4 august 2023 — Festival

Peste 170 de poeți din 27 de țări de pe patru continente, prezenți la cea mai puternică ediție a Festivalului Internațional de Poezie de la București

For English, please scroll down!

În perioada 11-17 septembrie 2023, va avea loc în Capitală cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie București (FIPB). Proiect cunoscut și urmărit cu interes atât de breasla scriitorilor, cât și de publicul iubitor de literatură, Festivalul Internațional de Poezie București a crescut de la o ediție la alta, devenind astăzi cel mai important eveniment de gen din România și unul dintre cele mai urmărite din Europa.

Arhitectura programului ediției din acest an include o listă bogată de participanți: peste 170 de poeți din 27 de țări de pe patru continente (Albania, Algeria, Austria, Bolivia, Bosnia, Bulgaria, Canada, Croația, Cuba, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Maroc, Muntenegru, Peru, Polonia, Portugalia, România, Republica Moldova, Spania, Turcia, Țările de Jos și Uruguay).

„Organizat de Primăria Capitalei prin Muzeul Național al Literaturii Române, Festivalul Internațional de Poezie de la București celebrează în 2023 cea de-a XIII-a ediție, cea mai ambițioasă de până acum, reușită pentru care țin să le mulțumesc tuturor partenerilor instituționali ai proiectului, precum și fiecărui profesionist care și-a pus energia în realizarea programului din cele șapte zile ale evenimentului. Tema din acest an a Festivalului Internațional de Poezie București este plasată sub cunoscuta parafrază după Cicero: inter arma silent musae? – un exercițiu ambițios de a celebra puterea poeziei și, in extenso, a literaturii, și o pledoarie pentru eternitatea muzelor care au puterea de a inspira artele și cuvântul liber, chiar și în vremurile tulburi și dificile de azi, în care, de doi ani de zile, auzim ecoul unui război la frontiera de nord a țării. Sunt convins că iubitorii de literatură vor găsi în programul divers și ambițios momente și evenimente care să satisfacă toate gusturile, de la cei mai tineri cititori, la cei experimentați, de la cei mai severi în aprecieri până la cei pentru care literatura e un modus vivendi sau la cei care acum se pot regăsi în ea”, a declarat Ioan Cristescu, Directorul General al Muzeului Național al Literaturii Române, organizatorul evenimentului.

Cele șapte zile de festival includ peste 50 de evenimente, pe teme și formate diferite: de la întâlniri cu poeți, traducători și editori, lecturi publice, dezbateri, mese rotunde, colocvii, maratoane de poezie sau performance-uri, la spectacole de teatru, proiecții de filme și concerte, expoziții și evenimente dedicate profesioniștilor – un program amplu și dens, construit de-a lungul ultimei jumătăți de an de echipa Muzeului Național al Literaturii Române alături de partenerii proiectului: un exercițiu de estetică relațională a artelor, un spațiu de conversație și reflecție, în cadrul căruia sunt împărtășite noi perspective, unde scrisul este sărbătorit ca artă, alături de tonalitățile muzicii de jazz, nuanțele și viziunile picturale sau imersiunea într-un spectacol teatral sau unul cinematografic.

Iubitorii de poezie din Capitală sunt așteptați să ia parte la evenimente în cadrul FIPB 2023 în 14 spații culturale cunoscute: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Muzeul Național al Literaturii Române – sediul din Str. Nicolae Crețulescu 8, Muzeul Național al Literaturii Române – sediul din Calea Griviței 64-66, Casa memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Cărturești Verona, Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, ARCUB, Librăria franceză Kyralina, Muzeul Național Cotroceni, Institutul Italian de Cultură, Institutul Cervantes din București, Biblioteca Metropolitană București, Londohome, Teatrul Dramaturgilor Români.

La ediția din 2023 a Festivalului Internațional de Poezie București vom organiza și un proiect cunoscut și îndrăgit de public: Târgul Național al Cărții de Poezie, eveniment care aduce în prim-plan cele mai recente și mai importante volume de poezie.

Participarea publicului la evenimentele din cadrul Festivalului Internațional de Poezie București este cu acces gratuit. Programul complet al proiectului se regăsește pe site-ul oficial: www.fipb.ro.
________________________________________

Organizatori: Primăria Municipiului București prin Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii

Parteneri: Ministerul Culturii din România, Ministerul Culturii din Croația, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, ARCUB, Primăria Dumbrăveni, Centrul Cultural „Acad. Eugen Simion” din Dumbrăveni, Ambasada Bulgariei în România, Ambasada Croației în România, Ambasada Danemarcei în România, Ambasada Germaniei în România, Ambasada Greciei în România, Ambasada Macedoniei de Nord în România, Ambasada Marocului în România, Ambasada Muntenegru în România, Ambasada Republicii Moldova în România, Ambasada Mexicului în România, Ambasada Republicii Peru în România, Ambasada Portugaliei în România, Ambasada Serbiei în România, Ambasada Țărilor de Jos în România, Ambasada Republicii Uruguay în România, Forumul Cultural Austriac, Camões Institute, Institutul Italian de Cultură din București, Institutul Polonez din București, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Teatrul Dramaturgilor Români, Teatrul „Masca”, Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, Institutul Cervantes din București, Institutul Goethe, Biserica Albă, Muzeul Național Cotroceni, Filiala București-Traduceri Literare și Filiala București-Poezie ale Uniunii Scriitorilor din România, Cărturești Verona, Librăria franceză „Kyralina”, Londohome, ISMB, Romfilatelia, Royal Art Muzzyk, Biblioteca Metropolitană București.

Parteneri media: TVR, TVR Cultural, Matca, Radio România Cultural, Ficțiunea OPTm, Observator Cultural, IQads , SMARK, București FM, Book Hub, Urban și La Punkt, Contemporanul, AgentiadeCarte.ro, Zile și Nopți, publicația on-line IQool, Agerpres, Radio Trinitas, Modernism, Ordinea Zilei, Revista de cultură Familia.

Sponsori: BES România, Compania aeriană Aegean Airlines, Lechburg Winery, Jidvei, Licorna, Keia Izvorul Zăganului, Reach – Romanian Excellence in Art, Culture and Heritage.
________________________________________

Programul Festivalului Internațional de Poezie București, ediția a XIII-a

Luni, 11 septembrie 2023, ora 18.00
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88
Deschiderea festivalului – Alocuțiuni
Dl Ioan Cristescu, Director General al Muzeului Național al Literaturii Române
Reprezentant al Ministerului Culturii
Dna Mireille Rădoi, Director General al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”
Excelența Sa Dl Paulo Cunha Alves, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Portugaliei în România
Dna Laura Napolitano, Directorul Institutului Italian de Cultură din București
Excelența Sa, Doamna Alison Duncan, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Australiei în România
Excelenta Sa, Domnul Radu Safta, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Australia.

Recital „Domnule și frate Eminescu”, susținut de maestrul Constantin Chiriac.

Lecturi publice: Milo De Angelis (Italia), Ana Blandiana (România), Magda Cârneci (România), Habib Tengour (Algeria), José Manuel de Vasconcelos (Portugalia).
Moderator: Dinu Flămând.

Luni, 11 septembrie 2023, ora 19.30 – 21.30
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Lecturi publice: Ioana Crăciunescu (România), Caius Dobrescu (România), Teodor Dună (România), Călin-Andrei Mihăilescu (Canada/România), Octavian Soviany (România), Radu Vancu (România).
Moderator: Călin-Andrei Mihăilescu.

Concert Cătălina Beța și Albert Tajti.
______________________

Marți, 12 septembrie 2023, ora 16.00 – 18.00
Sediul MNLR, Calea Griviței 64-66
Vernisajul expoziției Tabula rasa a artistului Kiro Urdin (Macedonia de Nord).

Marți, 12 septembrie 2023, ora 17.00 – 18.30
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Lecturi publice: Răzvan Andrei (România), Cristina Drăghici (România), Gabriel Chávez Casazola (Bolivia), Bogdan Ghiu (România), Ioan Pintea (România), Ștefan Manasia (România), Mircea Măluț (România), José Luís Peixoto (Portugalia), Moni Stănilă (Republica Moldova), Arthur Suciu (România), Alexandru Vakulovski (Republica Moldova), Lucian Vasiliu (România), Varujan Vosganian (România).
Moderator: Cosmin Perța.

Marți, 12 septembrie 2023, ora 18.00 – 19.00
Biserica Albă, Calea Victoriei 110
Metanie, Ție, Părinte!
Recital susținut de maestrul Constantin Chiriac din creația autorilor Tudor Arghezi, Aron Cotruș, Nichifor Crainic, Ștefan Aug. Doinaş, Rainer Maria Rilke și William Shakespeare.

Marți, 12 septembrie 2023, ora 18.00 – 19.00
Librăria Cărturești, Strada Pictor Arthur Verona 13-15
Dialog Victor Ivanovici (România/Grecia) și Claudiu Sfîrschi-Lăudat (România) pe marginea volumului Misiunea al autorului grec Aris Alexandrou.

Marți, 12 septembrie 2023, ora 18.00 – 20.00
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88
Lansarea-performance a cărții Societatea de Socializare din Medio-Monte scrise de Marian Ilea și ilustrate de Mircea Bochiş, tipărite la Editura Eurotip, 2023.
Viziune regizorală: Gavriil Pinte.

Marți, 12 septembrie 2023, ora 18.30 – 19.30
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Dezbatere și Q & A
José Luís Peixoto și José Manuel de Vasconcelos (Portugalia) în dialog cu Dinu Flămând.

Marți, 12 septembrie 2023, ora 19.00 – 20.00
Sala expozițiilor temporare, Strada Nicolae Crețulescu 8
Vernisajul expoziției Te fac un colaj? dedicate artistei Wislawa Szymborska (Polonia).

Expoziția va putea fi vizitată până la data de 24 septembrie 2023.

Marți, 12 septembrie 2023, ora 19.30 – 20.30
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Lectură publică, Q & A: Milo De Angelis (Italia), Dinu Flămând (România).
Prezentarea ediției bilingve a volumului semnat de Milo De Angelis, In apnea. Poesie / În apnee. Poezii, apărut la Editura Humanitas.
Prezentarea ediției bilingve a volumului semnat de Dinu Flămând, Om cu vâslă pe umăr/Uomo con remo in spalla, apărut la Editura Raffaelli din Rimini.
Participanți: Milo De Angelis (Italia), Dinu Flămând (România), Smaranda Bratu Elian, Aurora Firța-Marin și Dana Barangea (România), Valter Raffaelli (Italia).

Marți, 12 septembrie 2023, ora 20.00 – 20.45
Sala expozițiilor temporare, Strada Nicolae Crețulescu 8
Vernisajul expoziției artistei Valeria Voicu: Viață, nu moarte.

Expoziția va putea fi vizitată până la data de 24 septembrie 2023.

Marți, 12 septembrie 2023, ora 20.45 – 21.45
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Proiecția videopoemelor realizate de Andrei Purcărea, pentru Asociația 7 ARTE, inspirate de poemele scrise de Șerban Axinte, Ramona Boldizsar, Livia Roșca și Radu Vancu.
Concert Lache Cercel and The Roma Jazz Ensemble

______________________

Miercuri, 13 septembrie 2023, ora 13.00 – 14.00
Colegiul Național „Ion Neculce”, Strada Ion Neculce 2
Întâlnire cu Milo de Angelis.
Moderator: prof. Nicoleta Silvia Ioana.

Miercuri, 13 septembrie 2023, ora 17.00 – 18.30
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Lecturi publice: Iustin Butnariuc (România), Leo Butnaru (Republica Moldova), Aura Christi (România), Aurora Luque (Spania), Valeriu Matei (România), Enrique Nogueras Valdivieso (Spania), Maria Pilchin (Republica Moldova), Sorina Rîndașu (România), Rachid Khaless (Maroc), Philippe Tancelin (Franța), Kiro Urdin (Macedonia de Nord), George Vulturescu (România).
Invitat special: George Mihăiță.
Moderator: Dinu Flămând.

Miercuri, 13 septembrie 2023, ora 18.00 – 20.30
ARCUB, Str. Lipscani 84 – 90
Seară de performance-uri
Invitați: Artur Cojocaru (Republica Moldova), Sorin Despot (România), Mircea Dan Duță (România), Dumitru Fanfarov (Republica Moldova), André Ferenc (România), Silvia Grădinaru (România), Mugur Grosu (România), Benji Horváth (România), Ligia Keșișian (România), Jaan Malin aka Luulur (Estonia), Mitoş Micleuşanu (România), Tiberiu Neacșu (România), Livia Ștefan (România), Răzvan Țupa (România).
Moderator: Peter Sragher.

Miercuri, 13 septembrie 2023, ora 18.00 – 19.00
Librăria Cărturești, Strada Pictor Arthur Verona 13-15
Dialog Ana Blandiana (România), Milo De Angelis (Italia) și Bruno Mazzoni (Italia) pe marginea volumului Variazioni su un tema dato, culegere de versuri închinate lui Romulus Rusan, tradusă de Bruno Mazzoni (Editura Donzelli, Roma, 2023).

Miercuri, 13 septembrie 2023, ora 18.30 – 19.30
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Dezbatere și Q & A cu Philippe Tancelin (Franța)
Moderator: Dinu Flămând.

Miercuri, 13 septembrie 2023, ora 19.30 – 21.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Lecturi publice: Cristina Alexandrescu (România), Harold Alva (Peru), Yevgeniy Breyger (Germania), Andrei Codrescu (România/SUA), Denisa Crăciun (România), Tatiana Ernuțeanu (România), Mihai Firică (România), Vasile Gribincea (Republica Moldova/România), Roman Honet (Polonia), Florin Iaru (România), Nora Iuga (România), Fulgencio Martinez (Spania), Andrew Davidson Novosivschei (SUA/România), Dumitru Păcuraru (România), Alina Purcaru (România), Pavel Șușară (România).
Proiecția videopoemelor realizate de Andrei Purcărea, pentru Asociația 7 ARTE, inspirate de poemele scrise de Gabriel Cărtărescu, Teodora Coman, Anda Docea și Anca Dumitrescu.
Moderator: Cosmin Perța

Miercuri, 13 septembrie 2023, ora 20.00 – 21.00
Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” (arealul statuii Regelui Carol I), Calea Victoriei 88
„Recital în Festival – EMINESCU” este o inițiativă cultural-educativă ce-și propune promovarea nu doar a poetului național, ci și a compozitorilor care au valorificat lirica eminesciană, aducând-o mai aproape de publicul larg, prin limbajul universal al muzicii – George Stephănescu, Gheorghe Dima, Carol Anton Decker, Enrico Mezzetti, Guilelm Șorban, Nicolae Bretan, Simion Atanasiu-Zlatov, David Gherșfeld, Gleb Ciaicovschi-Mereșanu, Rudolf van Saanen.
Recital susținut de Royal Art Muzzyk.

Miercuri, 13 septembrie 2023, ora 21.00-23.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Proiecții ale filmelor:
Roman în versuri (Înspre poezia lui Kiro Urdin) – 50 min. 16 s., scenariu: Yane Teoharevski (v.o. limba macedoneană, cu subtitrare în limba română)
Tabula Rasa – 44 min. 27 s.
Planetarium Dance – 22 min.
_________________

Joi, 14 septembrie, ora 11.00 – 12.00
Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, Strada Olari 29-31
Lectură de poezie, Q & A: Cyrus Console (Canada)
Moderator: Vasile Gribincea

Joi, 14 septembrie 2023, ora 13.00 – 14.00
Liceul Teoretic „Dante Alighieri”, Aleea Fuiorului 9
Întâlnire cu Milo de Angelis.
Moderator: prof. Aurora Firța Marin.

Joi, 14 septembrie 2023, ora 17.00 – 18.00
Librăria franceză „Kyralina”, Strada Biserica Amzei 10
Dezbatere, Q & A cu Lise Gauvin (Canada).
Moderator: Luminița Corneanu.

Evenimentul se va desfășura în limba franceză.

Joi, 14 septembrie 2023, ora 17.30 – 18.30
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Victor Ivanovici (Grecia/România) în dialog cu Călin-Andrei Mihăilescu (Canada/România) pornind de la volumul De la teoría a la poética de la traducción [De la teoria la poetica traducerii] de Victor Ivanovici.

Joi, 14 septembrie 2023, ora 18.00 – 20.20
Muzeul Național Cotroceni, Șoseaua Cotroceni 36
Seară de poezie și muzică
Lecturi publice: Adrian Alui-Gheorghe (România), Radu Andriescu (România), Nico Bleutge (Germania), Toni Chira (România), Rita Chirian (România), Cyrus Console (SUA), Ioana Diaconescu (România), Kristin Dimitrova (Bulgaria), Hasan Erkek (Turcia), Adrian Lesenciuc (România), Kira Iorgoveanu Mantsu (România/Germania), Radu Sergiu Ruba (România), Laurențiu-Ciprian Tudor (România), Nikolaos Vlahakis (Grecia).
Proiecția videopoemelor realizate de Andrei Purcărea, pentru Asociația 7 ARTE, inspirate de poemele scrise de Magda Cârneci, Mircea Dinescu, Ciprian Măceșaru și Simona Popescu.
Moderator: Cosmin Perța.
Concert Mircea Tiberian și Nadia Trohin.

Înscrierea la eveniment se face la adresa evenimente@muzeulcotroceni.ro, până la data de 8 septembrie 2023, ora 10.00. Numărul locurilor este limitat. Înscrierea se consideră validă doar după ce un reprezentant al MNC o va confirma în scris la aceeași adresă electronică.

Joi, 14 septembrie 2023, ora 18.00 – 20.30
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88
Lansarea antologiei Poezii alese, de Nicolae Croitoru (România).

Joi, 14 septembrie 2023, ora 18.30 – 19.30
Librăria Cărturești, Strada Pictor Arthur Verona 13-15
Lecturi publice de poezie: Angela Marinescu (România), Deniz Otay (România), Ioana Zenaida Rotariu (România) și Elena Vlădăreanu (România).

Joi, 14 septembrie 2023, ora 19.30 – 20.30
Institutul Cervantes, Bulevardul Regina Elisabeta 38
Lecturi publice ale poeților Harold Alva (Peru), Gabriel Chavez Casazola (Bolivia), Dinu Flămând (România), Ioana Nicolaie (România), Aurora Luque (Spania), Fulgencio Martinez (Spania), Corina Oproae (România/Spania), Victor Rodriguez Nuñez (Cuba, video).
Moderator: Victor Ivanovici.

Evenimentul se va desfășura în limba spaniolă.

Joi, 14 septembrie 2023, ora 20.00-21.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Concert Trupa GRAIU
______________

Vineri, 15 septembrie 2023, ora 11.00 – 12.00
Colegiul Național „Tudor Vianu”, Strada Arhitect Ion Mincu 10
Lectură de poezie, Q & A cu Gabriel Chávez Casazola (Bolivia).
Moderator: Luana Stroe.

Vineri, 15 septembrie 2023, ora 13.00 – 14.00
Sediul MNLR, Sala Perpessicius, Strada Nicolae Crețulescu 8
Remember Augustin Frățilă
Participă: Nicu Alifantis, Ioan Cristescu, Mircia Dumitrescu, Eugen Suciu.

Vineri, 15 septembrie 2023, ora 13.00 – 15.00
Biblioteca Metropolitană București, Strada Tache Ionescu 4
Lecturi publice: Daniel Bănulescu, Gabriel Burlacu, Liviu Capșa, Petre Ioan Crețu, Simona-Grazia Dima, Dumitru Ion Dincă, Miruna Drăghici, Raluca Faraon, Mihail Gălățanu, Victoria Milescu, Niculina Oprea, Mihaela Stanciu, Cosmin Andrei Tudor, Claudia Voiculescu.
Moderator: Evelyne Croitoru.

Vineri, 15 septembrie 2023, ora 18.00 – 19.00
Librăria Cărturești, Strada Pictor Arthur Verona 13-15
Lecturi publice: Mircea Dan Duță (România), Ioana Greceanu (România), Alexandru Higyed (România), Iuliana Miu (România), Doina Roman (România), Andreea Teliban (România), Eugenia Țarălungă (România), Tudor Voicu (România).
Moderator: Vasile Gribincea.

Vineri, 15 septembrie 2023, ora 18.00 – 19.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Dezbatere, Q & A cu Ester Naomi Perquin (Țările de Jos)
Moderator: Luminița Corneanu

Vineri, 15 septembrie 2023, ora 18.00 – 19.00
Institutul Goethe, Calea Dorobanți 32
Seară de poezie cu Nico Bleutge (Germania) și Yevgeniy Breyger (Germania)

Evenimentul se va desfășura în limba germană.

Vineri, 15 septembrie 2023, ora 18.00 – 19.00
Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, Strada Batiștei 15
Seară de poezie cu Semier Insayif (Austria) și Udo Kawasser (Austria), urmată de Q & A.

Evenimentul se va desfășura în limba germană.

Vineri, 15 septembrie 2023, ora 18.00 – 19.00
Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” (arealul statuii Regelui Carol I), Calea Victoriei 88
„Recital în Festival – EMINESCU” este o inițiativă cultural-educativă ce-și propune promovarea nu doar a poetului național, ci și a compozitorilor care au valorificat lirica eminesciană, aducând-o mai aproape de publicul larg, prin limbajul universal al muzicii – George Stephănescu, Gheorghe Dima, Carol Anton Decker, Enrico Mezzetti, Guilelm Șorban, Nicolae Bretan, Simion Atanasiu-Zlatov, David Gherșfeld, Gleb Ciaicovschi-Mereșanu, Rudolf van Saanen.
Recital susținut de Royal Art Muzzyk

Vineri, 15 septembrie 2023, ora 19.00 – 20.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Lecturi publice: Ramona Boldizsar (România), Nichita Danilov (România), Lise Gauvin (Canada), Pavle Goranovic (Muntenegru), Ovia Herbert (România), Carolina Ilica (România), Ioan Matiuț (România), Ion Mureșan (România), Ioan Es. Pop (România), Ion Pop (România), Adrian Popescu (România), Nicolae Prelipceanu (România), Andra Rotaru (România), Eugen Suciu (România).
Proiecția videopoemelor realizate de Andrei Purcărea, pentru Asociația 7 ARTE, inspirate de poemele scrise de Claudiu Komartin, Cătălina Matei, Oana Cătălina Ninu, Cosmin Perța.
Moderator: Loreta Popa.

Vineri, 15 septembrie 2023, ora 19.00
Atelier 030202, Sala Nouă a Teatrului de Comedie din București, Str. Sfânta Vineri 11
Aluniș Eco LiterArt

Trei artiști vizuali – Mălina Ionescu, Andreea Medar și Maia Ștefana Oprea – recunoscuți pentru practicile lor artistice de tip eco, și trei poeți – Ioana Iuna Șerban, Florina Zaharia și Dan Pleșa – au realizat în ateliere individuale și/sau comune, opere vizuale și literare, pornind de la concepte eco, folosind materiale eco, urmând un mod de viaţă eco pe parcursul proiectului. În urma rezidenței, la Atelier 030202 din București, va avea loc vernisajul expoziției, însoțit de o lectură publică și proiectarea unui video-art. Spectatorii vor primi un fanzin pe hârtie eco, reciclabilă.

Inițiatori și coordonatori: Dan Mircea Cipariu și Mihai Zgondoiu.
Curator: Ana Daniela Sultana.

Vineri, 15 septembrie 2023, ora 20.00 – 21.00
Sediul MNLR, Calea Griviței 64-66
Spectacol de poezie și mișcare
Spectacolul „Aveam o muză. Ea se supărase…”, regizat de coregrafa Lorette Enache, este dedicat memoriei poetului Emil Brumaru (1938-2019). Actorul Emil Coșeru va interpreta rolul poetului, în timp ce coregrafele Alice Veliche, Ioana Pădureț și Georgiana Dimitrescu vor fi, timp de o oră, muzele lui Emil Brumaru, care îi vor transpune poemele în mișcări corporale, de dans. Conceptul video este realizat de Andrei Cozlac, câștigător a două premii UNITER, iar costumele de Jeni Stănilă.

Vineri, 15 septembrie 2023, ora 20.00 – 23.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Noaptea Albă a Filmului Românesc – TIFF
______________________

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, ora 15.00 – 16.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Lansarea cărții  Introducere în poezie, de Ion Mureșan (România)

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, ora 16.00 – 17.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Dezbatere: Despre importanța unui festival internațional, astăzi
Invitați: Dan Lungu, un cristian.
Moderator: Oana Boca-Stănescu.

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, ora 17.00 – 18.30
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88
Lecturi publice: Ruxandra Cesereanu (România), Denisa Comănescu (România), Kata Győrfi (România), Krystalli Glyniadaki (Grecia), Semier Insayif (Austria), Udo Kawasser (Austria), Corina Oproae (România/Spania), Julio Pavanetti (Uruguay), Ester Naomi Perquin (Țările de Jos), Cosmin Perța (România), Minh-Triêt Pham (Franța), Annabel Villar (Uruguay).
Moderator: Dinu Flămând.
Concert Mircea Tiberian și Nadia Trohin.

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, ora 17.00 – 18.30
Librăria Cărturești, Strada Pictor Arthur Verona 13-15
Lecturi publice: Elena Bălășanu (România), Mina Decu (România), Cătălina Matei (România), Antonia Mihăilescu (România), Lucian Vasilescu (România), Călin Vlasie (România), Florina Zaharia (România).
Moderator: Vasile Gribincea.

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, ora 18.00 – 19.00
Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărţişor”, Strada Mărțișor 26
Lectură Claus Ankersen (Danemarca) și Peter Sragher (România) din vol. În apărarea cireșelor / In defence of the cherries.

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, ora 18.00 – 20.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Dezbatere: Goran Čolakhodić (Croația), Călin-Andrei Mihăilescu (Canada/România), Cosmin Perța (România), Bogdan-Alexandru Stănescu (România).
Moderator: Caius Dobrescu.

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, ora 18.30 – 20.30
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88
Proiecții ale filmelor: Planetarium, Dogona, Life and Death
Regia: Kiro Urdin (Macedonia de Nord).

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, ora 18.30 – 20.30
Londohome, Strada David Praporgescu 31
ECHO III: For Memory`s Sake – Imaginarul căsătoriei și mariaje forțate în Balcani: video-poeme și lecturi publice de poezie.

ECHO III: For Memory`s Sake este un proiect de artă și patrimoniu care își propune să reunească artiști care lucrează în domeniile teatrului, muzicii, artelor vizuale și literaturii pentru a explora temele practicilor maritale în contextul balcanic.

În cadrul proiectului, în urma a două rezidențe, la București și la Tirana, au fost realizate video-poeme și au fost scrise poezii de către artiste din România, Republica Moldova, Bulgaria, Albania și Grecia, pe teme legate de căsătoria forțată/ aranjată, relații de gen și alte practici maritale.

Invitate: Ornela Alia (Albania), Elena Chirila (Republica Moldova/România), Ana Gurdiș (Republica Moldova/România), Gergana Ivanova (Bulgaria), Olya Stoyanova (Bulgaria), Ioana Țurcan (România), Miruna Vlada (România), Katarzyna Wojtczak (Grecia/Polonia), Tonia Tzirita Zacharatou (Grecia).

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, ora 19.30 – 21.30
Sala de spectacole, ARCUB, Str. Lipscani nr. 84-90
Lecturi publice: Claus Ankersen (Danemarca), Romulus Bucur (România), Dan Mircea Cipariu (România), Nicolae Coande (România), Ivan Hristov (Bulgaria), Claudiu Komartin (România), Aksinia Mihailova (Bulgaria), Andrei Novac (Romania), Ana Paraschivescu (România), Simona Popescu (România), Andrei C. Șerban (România), Robert Șerban (România), Goran Simic (Bosnia), Daniela Șontică (România), Traian Pop Traian (România/Germania), Gordana Vlajić (Serbia).
Proiecția videopoemelor realizate de Andrei Purcărea, pentru Asociația 7 ARTE, inspirate de poemele scrise de Mircea Cărtărescu, Adela Greceanu, Ioana Nicolaie și Bogdan Alexandru-Stănescu.
Moderator: Robert Șerban.

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, ora 20.00 – 22.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Proiecție de film: ADAM – Povestea unui înger cu cheia la gât
Regia: Florian Silișteanu
Invitați: Cezara Dafinescu, Ioana Flora și Tudor Gheorghe. De asemenea, va fi prezent Excelența Sa domnul Stefan Tomašević, Ambasadorul Republicii Serbia la Bucureşti.

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, ora 20.30 – 21.30
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88
Concert Elven Bird

______________________

Duminică, 17 septembrie 2023, ora 11.00 – 12.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Atelier de parfumerie cu Iulia-Victoria Neagoe

Duminică, 17 septembrie 2023, ora 14.00 – 15.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Lecturi publice: Ion Cocora (România), Alexandru Funieru (România), Anastasia Gavrilovici (România), Iustin Moraru (România), Adelina Pascale (România), Adrian Schiop (România), Floarea Țuțuianu (România).
Moderator: Loreta Popa.

Duminică, 17 septembrie 2023, ora 16.00 – 17.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Corina Oproae (România/Spania), Victor Ivanovici (România/Grecia) și Traian Pop Traian (România/Germania) în dialog cu Dinu Flămând (România).

Duminică, 17 septembrie 2023, ora 17.00 – 18.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Performance Carmen Firan, Adrian Sângeorzan și Simona Măicănescu.

Duminică, 17 septembrie 2023, ora 19.30 – 21.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Proiecția filmului CONSTANTIN SILVESTRI – AVANT-GARDIST, MASTER IMPROVISER, HOMME PASSIONNÉ. Romania’s Beethoven?
Filmul conține șapte episoade: Preludiu; Soldații de plumb; Micul ciobănaș; Focuri de artificii; Tablouri dintr-o expoziție; Nocturna; Bacanala
Durata: 1h 34 min.
Proiecția va fi urmată de un Q & A.

Duminică, 17 septembrie 2023, ora 20.00 – 21.30
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88
„Poezia va salva lumea”
Sub titlul „Poezia va salva lumea”, câteva dintre textele Alexandrei Svet și ale regizorului Toma Enache s-au transformat într-un spectacol. Intervențiile muzicale aparțin pianistului Alexandru Mihai Burcă și violoncelistului Valentin Simion. Poezia ar putea deveni, încă o dată, arma ideală împotriva urâtului, împotriva deznădejdii. Cu siguranță, poezia a mai salvat lumea și o va salva în continuare.

Spectacol sponsorizat de BES România.

Duminică, 17 septembrie 2023, ora 21.00 – 22.00
Mansarda MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Spectacol de teatru DesFacerea lumii sau Spectacol în aer liber, după Nina Cassian, cu inserții poetice semnate Nichita Stănescu și Marin Sorescu.
Interpretează: Roxana Guttman, Radu Mateucă și Naomi Guttman.
Dramatizarea și adaptarea după scrierile Ninei Cassian, lui Nichita Stănescu și Marin Sorescu de Roxana Guttman. Distribuție și regia: Roxana Guttman, Naomi Guttman, Radu Mateucă.
____________________

Echipa FIPB 2023 – Oamenii care fac proiectul posibil

Ioan Cristescu – Directorul festivalului, Manager – Muzeul Național al Literaturii Române
Selecție poeți români
Dinu Flămând – Director artistic

Gabriela Toma – Programe, Muzeul Național al Literaturii Române

Loreta Popa, Gabriela Mareş, Andreea Balaban, Monica Morariu – Relații Publice
Ilinca Stratan, Antoanella Bănciulescu, Ioana Mira Matei, Marius Manea – Proiecte Culturale
Alina Niculescu, Doro Nicolescu, Adrian David, Lelia Spirescu, Mădălina Șchiopu, Jenica Potop, Mirela Feru, Alexandra Mihai – Case Memoriale
Luminița Corneanu, Radu Băieșu, Luana Stroe, Iuliana Miu, Andreea Teliban, Eugenia Țarălungă, Vasile Gribincea, Alexandru Dumitriu – Editura Muzeul Literaturii Române
Violeta Vârjoghe, Ana Claudia Cencu, Ina Mareș, Adriana Niculae, Maria Mircea – Compartiment Contabilitate-Financiar
Eugenia Oprescu, Zamfir Bălan, Daniela Băbu, Victorița Doicescu, Mioara Cînea, Rodica Cînea, Mihaela Stanciu, Anișoara Udrea, Leonard Fulău, Gabriela Rotaru, Raluca Casapu, Livia Marin, Ecaterina Dănilă, Oana Păcurariu, Mariana Pascu, Raluca Toma, Consuela Cioboteanu – Patrimoniu
Ștefania Coșovei, Cristina Titivel – Secretariat
Cristina Milca, Oana Oros, Daniela Toma, Alexandrina Mocanu, Mihaela Constantin – Expoziția de bază a MNLR

Dorin Stamate, Marian Titivel, Eugen Văcaru, Cristian Păun, Rus Emil Radu – Departament Administrativ
Oana Boca-Stănescu – PR FIPB 2023
Mircia Dumitrescu – ilustrație (sculptură) și viziune grafică 
Petru Șoșa – viziune grafică și DTP materiale de promovare
Emilia Petre – tehnoredactare
Dan Marinescu, Daniel Ciobanu, Costin Dan, Dorin Dudău, Alex Ursu – multimedia
Florin Cojocaru – sunet
Olimpia Novicov, Alexandra Mureșan – redactare
Marian Golescu – IT
Marinel Grigore – achiziții
Emanuel Cambosie – avocat
Smaranda Elian, Andrew Davidson Novosivschei, Dinu Flămând, Bogdan Ghiu, Mădălina Ghiu, Amalia Epure Ilieș – traducători
Monica Branche, Maria Adămiță – sprijin în organizarea evenimentelor

_____________________

Over 170  poets from 27 countries on four continents, present at the biggest edition of the Bucharest International Poetry Festival (BIPF)

Between 11 and 17 September 2023, the 13th edition of the Bucharest International Poetry Festival (BIPF) will take place in the capital of Romania. A project known and followed with interest by both the writers’ guild and the literature aficionados, the Bucharest International Poetry Festival kept growing from one edition to the next, becoming today the most important event of its kind in Romania and one of the most relevant in Europe.

The program of the 2023 edition includes a rich list of participants: over 170  poets from 27 countries on four continents (Albania, Algeria, Austria, Bolivia, Bosnia, Bulgaria, Canada, Croatia, Cuba, Denmark, Estonia, France, Germany, Greece, Italy, Montenegro, Morocco, Peru, Poland, Portugal, Romania, Spain, The Netherlands, The Republic of Moldova, The Republic of North Macedonia, Turkey, Uruguay).

Organized by the Bucharest City Hall through the National Museum of Romanian Literature, the International Poetry Festival Bucharest celebrates in 2023 its most ambitious edition so far, an achievement for which I deeply thank all the institutional partners of the project, as well as every professional who put their energy into making the 7 days-program of the event. This year’s theme of the Festival is the famous paraphrase of Cicero’s statement: inter arma silent musae?” – an ambitious attempt at celebrating the power of poetry and, in extenso, of literature, as well as a plea for the eternity of the Muses, who can inspire the arts and free speech, even in the difficult times we face nowadays, when, in the last two years, we have been hearing the echo of a war at the northern boundary of our country.

I am convinced that those who love literature will find in the diverse and ambitious program moments and events that can satisfy the tastes of all the readers, from the youngest to the more experienced ones, from the more severe in appreciations to those for whom literature is a modus vivendi or to those who now can find themselves in it, said Ioan Cristescu, the Director of the National Museum of Romanian Literature, the organizer of the Festival.

The seven days of the Festival include over 50 events, having different themes and formats: from meetings with poets, translators and editors, public readings, debates, round tables, colloquia, poetry marathons or performances, to theatre shows, film screenings and concerts, exhibitions and events dedicated to professionals – an extensive and dense program, built over the last half year by the National Museum of Romanian Literature’s team, together with the partners of the project: an exercise of relational aesthetics of arts, a space of dialogue and reflection, where new perspectives are shared, where writing is celebrated as an art, together with the tonalities of jazz music, the nuances of the paintings and the visions expressed by them or the immersion in a theater show or in a film.

The poetry aficionados from Bucharest will have the opportunity to attend the events of BIPF 2023 in 14 well known cultural venues: “Carol I” Central University Library, National Museum of Romanian Literature – 8 Nicolae Crețulescu street (the main exhibition), National Museum of Romanian Literature – 64-66 Calea Griviței (headquarters), the Memorial House “Tudor Arghezi – Mărțișor”, the “Friedrich Schiller” House of Culture, Cărturești Verona, ARCUB, “Kyra Kyralina” French Bookshop, Cotroceni National Museum, Cervantes Institute in Bucharest, Bucharest Metropolitan Library, Londohome, Theatre of the Romanian Playwrights.

During the 2023 edition of the Bucharest International Poetry Festival we will also organize a well-known project: The National Poetry Book Fair, an event focused on the most recent and important books of poetry.

The access of the public at BIPF 2023 is free of charge. The complete program of the project can be found on the official website: www.fipb.ro.

________________________________________

Organizers: The Bucharest City Hall through the National Museum of Romanian Literature

Cultural project funded by the Ministry of Culture

Partners: Romanian Ministry of Culture, Croatian Ministry of Culture, Central University Library “Carol I”, ARCUB, Dumbrăveni City Hall, “Member of Romanian Academy Eugen Simion” Cultural Center from Dumbrăveni, Embassy of Bulgaria in Romania, Embassy of Croatia in Romania, Embassy of Denmark in Romania, Embassy of Germany in Romania, Embassy of Greece in Romania, Embassy of North Macedonia in Romania, Embassy of Morocco in Romania, Embassy of Montenegro in Romania, Embassy of the Republic of Moldova in Romania, Embassy of Mexico in Romania, Embassy of the Republic of Peru in Romania, Embassy of Portugal in Romania, Embassy of Serbia in Romania, Embassy of the Netherlands in Romania, Embassy of the Republic of Uruguay in Romania, Austrian Cultural Forum, Camões Institute, Italian Institute of Culture in Bucharest, Polish Institute in Bucharest, Liszt Institute – Hungarian Cultural Center Bucharest, Theater Romanian Playwrights, “Masca” Theater, “Friedrich Schiller” House of Culture, Cervantes Institute in Bucharest, Goethe-Institut Bucharest, White Church, Cotroceni National Museum, Bucharest-Literary Translations Branch and Bucharest-Poetry Branch of the Romanian Writers’ Union, Cărtureşti Verona, French Bookstore “Kyralina”, Londohome, Romfilatelia, Royal Art Muzzyk, Bucharest Metropolitan Library.

Media Partners: TVR, TVR Cultural, Matca, Radio România Cultural, Ficțiunea OPTm, Observator Cultural, IQads , SMARK, București FM, Book Hub, Urban și La Punkt, Contemporanul, AgentiadeCarte.ro, Zile și Nopți, publicația on-line IQool, Agerpres, Radio Trinitas, Modernism, Ordinea Zilei, Revista de cultură Familia.

Sponsors: BES România, Compania aeriană Aegean Airlines, Lechburg Winery, Jidvei, Licorna, Keia Izvorul Zăganului, Reach – Romanian Excellence in Art, Culture and Heritage.

THE PROGRAM OF THE BUCHAREST INTERNATIONAL POETRY FESTIVAL 2023

Monday, September 11, 2023, 6 p. m.
Aula of the “Carol I” Central University Library, 88 Calea Victoriei 
Opening of the festival – Speeches
Mr. Ioan Cristescu, General Director of the National Museum of Romanian Literature
Mrs. Mireille Rădoi, Director General of the “Carol I” Central University Library
Representative of the Ministry of Culture of Romania
His Excellency Mr. Paulo Cunha Alves, Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary of Portugal in Romania
Mrs. Laura Napolitano, director of the Italian Institute of Culture in Bucharest

Recital “Lord and brother Eminescu”, performed by Constantin Chiriac.

Public readings: Milo De Angelis (Italy), Ana Blandiana (Romania), Magda Cârneci (Romania), Habib Tengour (Algeria), Radu Vancu (Romania), José Manuel de Vasconcelos (Portugal).
Moderator: Dinu Flămând.

Monday, September 11, 2023, 7.30 p. m. – 9. 30 p. m.
NMRL Garden, 8 Nicolae Crețulescu Street
Public readings: Ioana Crăciunescu (Romania), Caius Dobrescu (Romania), Teodor Dună (Romania), Călin-Andrei Mihăilescu (Canada/Romania), Octavian Soviany (Romania), Radu Vancu (Romania).
Moderator: Călin-Andrei Mihăilescu.
Concert Cătălina Beța and Albert Tajti.

_________________________

Tuesday, September 12, 2023, 4 p. m. – 6 p. m.
NMRL, 64-66 Calea Griviței 
Opening of the exhibition Tabula rasa of the artist Kiro Urdin (North Macedonia).

Tuesday, September 12, 2023, 5 p. m. – 6.30 p. m.
NMRL Garden, 8 Nicolae Crețulescu Street
Public readings: Răzvan Andrei (Romania), Cristina Drăghici (Romania), Gabriel Chavez Casazola (Bolivia), Bogdan Ghiu (Romania), Ioan Pintea (Romania), Ștefan Manasia (Romania), Mircea Măluț (Romania), José Luís Peixoto (Portugalia), Moni Stănilă (Republic of Moldova), Alexandru Vakulovski (Republic of Moldova), Lucian Vasiliu (Romania), Varujan Vosganian (Romania).
Moderator: Cosmin Perța.

Tuesday, September 12, 2023, 6 p. m. – 7 p. m.
White Church, 110 Calea Victoriei
Metanie, Ție, Părinte, recital held by maestro Constantin Chiriac, selection from the literary works of Tudor Arghezi, Aron Cotruș, Nichifor Crainic, Ștefan Aug. Doinaş, Rainer Maria Rilke, and William Shakespeare.

Tuesday, September 12, 2023, 6 p. m. – 7 p. m.
Cărtureşti Bookstore, 13-15 Pictor Arthur Verona Street
Dialogue between Victor Ivanovici (Romania/Greece) and Claudiu Sfîrschi-Lăudat (Romania) based on the volume The Mission of the Greek author Aris Alexandrou.

Tuesday, September 12, 2023, 6 p. m. – 8 p. m.
Aula of the “Carol I” Central University Library, 88 Calea Victoriei 
Launch-performance of the book Societatea de Socializare din Medio-Monte, written by Marian Ilea, illustrated by Mircea Bochiş, Eurotip publishing house, 2023.
Directorial vision: Gavriil Pinte.

Tuesday, September 12, 2023, 6.30 p. m. – 7.30 p. m.
NMRL Garden, 8 Nicolae Crețulescu Street
Debate and Q & A
José Luís Peixoto and José Manuel de Vasconcelos (Portugal) in dialogue with Dinu Flămând.

Tuesday, September 12, 2023, 7 p. m . – 8 p. m.
Temporary Exhibition Hall, 8 Nicolae Crețulescu Street
The opening of the exhibition Would you like a collage?, dedicated to the artist Wislawa Szymborska (Poland).

The exhibition can be visited until September 24, 2023.

Tuesday, September 12, 2023, 7.30 p. m. – 8.30 p. m.
NMRL Garden, 8 Nicolae Crețulescu Street
Public reading, Q & A: Milo De Angelis (Italy), Dinu Flămând (Romania)
Presentation of the bilingual edition of the volume In apnea. Poetry / In apnea. Poems [In apnea. Poems] by Milo De Angelis, published by Humanitas Publishing House.
Presentation of the bilingual edition of the volume signed by Dinu Flămând, Om cu vâsla per umăr/Uomo con remo in spalla [An Oar on His Shoulder] published by Raffaelli (Rimini).
Participants: Milo De Angelis (Italy), Dinu Flămând (Romania), Smaranda Bratu Elian, Aurora Firța-Marin, and Dana Barangea (Romania), Valter Raffaelli (Italy).

Tuesday, September 12, 2023, 8.00 p.m. – 8.45 p.m
Temporary Exhibition Hall, 8 Nicolae Crețulescu Street
The opening of the exhibition Life, not Death signed by Valeria Voicu.

Tuesday, September 12, 2023, 8.45 p. m. – 9.45 p. m. 
NMRL Garden, 8 Nicolae Crețulescu Street
Screening of the video poems signed by Andrei Purcărea, for the 7 ARTE Association, inspired by the poems written by Șerban Axinte, Ramona Boldizsar, Livia Roșca and Radu Vancu.
Concert Lache Cercel and The Roma Jazz Ensemble.

________________________

Wednesday, September 13, 2023, 5 p. m . – 6.30 p. m.
NMRL Garden, 8 Nicolae Crețulescu Street
Public readings: Iustin Butnariuc (Romania), Leo Butnaru (Republic of Moldova), Aura Christi (Romania), Aurora Luque (Spain), Valeriu Matei (Romania), Enrique Nogueras Valdivieso (Spain), Maria Pilchin (Republic of Moldova), Sorina Rîndașu (Romania), Rachid Khaless (Morocco), Philippe Tancelin (France), Kiro Urdin (North Macedonia), George Vulturescu (Romania).
Special Guest: George Mihăiță.
Moderator: Dinu Flămând.

Wednesday, September 13, 2023, 6 p. m. – 8.30 p. m.
ARCUB, 84-90 Lipscani Street
Performances
Guests: Artur Cojocaru (Republic of Moldova), Sorin Despot (Romania), Mircea Dan Duță (Romania), Dumitru Fanfarov (Republic of Moldova), André Ferenc (Romania), Silvia Grădinaru (Romania), Mugur Grosu (Romania), Benji Horváth (Romania), Ligia Keșișian (Romania), Jaan Malin aka Luulur (Estonia), Mitoş Micleușanu (Romania), Tiberiu Neacșu (Romania), Livia Ștefan (Romania), Răzvan Țupa (Romania).
Moderator: Peter Sragher.

Wednesday, September 13, 2023, 6 p. m. – 7 p. m.
Cărtureşti Bookstore, 13-15 Pictor Arthur Verona Street
Dialogue between Ana Blandiana (Romania), Milo De Angelis (Italy) and Bruno Mazzoni (Italy) based on the volume Variazioni su un tema dato, a poetry collection dedicated to Romulus Rusan, translated by Bruno Mazzoni (Donzelli, Rome, 2023).

Wednesday, September 13, 2023, 6.30 p. m. – 7.30 p. m.
NMRL Garden, 8 Nicolae Crețulescu Street
Debate and Q & A with Philippe Tancelin (France).
Moderator: Dinu Flămând.

Wednesday, September 13, 2023, 7.30 p. m. – 9 p. m.
NMRL Garden, 8 Nicolae Crețulescu Street
Public readings: Cristina Alexandrescu (Romania), Harold Alva (Peru), Yevgeniy Breyger (Germany), Andrei Codrescu (România/SUA), Denisa Crăciun (Romania), Andrew Davidson-Novosivschei (USA/Romania), Tatiana Ernuțeanu (Romania), Mihai Firică (Romania), Vasile Gribincea (Republic of Moldova/Romania), Roman Honet (Poland), Florin Iaru (Romania), Nora Iuga (Romania), Fulgencio Martinez (Spain), Dumitru Păcuraru (Romania), Alina Purcaru (Romania), Pavel Șușară (Romania).
Screening of the video poems signed by Andrei Purcărea, for the 7 ARTE Association, inspired by the poems written by Gabriel Cărtărescu, Teodora Coman, Anda Docea and Anca Dumitrescu.
Moderator: Cosmin Perța.

Wednesday, September 13, 2023, 8 p. m. – 9 p. m.
“Carol I” Central University Library (Equestrian statue of King Carol I), Calea Victoriei 88
“Recital in the Festival – EMINESCU” is a cultural-educational initiative that aims to promote not only the national poet, but also the composers who capitalized on the Eminescu lyric, bringing it closer to the general public, through the universal language of music – George Stephănescu , Gheorghe Dima, Carol Anton Decker, Enrico Mezzetti, Guilelm Sorban, Nicolae Bretan, Simion Atanasiu-Zlatov, David Ghersfeld, Gleb Ciaicovschi-Mereșanu, Rudolf van Saanen.
Recital performed by Royal Art Muzzyk

Wednesday, September 13, 2023, 9 p. m. – 11. p. m. 
NMRL Garden, 8 Nicolae Crețulescu Street
Film screenings:
Novel in verse (To the poetry of Kiro Urdin) – 50 min. 16 s., screenplay: Yane Teoharevski (in Macedonian, with Romanian subtitles)
Tabula Rasa – 44 min. 27 s.
Planetarium Dance – 22 min.
___________________________

Thursday, September 14, 11.00 a.m. 
“George Coșbuc” Bilingual National College, 29-31 Olari Street
Poetry reading, Q & A: Cyrus Console (Canada)
Moderator: Vasile Gribincea

Thursday, September 14, 2023, 5 p. m. – 6 p. m.
The French bookstore “Kyralina”, 10 Biserica Amzei Street 
Debate, Q & A with Lise Gauvin (Canada)
Moderator: Luminița Corneanu.

The event will be held in French.

Thursday, September 14,  2023, 5.30 p. m. – 6.30 p. m.
NMRL Garden, 8 Nicolae Crețulescu Street
Victor Ivanovici (Greece/Romania) in dialogue with Călin-Andrei Mihăilescu (Canada/Romania) based on the volume: De la teoría a la poética de la traducción [From the theory to the poetics of translation] by Victor Ivanovici.

Thursday, September 14, 2023, 6 p. m. – 8.30 p. m.
Cotroceni National Museum, 36 Cotroceni Road 
Music and poetry evening
Poetry readings: Adrian Alui-Gheorghe (Romania), Radu Andriescu (Romania), Nico Bleutge (Germany), Toni Chira (Romania), Rita Chirian (Romania), Cyrus Console (USA), Ioana Diaconescu (Romania), Kristin Dimitrova (Bulgaria), Hasan Erkek (Turkey), Adrian Lesenciuc (Romania), Kira Iorgoveanu Mantsu (Romania/Germany), Radu Sergiu Ruba (Romania), Laurențiu-Ciprian Tudor (Romania), Nikolaos Vlahakis (Greece).
Screening of the video poems signed by Andrei Purcărea, for the 7 ARTE Association, inspired by the poems written by Magda Cârneci, Mircea Dinescu, Ciprian Măceșaru and Simona Popescu.
Moderator: Cosmin Perța.
Concert Mircea Tiberian and Nadia Trohin.

Registration for the event is done at evenimente@muzeulcotroceni.ro, until September 8, 2023, at 10:00 a.m. The number of places is limited. Registration is considered valid only after a representative at MNC confirms.

Thursday, September 14, 2023, 6 p. m. – 8.30 p. m.
Aula of the “Carol I” Central University Library, 88 Calea Victoriei 
Book launch Poezii alese [Chosen Poems] by Nicolae Croitoru (Romania)

Thursday, September 14, 2023, 6.30 p. m. – 7.30 p. m.
Cărtureşti Bookstore, 13-15 Pictor Arthur Verona Street
Public readings: Angela Marinescu (Romania), Deniz Otay (Romania), Ioana Zenaida Rotariu (Romania) and Elena Vlădăreanu (Romania).

Thursday, September 14, 2023, 7.30 p. m. – 8.30 p. m. 
Cervantes Institute, 38 Regina Elisabeta Boulevard
Poetry readings by Harold Alva (Peru), Gabriel Chavez Casazola (Bolivia), Dinu Flămând (Romania), Ioana Nicolaie (România), Aurora Luque (Spain), Fulgencio Martinez (Spain), Corina Oproae (Romania/Spain), Victor Rodriguez Nuñez (Cuba, video).
Moderator: Victor Ivanovici.

This event will be held in Spanish.

Thursday, September 14, 2023, 8 p. m.  – 9.30 p. m.
NMRL Garden, 8 Nicolae Crețulescu Street
Concert Trupa GRAIU
__________________________

Friday, September 15, 2023, 11:00 a.m. – 12:00 p.m.
“Tudor Vianu” National College, 10 Architect Ion Mincu Street
Poetry reading, Q & A with Gabriel Chávez Casazola (Bolivia).
Moderator: Luana Stroe.

Friday, September 15, 2023, 1.00 p. m. – 2.30 p. m.
Bucharest Metropolitan Library, 4 Tache Ionescu Street 
Public readings: Daniel Bănulescu, Gabriel Burlacu, Liviu Capșa, Petre Ioan Crețu, Simona-Grazia Dima, Dumitru Ion Dincă, Miruna Drăghici, Raluca Faraon, Mihail Gălățanu, Vitoria Milescu, Niculina Oprea, Mihaela Stanciu, Cosmin Andrei Tudor, Claudia Voiculescu.
Moderator: Evelyne Croitoru.

Friday, September 15, 2023, 1.00 p. m. – 2.00 p. m. 
NMRL, Sala Perpessicius, 8 Nicolae Crețulescu Street
Remember Augustin Frățilă
Participants: Nicu Alifantis, Ioan Cristescu, Mircia Dumitrescu, Eugen Suciu.

Friday, September 15, 2023, 6 p. m. – 7. p. m.
NMRL Garden, 8 Nicolae Crețulescu Street
Debate, Q & A with Ester Naomi Perquin (Netherlands)
Moderator: Luminița Corneanu.

Friday, September 15, 2023, 6 p. m. – 7 p. m.
Cărtureşti Bookstore, 13-15 Pictor Arthur Verona Street
Public readings: Mircea Dan Duță (Romania), Ioana Greceanu (Romania), Alexandru Higyed (Romania), Carolina Ilica (Romania), Iuliana Miu (Romania), Doina Roman (Romania), Andreea Teliban (Romania), Eugenia Țarălungă (Romania), Tudor Voicu (Romania).
Moderator: Vasile Gribincea.

Friday, September 15, 2023, 6 p. m. – 7 p. m.
“Carol I” Central University Library, (Equestrian statue of King Carol I), 88 Calea Victoriei
“Recital in the Festival – EMINESCU” is a cultural-educational initiative that aims to promote not only the national poet, but also the composers who capitalized on the Eminescu lyric, bringing it closer to the general public, through the universal language of music – George Stephănescu , Gheorghe Dima, Carol Anton Decker, Enrico Mezzetti, Guilelm Sorban, Nicolae Bretan, Simion Atanasiu-Zlatov, David Ghersfeld, Gleb Ciaicovschi-Mereșanu, Rudolf van Saanen.
Recital performed by Royal Art Muzzyk.

Friday, September 15, 2023, 6 p.m. – 7 p.m.
Goethe Institute, 32 Calea Dorobanți 
Poetry evening with Nico Bleutge (Germany) and Yevgeniy Breyger (Germany).

The event will be held in German.

Friday, September 15, 2023, 6.00 p. m. – 7.00 p. m.
“Friedrich Schiller” House of Culture,  15 Batiștei Street
Poetry evening with Semier Insayif (Austria) and Udo Kawasser (Austria), followed by Q & A.

The event will be held in German.

Friday, September 15, 2023, 7 p. m. – 8 p. m.
NMRL Garden, 8 Nicolae Crețulescu Street
Public readings: Ramona Boldizsar (Romania), Nichita Danilov (Romania), Lise Gauvin (Canada), Pavle Goranovic (Montenegro), Ovia Herbert (Romania), Carolina Ilica (Romania), Ioan Matiuț (Romania), Ion Mureșan (Romania), Ioan Es. Pop (Romania),  Ion Pop (Romania), Adrian Popescu (Romania), Nicolae Prelipceanu (Romania), Andra Rotaru (Romania), Eugen Suciu (Romania).
Screening of the video poems signed by Andrei Purcărea, for the 7 ARTE Association, inspired by the poems written by Claudiu Komartin, Cătălina Matei, Oana Cătălina Ninu and Cosmin Perța.
Moderator: Loreta Popa.

Friday, September 15, 2023, 7 p. m. – 8 p. m.
Atelier 030202, The Comedy Theater in Bucharest, 11 Sfânta Vineri Street
Aluniș Eco LiterArt

Three visual artists – Mălina Ionescu, Andreea Medar and Maia Ștefana Oprea – recognized for their eco-type artistic practices, and three poets – Ioana Iuna Șerban, Florina Zaharia and Dan Pleșa – created visual works and literary, starting from eco concepts, using eco materials, following an eco way of life during the project. Following the residency, at Atelier 030202 in Bucharest, the opening of the exhibition will take place, accompanied by a public reading and the projection of a video-art. Spectators will receive a fanzine on eco paper, recyclable.

Initiators and coordinators: Dan Mircea Cipariu and Mihai Zgondoiu.
Curator: Ana Daniela Sultana.

Friday, September 15, 2023, 8 p. m. – 9 p. m.
NMRL, 64-66 Calea Griviței 
Poetry and dance performance
The show “I had a muse. She was upset…, directed by choreographer Lorette Enache, is dedicated to the memory of the poet Emil Brumaru (1938-2019). The actor Emil Coșeru will play the role of the poet, while the choreographers Alice Veliche, Ioana Pădureț and Georgiana Dimitrescu will be, for an hour, Emil Brumaru’s muses, who will translate his poems into bodily, dance movements. The video concept is made by the winner of two UNITER awards, Andrei Cozlac, and the costumes by Jeni Stănilă.

Friday, September 15, 2023, 8 p. m. – 11 p. m.
NMRL Garden, 8 Nicolae Crețulescu Street
White Night of Romanian Film – TIFF

______________________

Saturday, September 16, 2023, 3 p. m. – 4 p. m.
NMRL Garden, 8 Nicolae Crețulescu Street
Book launch: Introduction to Poetry by Ion Mureșan (Romania).

Saturday, September 16, 2023, 4 p. m. – 5. p. m.
NMRL Garden, 8 Nicolae Crețulescu Street
Debate: On the importance of an international festival, today
Guests: Dan Lungu, un cristian.
Moderator: Oana Boca-Stănescu.

Saturday, September 16, 2023, 5 p. m. – 6.30 p. m.
Cărtureşti Bookstore, 13-15 Pictor Arthur Verona Street
Public readings: Elena Bălășanu (Romania), Mina Decu (Romania), Cătălina Matei (Romania), Antonia Mihăilescu (Romania), Lucian Vasilescu (Romania), Călin Vlasie (Romania), Florina Zaharia (Romania).
Moderator: Vasile Gribincea.

Saturday, September 16, 2023, 5 p. m. – 6.30 p. m.
Aula of the “Carol I” Central University Library, 88 Calea Victoriei
Public readings: Ruxandra Cesereanu (Romania), Denisa Comănescu (Romania), Kata Győrfi (Romania), Krystalli Glyniadaki (Greece), Semier Insayif (Austria), Udo Kawasser (Austria), Corina Oproae (Romania/Spain), Ioana Nicolaie (Romania), Julio Pavanetti (Uruguay), Ester Naomi Perquin (The Netherlands), Cosmin Perța (Romania), Minh-Triêt Pham (France), Annabel Villar (Uruguay).
Moderator: Dinu Flămând.
Concert Mircea Tiberian and Nadia Trohin.

Saturday, September 16, 2023, 6 p. m. – 7 p. m.
“Tudor Arghezi – Mărțișor” Memorial House, 26 Mărțișor Street
Reading by Claus Ankersen (Denmark) and Peter Sragher (Romania) from the volume În apărarea cireșelor/ In defense of the cherries.

Saturday, September 16, 2023, 6 p. m. – 8 p. m. 
NMRL Garden, 8 Nicolae Crețulescu Street
Debate: Goran Čolakhodić (Croatia), Călin-Andrei Mihăilescu (Canada/Romania), Cosmin Perța (Romania), Bogdan-Alexandru Stănescu (Romania)
Moderator: Caius Dobrescu.

Saturday, September 16, 2023, 6.30 p. m. – 8. 30 p. m .
Aula of the “Carol I” Central University Library, 88 Calea Victoriei 
Film screening: Planetarium, Dogona, Life and Death
Directed by: Kiro Urdin (North Macedonia).

Saturday, September 16, 2023, 6. 30 p. m. – 8.30 p. m. 
Londohome, 31 David Praporgescu Street 
ECHO III: For Memory`s Sake – The Imaginary of Marriage and Forced Marriages in the Balkans: Video Poems and Public Poetry Readings

ECHO III: For Memory`s Sake is an art and heritage project that aims at bringing together artists working in the fields of theatre, music, visual arts and literature in order to explore themes of marital practices in the Balkans. The project consisted in two residencies, in Bucharest and Tirana, the results of which were video-poems and poems written by artists from Romania, the Republic of Moldova, Bulgaria, Albania and Greece, on themes related to forced/arranged marriage, gender relations and other marital practices.

Guests: Ornela Alia (Albania), Elena Chirila (Republic of Moldavia/Romania), Ana Gurdiș (Republic of Moldavia/Romania), Gergana Ivanova (Bulgaria), Olya Stoyanova (Bulgaria), Ioana Țurcan (Romania), Miruna Vlada (Romania), Katarzyna Wojtczak (Greece/Poland), Tonia Tzirita Zacharatou (Greece).

Saturday, September 16, 2023, 7.30 p. m. – 10.30 p. m.
Performance hall, ARCUB, 84-90 Lipscani Street
Public readings: Claus Ankersen (Denmark), Romulus Bucur (Romania), Dan Mircea Cipariu (Romania), Nicolae Coande (Romania), Ivan Hristov (Bulgaria), Claudiu Komartin (Romania), Aksinia Mihailova (Bulgaria), Andrei Novac (Romania), Ana Paraschivescu (Romania), Simona Popescu (Romania), Andrei C. Şerban (Romania), Robert Șerban (Romania), Goran Simic (Bosnia), Daniela Șontică (Romania), Traian Pop Traian (Romania/Germany), Gordana Vlajić (Serbia).
Screening of the video poems signed by Andrei Purcărea, for the 7 ARTE Association, inspired by the poems written by Mircea Cărtărescu, Adela Greceanu, Ioana Nicolaie and Bogdan Alexandru-Stănescu.
Moderator: Robert Şerban.

Saturday, September 16, 2023, 8 p. m. – 9.30 p. m.
NMRL Garden, 8 Nicolae Crețulescu Street
Film screening: ADAM – The story of an angel with a key around his neck
Directed by: Florian Silișteanu.
Guests: Cezara Dafinescu, Ioana Flora and Tudor Gheorghe. His Excellency Mr. Stefan Tomašević, the Ambassador of the Republic of Serbia in Bucharest, will also be present.

Saturday, September 16, 2023, 8.30 p. m. – 9.30 p. m.
Aula of the “Carol I” Central University Library, 88 Calea Victoriei 
Concert Elven Bird

____________________________

Sunday, September 17, 2023, 11 a. m. – 12 p. m.
NMRL Garden, 8 Nicolae Crețulescu Street
Perfume Making Workshop with Iulia-Victoria Neagoe.

Sunday, September 17, 2023, 2 p. m. – 3 p. m. 
NMRL Garden, 8 Nicolae Crețulescu Street
Poetry readings: Ion Cocora (Romania), Alexandru Funieru (Romania), Anastasia Gavrilovici (Romania), Iustin Moraru (România), Adelina Pascale (Romania), Adrian Schiop (Romania), Floarea Țuțuianu (Romania).
Moderator: Loreta Popa.

Sunday, September 17, 2023, 4 p. m. – 5 p. m.
NMRL Garden, 8 Nicolae Crețulescu Street
Corina Oproae (Romania/Spain), Victor Ivanovici (Romania/Greece) and Traian Pop Traian (Romania/Germany) in dialogue with Dinu Flămând (Romania).

Sunday, September 17, 2023, 5 p. m. – 6 p. m. 
NMRL Garden, 8 Nicolae Crețulescu Street
Performance by Carmen Firan, Adrian Sângeorzan and Simona Măicănescu.

Sunday, September 17, 2023, 7.30 p. m. – 9 p. m. 
NMRL Garden, 8 Nicolae Crețulescu Street
Screening of the film CONSTANTIN SILVESTRI – AVANT-GARDIST, MASTER IMPROVISER, HOMME PASSIONNÉ. Romania’s Beethoven?
The film’s seven episodes: Prelude; Lead Soldiers; The Little Shepherd; Fireworks; Paintings from an exhibition; Nocturnal; Bacchanal
Duration: 1h 34 min.
The screening will be followed by a Q & A.

Sunday, September 17, 2023, 8 p. m. – 9.30 p. m.
Aula of the “Carol I” Central University Library, 88 Calea Victoriei 
“Poetry will save the world”

Under the title “Poetry will save the world”, some of the texts of Alexandra Svet and the director Toma Enache turned into a performance. The musical interventions belong to the pianist Alexandru Mihai Burcă and the cellist Valentin Simion. The title of this event is a Dostoevsky certainty. Such certainty, today, could once again become the ideal weapon against the uglyness, against hopelessness. Poetry has certainly saved the world before and will continue to save it.

Show sponsored by BES Romania.

Sunday, September 17, 2023, 9 p. m. – 10 p. m.
NMRL attic, 8 Nicolae Crețulescu Street 
Theatre: “DesFacerea lumii or Open Air Show”, after Nina Cassian, with poetic inserts signed by Nichita Stănescu and Marin Sorescu.
Performed by: Roxana Guttman, Radu Mateucă and Naomi Guttman.
Dramatization and adaptation based on texts by Nina Cassian, Nichita Stănescu, Marin Sorescu: Roxana Guttman. Cast and direction: Roxana Guttman, Naomi Guttman, Radu Mateucă.

_____________________

FIPB Team:

Ioan Cristescu – Director of the festival, Manager – National Museum of Romanian Literature
Selection of Romanian poets
Dinu Flămând – Artistic Director

Gabriela Toma – Programs, National Museum of Romanian Literature

Loreta Popa, Gabriela Mareş, Andreea Balaban, Monica Morariu – Public Relations
Ilinca Stratan, Antoanella Bănciulescu, Ioana Mira Matei, Marius Manea – Cultural Projects
Alina Niculescu, Doro Nicolescu, Adrian David, Lelia Spirescu, Mădălina Șchiopu, Jenica Potop, Mirela Feru, Alexandra Mihai – Memorial Houses
Luminița Corneanu, Radu Băieșu, Luana Stroe, Iuliana Miu, Andreea Teliban, Eugenia Țărălungă,  Vasile Gribincea, Alexandru Dumitriu – Romanian Literature Museum Publishing House

Violeta Vârjoghe, Ana Claudia Cencu, Ina Mareș, Adriana Niculae, Maria Mircea – Accounting-Financial Department
Eugenia Oprescu, Zamfir Bălan, Daniela Băbu, Victorița Doicescu, Mioara Cînea, Rodica Cînea, Mihaela Stanciu, Anișoara Udrea, Leonard Fulău, Gabriela Rotaru, Raluca Casapu, Livia Marin, Ecaterina Dănilă, Oana Păcurariu, Mariana Pascu, Raluca Toma, Consuela Cioboteanu – Heritage Conservation
Ștefania Coșovei, Cristina Titivel – Secretary
Cristina Milca, Oana Oros, Daniela Toma, Alexandrina Mocanu, Mihaela Constantin – The main exhibition of MNLR
Dorin Stamate, Marian Titivel, Eugen Văcaru, Cristian Păun, Rus Emil Radu – Administrative Department

Mircia Dumitrescu – illustration (sculpture) and graphic vision
Petru Șoșa – graphic vision and DTP promotional materials 
Emilia Petre – technical editing
Dan Marinescu, Daniel Ciobanu, Costin Dan, Dorin Dudău – multimedia
Florin Cojocaru – sound
Olimpia Novicov, Alexandra Mureșan – editors
Marian Golescu – IT
Marinel Grigore – acquisitions
Emanuel Cambosie – lawyer
Smaranda Elian, Andrew Davidson Novosivschei, Dinu Flămând, Bogdan Ghiu, Mădălina Ghiu, Amalia Epure Ilieș – translators
Monica Branche, Maria Adămiță – support in organizing events.