7 mai 2023 — Evenimente

„Poezie și creație” #138 | Andreea Vasile și Loreta Popa

Invitată astăzi la „Poezie și creație” este actrița Andreea Vasile. S-a născut la 19 ianuarie 1984, la București, și, după Facultatea de Litere, a absolvit UNATC „I. L. Caragiale”, promoția 2008, deoarece a descoperit că teatrul este adevărata ei vocaţie. A jucat în filme precum „Evadarea”, „De ce eu”, „Luna Verde”, „Ramon”, „Sunt o babă comunistă”, „Pacienții”, „Love”, „Fixeur”, „Apostolul Bologa”, „The World to Come”, dar poate fi văzută și în serialul „Spy/Master”, care va începe curând pe HBO Max, „Umbre” și „Deschide ochii”. Atentă, conştiincioasă, deschisă, de o seriozitate ieşită din comun, în anul II de facultate a jucat într-unul din episoadele serialului „La urgență”. La Teatrul „George Ciprian” din Buzău, găzduit de Teatrul Nottara, a jucat rolul lui Kathie din „Kathie și hipopotamul”, de Mario Vargas Llosa, și rolul lui Bobby în piesa „Portrete de femei”, de Neil LaBute. Crede că din fiecare proiect înveţi ceva, chiar şi greşind.

„Am avut o mare întâlnire, pentru care mulțumesc tot timpul, cu domnul Eugen Negrici, care era minunat. Avea și umor, și ironie. Îi spuneam mereu că nu-mi place, că nu pot să fiu profesoară. «Și ce faci, măi Vasile?» Eu vreau să fiu actriță. «Aoleu, alta care vrea să fie actriță! Dacă asta simți că vrei să faci, fă-o acum, nu peste zece ani, că o să regreți», mi-a spus. Am terminat Facultatea de Litere și imediat cum am terminat am dat la Teatru. Tot timpul m-am căutat. Am fost un om hăituit, negăsindu-mi locul, deși ai mei încercaseră să-l traseze cumva. Părinții vor binele, e adevărat, dar uneori ce cred ei despre binele copilului nu e binele lui. Îmi place ce fac acum. Nu mă plictisesc. Mă caut pe mine în fiecare lucru pe care-l fac și asta îmi dă o energie pe care nu știu din ce altă parte aș putea s-o iau. E ca un catalizator meseria aceasta”, spune Andreea Vasile.

„Am terminat de citit o carte care nu are legătură cu ce citesc de obicei și auzisem de foarte multe ori despre ea. Este scrisă în sistem ghostwriter de JR Moehringer, un maestru al cuvintelor. Una dintre cărțile mele preferate este «The Tender Bar», scrisă tot de el. A fost ecranizată de George Clooney. Dar nu vreau să văd filmul, pentru că îmi va lua ceva ce doar Moehringer poate să-mi dea. Stiloul lui e ceva ce nu poate fi pus într-o imagine. Cartea de care vorbesc este «Open. O autobiografie – Andre Agassi». În această carte, Andre Agassi spune că nu a făcut școală, dar la un moment dat a simțit nevoia și a descoperit cărțile. Cineva spunea, nu știu sigur unde am citit, că nu trebuie să vorbim despre elite ca fiind doar elite intelectuale, pentru că elite trebuie să existe în orice domeniu de activitate. Poți să fii cel mai bun instalator din lume, nu!? Cred că e foarte greu să reușești într-un domeniu și îți trebuie un anumit tip de inteligență care poate nu e din cărți, nu e dată de o anumită educație, ci este una pe care o au doar tipul acesta de oameni, în general campionii mari. Te uiți în ochii lor și nu sunt goi”, mărturisește Andreea Vasile.

Filmare și montaj: Alex Ursu
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa

Urmăriți „Poezie și creație” aici:

Galerie Foto