23 aprilie 2023 — Evenimente

„Poezie și creație” #136 | Cristian Ion Roman și Loreta Popa

Invitat astăzi la „Poezie și creație” este Cristian Ion Roman, fondatorul Asociației Taxiul cu Bomboane. Luna poveștilor, Puișorii de pernă, Cănuța cu Bomboane, Moș Crăciun în fiecare anotimp, Cumințenia pământului în carne și oase, De vorbă cu delfinii, Picnic cu Prietenii Taxiului cu Bomboane la Belciugatele, Carnaval în secțiile din Spitalele de Pediatrie sunt doar câteva dintre proiectele Asociației Taxiul cu Bomboane derulate de-a lungul timpului.

Roman Ion Cristian, omul din spatele asociației Taxiul cu Bomboane, păzește pragurile durerii altora. Mai precis, durerea copiilor din spitalele prin care merge de ani buni. Copii care își doresc lucruri simple cum ar fi să dea cu piciorul într-o minge, să zâmbească, să respire aer curat. Merge în spitale pentru că îi pasă, pentru că i se pare important, pentru că vrea să rămână om.

În primăvara lui 2012, Cristian Ion Roman a dorit să transforme o simplă călătorie prin Bucureşti într-una specială. Clienţii din taxiul pe care-l conducea primeau bomboane, un tur inedit al Capitalei și ascultau muzică bună. De aici la ideea de a strânge cărți și jucării pentru copiii din spitale, urmând ca în fiecare sâmbătă să meargă la Spitalul Clinic de Urgență Marie Curie n-a fost decât un pas. La început a fost singur, apoi i s-au alăturat peste 15.000 de voluntari. Așa s-a născut Asociația Taxiul cu Bomboane.
Misiunea Asociaţiei Taxiul cu Bomboane este îmbunătăţirea calităţii vieții copiilor și tinerilor, prin activităţi de terapie prin joc şi proiecte care să le aducă buna dispoziție şi să-i ajute să se integreze.

„Un copac nu se plantează plângând, spune Cristian Ion Roman. „Dacă ești bolnav sau trist nu poți participa la întâlnirile cu copiii din spitale. Scopul nostru este să-i facem pe aceștia să zâmbească. Cinci minute sunt de ajuns. Taxiul cu Bomboane este o metaforă. Este acel vehicul care ajunge în orice loc, în care încape toată lumea, poate intra oricine, și săracul, și bogatul. Este cel mai ecologic vehicul inventat vreodată, deoarece funcționează cu dragoste. Taxiul cu Bomboane este un loc în care încercăm să smulgem zâmbete cu forța aproape. Am o istorie cu un băiețel care nu zâmbise niciodată. Din nefericire s-a înălțat, dar a făcut acest lucru zâmbind. Zâmbetul pentru noi este un laitmotiv, pentru noi înseamnă totul”.
„Spun mereu prietenilor mei că în spitale pentru copii facem un lucru important, plantăm amintiri frumoase. Când ești într-un spațiu gri, într-un spațiu al durerii, al lacrimilor, într-un spațiu în care oftatul este permanent și apare de undeva cineva ca un curcubeu, o chestie colorată care-ți aduce zâmbetul pe buze, care spulberă absolut tot ce se întâmplă în jur, nu ai cum să nu zâmbești. Gașca colorată, așa le spun prietenilor mei, celor care împing taxiul să meargă mai departe cu dragostea lor. Nu trebuie să fii neapărat în prima linie. Războaiele nu se câștigă cu oamenii din prima linie, ci cu absolut toată echipa”, mărturisește Cristian Ion Roman.

Filmare și montaj: Alex Ursu
Credit foto: Dan Vatamaniuc
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa

Urmăriți „Poezie și creație” aici:

Galerie Foto