3 august 2021 — Proiecții de film

„Nu s-a întâmplat nimic” | Proiecţie Kinedok în Grădina MNLR

Dacă este joi, MNLR vă invită la filmele Kinedok!

Nu s-a întâmplat nimic| 2019 | 82 minute | Republica Cehă, Slovacia

Regizoare: Barbora Berezňáková

Sinopsis 

În 1996, Robert moare într-o explozie de mașină. Moartea lui este redată ca un accident. În 1995, autori necunoscuți îl răpesc pe fiul președintelui. Oskar, membru al serviciilor de informații și cel mai bun prieten al lui Robert, rupe tăcerea cu privire la implicarea Serviciilor Secrete în operațiune. Investigațiile conduc până la cele mai înalte cercuri politice, chiar și până la prim-ministrul care acordă grațierea în acest caz, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.  În 2017, grațierea este abrogată. Dar asta înseamnă că, în sfârșit, cazul va fi soluționat?

Barbora Berezňáková a absolvit Academia de Arte Performative din Bratislava și Academia de Film din New York. Filmografia sa cuprinde scurtmetraje, videoclipuri, instalații video art. Pentru televiziune, a realizat un documentar despre martori ai mișcării din 1968, „Ask Your Parents: 68” (2018) și un episod al emisiunii GEN despre muzicianul Peter Breiner (2014). De asemenea, Barbora explorează amintiri din trecutul recent în proiectul ei de galerie intitulat „Remembering ‘90” (2015).

Presă

Sursă: filmneweurope.com

„Documentarul anacronic al Barborei Berezňáková despre fărădelegile elitiste de la finalul anilor ’90 din Slovacia aduce în prim-plan confesiunea unui om ce contrazice informațiile produse de discursul hegemonic local. Cineasta încearcă să construiască o imagine a luptei emoționale a unui martor al mașinăriei guvernamentale – rezultatul final e un exemplu remarcabil de autoreflecție.”

„Nu s-a întâmplat nimic” spune o poveste pe care toată lumea o știe, dar într-un mod diferit. Este intrigant să confrunți idei percepute pe fundalul faptelor petrecute.”

Accesul este gratuit şi se face pe baza unei rezervări la programe@mnlr.ro sau la numărul 0736598451 (SMS, WhatsApp).