11 iunie 2023 — Evenimente

„Poezie și creație” #143 | Călin-Andrei Mihăilescu și Loreta Popa

Invitat astăzi la „Poezie și creație” este Călin-Andrei Mihăilescu (n. 1956, București), profesor de literatură comparată, teorie critică şi studii hispanice la University of Western Ontario (London, Canada), autor al multor volume şi texte scurte scrise în română, engleză, franceză sau spaniolă, scrie în diverse genuri academice, eseu, poezie, proză scurtă, cărţi-calendar, cărţi cu şi despre copii. Între cărţile publicate în România sunt „Ţară europsită” (2002), „Antropomorfina” (2005), „16-17~ Renaştere, manierism, baroc” (ed. a doua, 2005), „Cum era? Cam aşa… Amintiri din anii comunismului” (românesc) (coord.; 2006) şi „Happy New Fear!” (2011). Rubrica lui de proză experimentală „Artele-s artele” apare lunar în revista Orizont din Timişoara.

Cele mai recente cărţi ale lui Călin-Andrei Mihăilescu, „AFKA” (Tracus Arte, 2018) şi „Deunamor” (Ed. MLR, 2022), urmate la anul de „Flexicon” (dicţionarul limbii autorului) şi de „Un univers astrocentric” (o teorie a culturii de azi și până în cele mai timpurii timpuri). Călin-Andrei Mihăilescu scrie în patru limbi şi în toate genurile (în afară de roman și teatru, întrucât are o memorie vie).

„Normalitatea este sub un atac continuu, adică noțiuni vechi cum ar fi bunul simț sau simțul comun, sau lucruri pe care le faci natural, nu normate, ci normale, sunt sub un atac continuu. Trăim un proces de accelerare care este o denaturalizare, nu numai trecerea către digital, dar regimurile de accelerare prin care trecem peste tot. Ideea de normalitate ar fi să fi într-o anumită armonie sau în consonanță cu ce te înconjoară și cu tine însuți. Aproape toate bombardamentele care ne plouă în cap și în suflet de o mie de ori pe zi încearcă să întrerupă acele fluxuri ale normalității”, spune Călin-Andrei Mihăilescu.

„Habar nu am de unde vine poezia. Se întâmplă. Din această cauză cei care semnează volume de poezie sau cărți ar trebui să nu ia credit pentru ceea ce scriu, deoarece foarte mult din ceea ce scriu nu depinde de ei”, afirmă Călin-Andrei Mihăilescu.

Imagine și editare video Dan Marinescu
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa

Urmăriți „Poezie și creație” aici:

Galerie Foto