25 martie 2020 — Evenimente

Paul Goma, dispariția celui mai important scriitor-disident anticomunist român

Anunțăm cu profund regret dispariția lui Paul Goma, considerat cel mai important scriitor-disident anticomunist român. S-a născut pe 2 octombrie 1935, în satul Mana, Orhei, Basarabia. Arestat pe 22 noiembrie 1956, pe când era student al Facultăţii de Filologie la Universitatea Bucureşti, ca urmare a manifestaţiilor studenţeşti anticomuniste declanşate în contextul revoluţiei din Ungaria, este apoi condamnat la doi ani de închisoare (1957-1959), după care, la expirarea pedepsei, i se stabilește domiciliu obligatoriu la Lățești, raionul Fetești (1959-1962). După eliberare, se reînscrie la Facultatea de Filologie. Revine în 1977 în prim planul rezistenţei anticomuniste româneşti prin scrisoarea de adeziune la Charta’77 din Cehoslovacia şi prin alte scrisori, declaraţii şi apeluri în care condamnă regimul Ceauşescu. Arestat din nou în 1977, a fost expulzat din ţară, la 20 noiembrie 1977, în Franţa, unde a continuat, împreună cu exilul românesc, protestele împotriva dictaturii ceauşiste.

Scriitorul s-a stins, în noaptea de 24 spre 25 martie 2020, într-un spital din Paris, la 84 de ani. Suntem cu gândul și cu sufletul alături de familia îndoliată.

O sinteză a bio-bibliografiei lui Paul Goma  realizată de Mariana Sipoș pe baza informațiilor accesibile pe www.paulgoma.com poate fi accesată aici: https://mnlr.ro/paul-goma/

Credite foto: Mariana Sipoș