25 februarie 2022 — Evenimente

Personaje și prezențe feminine în literatura română | expoziție MNLR în București Mall Vitan

În prima jumătate a lunii martie, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită în București Mall Vitan (Calea Vitan 55-59) să faceți cunoștință cu personajele feminine din literatura română, o selecție de prezențe puternice, fermecătoare, captivante, învăluite în mister, ale căror portrete sunt realizate de cititori îndrăgostiți, muzeografi, redactori și cercetători.

În romanul Adela, Garabet Ibrăileanu scria că femeile „privesc în sufletul bărbatului ca într-o vitrină”. Expoziția vă propune întâlnirea cu personaje feminine precum Anișoara din nuvela Cântecul lebedei de Liviu Rebreanu, Chira Chiralina lui Panait Istrati, Corina din Jocul de-a vacanța de Mihail Sebastian. Aici se întâlnesc Domnișoara Hus și Domnișoara Ri, imaginate de Ion Barbu și, respectiv, Matei Vișniec, misterioasa Doamna T și Ela, ambele personaje create de Camil Petrescu, Evantia, negresa exotică și frumoasă, „păpușa de șocolată” din romanul Europolis al lui Jean Bart. Regăsim fragilitatea aparentă a Irinei din Matca lui Marin Sorescu, încheind periplul nostru cu „prima femeie capitalist în literatura noastră”, așa cum Nicolae Manolescu o definea pe Mara, personajul creat de Ioan Slavici.

Vă invităm să le cunoașteți, să le aflați modul autentic de a gândi, crezurile, visele și felul în care acestea se raportează la lume și la epoca în care scriitorii le-au imaginat.

Echipa proiectului

Relații Publice: Andreea Balaban, Gabriela Mareș
Patrimoniu: Daniela Băbu, Zamfir Bălan, Diana Iancu-Albu, Andra Ispas, Eugenia Oprescu, Mihaela Stanciu, Anni Udrea
Programe: Radu Băieșu, Oana Oros, Loreta Popa
Redactor: Olimpia Novicov
Creație grafică: Antoanella Bănciulescu
Multimedia: Alex Ursu, Dan Vatamaniuc
Coordonator: Gabriela Toma

Expoziția poate fi vizitată de luni până duminică, în București Mall Vitan. Pentru mai multe informații, vă rog să scrieți la programe@mnlr.ro, tel. 0736.598.451.