27 august 2023 — Evenimente

„Poezie și creație” #153 | Emil Boroghină și Loreta Popa

Invitat astăzi la „Poezie și creație” este maestrul Emil Boroghină. S-a născut la data de 23 ianuarie 1940, în Corabia, judeţul Olt. În 1963 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucureşti, Facultatea de Teatru, Secţia Actorie, iar în 1985 a absolvit cursurile postuniversitare ale Facultății de Regie, dn cadrul aceluiași institut. Între 1963 și 1988 a fost actor al Teatrului Naţional din Craiova. Apoi a fost director al Teatrului Naţional din Craiova între 1988 şi 2000, perioadă în care acesta a devenit unul dintre cele mai apreciate teatre din Europa Centrală şi de Răsărit, izbutind în decurs de zece ani un număr record de 97 de participări la mari festivaluri internaţionale. În acea perioadă Teatrul Naţional din Craiova a fost distins cu douăsprezece premii internaţionale şi peste o sută de premii naţionale de creaţie.

În 1994, Emil Boroghină fondează Festivalul Internaţional Shakespeare, festival considerat unul dintre cele mai importante de acest gen din lume. Din 2006, festivalul are loc atât la Craiova, cât şi la Bucureşti și aduce în faţa publicului doritor de teatru adevărat personalităţi ale artei teatrale din Japonia, Africa de Sud, India, Portugalia, Marea Britanie, Polonia, România, Israel, Bulgaria, Suedia, Rusia, Germania, Italia, Scoţia, SUA, China, Lituania, Ungaria. Emil Boroghină este cetăţean de onoare al oraşelor Craiova şi Corabia, decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler și este Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova. Preşedinte al Fundaţiei William Shakespeare Craiova, vicepreşedinte al Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, Societar de Onoare al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, membru al Senatului Uniunii Teatrale din România, Emil Boroghină s-a impus, în domeniul artei teatrale prin har artistic şi devotament, ca fiind o personalitate eminentă, analist profund și cercetător riguros, cu o contribuție remarcabilă la afirmarea în plan universal a teatrului românesc.

„Mă consider om de teatru, și nu actor, pentru că la un moment dat am părăsit pasiunea mea de-o viață, actoria, și regia, pentru că am terminat și regia de teatru, și am condus destinele Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, o catedrală a noastră. Pentru manifestări de anvergură europeană este unul dintre cele mai ofertante teatre din România și din lume. Sala de spectacole este extraordinară și are cea mai bună acustică din România. Aici s-au format mari actori”, spune Emil Boroghină.

„De pe băncile facultății m-am simțit atras mai mult de teatrul poetic decât de teatrul de proză, să spun așa. În școală mă apropiasem de marii poeți. Din nefericire, în urmă cu 30, 40 și 50 de ani, era extraordinar, dar acum nu mai există interes pentru poezie, s-a restrâns din ce în ce mai mult. Speranța mea este de a-i reapropia pe tineri de marea poezie a lumii, aducându-i poate forțat, gratuit, la aceste spectacole. Se pot apropia de poezie cu condiția să le oferi lucruri de cea mai bună calitate. Dacă ar fi avut continuitate teatrul poetic ar fi fost altceva, dar am fost furat de alte responsabilități. În primul rând de conducerea teatrului, care mi-a furat ani din viață. În același timp sunt recunoscător acelei perioade. Datorită ei și a Festivalului Internațional Shakespeare mă consider un om nu împlinit, ci total împlinit. Nu am parcurs acest drum prin viață inutil. Am făcut lucruri care mi-au plăcut și care mă satisfac”, mărturisește Emil Boroghină.

Credit foto: Dan Marinescu
Imagine și montaj: Dan Marinescu
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa

Urmăriți „Poezie și creație” aici:

Galerie Foto