, vă invităm să vizionați cel de-al doilea episod al seriei dedicat Casei Memoriale „George și Agatha Bacovia”. Vizionare plăcută și o seară cât mai senină!

Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”