Glisează meniul stânga/dreapta
14 noiembrie 2021 — Evenimente
Invitată astăzi la „Poezie și creație” este Dana Florian, cantautoare, instrumentistă, compozitoare, care abordează cu precădere genurile muzicale folk, jazz și pop.
Căutătoare de comori pentru suflet, Dana Florian cântă despre firescul cotidian, de la trăirile cele mai profunde până la lucrurile nostime, de la jocul serios al umorului, la adevărul frumosului și da, chiar și mai ales la adevărul minciunii, cu alte cuvinte, atitudine folk, chiar și atunci când nu cântă… „folk”. Dana Florian cântă și compune de când se știe, însă în liceu a reușit să-și achiziționeze cea dintâi chitară cu ajutorul mamei ei. Pe băncile din Grădina Icoanei din fața Teatrului Bulandra a dat viață multor cântece folk. Cu entuziasmul adolescentei îndrăgostite de muzica lui Joan Baez, spectacolele lui Moțu Pittiș, Andrieș, Alifantis și fetele de la Ecou, s-a prins în jocul folkului și în 1990 a debutat la prima editie a Festivalului „Om bun”. A continuat să studieze pianul la Școala Populară de Artă și să compună muzică și poezie pentru sufletul ei. După câțiva ani s-a născut „Cărare în doi”, pe care și-a dorit să-l împărtășească oamenilor. L-a înregistrat în studio, l-a pus online și cărarea a dus-o, pas cu pas, către scenă. În 2015, la Festivalul Castanilor de la Ploiești, cântecul-mărturisire „Dacă astăzi ar fi” a primit premiul „Gabi Dobre”. În 2016, cântecul „Meșterul Ana”, pe versurile poetului Ciprian Chirvasiu, a fost răsplătit cu premiul „Cea mai frumoasă poezie cântată” la Festivalul „Chitara Dunării” și cu premiul special al sponsorului la Festivalul Castanilor. În mai 2016 a dus la capăt „Poveste cu tata”, primul single înzestrat cu un videoclip – un cântec-manifest despre relația dintre generații. În mai 2019, Dana Florian lansa albumul „Natural”, în Grădina MNLR, iar la 15 septembrie 2021, cel de-al doilea – „Ea știe”.
„Inspirația m-a purtat mai mult în zona socială. În ultimii doi – trei ani poate m-a stârnit creativ viteza cu care totul se mișcă în jur sau neatenția generală. Eram deja la finalul primului album („Natural”), aveam deja o parte din piese, dar am decis să le las să aștepte pentru un alt proiect, diferit ca abordare. M-am bucurat enorm când Victor Panfilov a fost interesat de orchestrație. Ne-am apucat de treabă în iunie 2020. Când Victor a găsit formula de concept unitar, ce instrumente vor fi folosite, care instrumentiști sunt cei mai potriviți, magia s-a produs”, spune Dana Florian.
„Nu mă consider poet, deși uneori am avut aroganța să afirm că sunt compozitoare, poetă. Sunt textier. Este motivul pentru care eu cânt. Cântând reușesc să spun lucruri. Cântând am avut ocazia să observ că peste tot sunt oameni în armonie (…) Am înțeles de-a lungul timpului că arta nu poate să nu vorbească despre istorie. Am mai multă încredere în ceea ce scriu scriitorii în cărțile lor despre vremea în care au trăit, pe această istorie mă pot baza mai mult pentru că este autentic povestită decât ce găsesc, să spunem, într-o carte de istorie, în care lucrurile sunt prezentate în manieră politică”, povestește Dana Florian.
Filmare și montaj: Alex Ursu
Credit foto: Dan Vatamaniuc
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa
Urmăriți „Poezie și creație” aici: