31 mai 2021 — Expoziții

Pescuitorii de gânduri. Amintiri despre pescuit | Harta călătoriilor MNLR în muzeele din Capitală | Muzeul Antipa

Pornind de la cele două versuri celebre ale poetului spaniol Antonio Machado („călătorule, nu există drum, / drumul se face mergând”), vă propunem un nou proiect inedit al MNLR! În fiecare lună, alegem câte un muzeu la care vom poposi timp de o săptămână și unde vom duce povești despre scriitori, relatate chiar de manuscrisele, fotografiile și obiectele acestora. Harta o vom realiza pe măsură ce vom creiona traseul de la un muzeu la altul. La finalul proiectului, va exista o hartă completă și un motiv pentru o căutare de comori prin București. 

„Farmecul e în despărțirea desăvârșită de lume și în repaosul complet în care intri. Grijile, preocupările, supărările și durerile adorm. Te-ai apropiat de natura eternă, care te-a luat în stăpânirea ei și te ocrotește ca o mamă”, mărturisea Mihail Sadoveanu în volumul de povestiri Împărăția apelor.

Timp de o săptămână, în perioada 3 – 10 iunie 2021, MNLR va expune la Muzeul Antipa undița scriitorului Mihail Sadoveanu, mărturisirea lui Vasile Voiculescu despre frumusețea și învățătura acestei îndeletniciri a pescuitului, care îți cere răbdare și dorința de a contempla și a medita, de a evada din forfota orașelor pentru regăsirea liniștii, precum și alte documente din arhiva MNLR.

Proiect realizat de echipa Programe în colaborare cu departamentul Patrimoniu. Pentru detalii, scrieți la adresa programe@mnlr.ro sau sunați la numărul 0736 598 451 (Gabriela Toma).