9 mai 2021 — Evenimente

„Poezie și creație” | Florin Ghioca și Loreta Popa

Florin Ghioca, fotograful oficial al Teatrului Național din București, unul dintre puținii artiști autentici devotați teatrului, este invitat în cadrul rubricii „Poezie și creație” de astăzi.

Har, inspirație, vocație. Toate acestea susțin o fotografie de teatru cu adevărat expresivă, în fapt rezultatul eforturilor unui om profund îndrăgostit de această artă. „Fotografia de teatru e cel mai frumos lucru care mi s-a întâmplat până acum în plan profesional. Dincolo de satisfacțiile pe care le-am avut ca jurnalist, dincolo de experiențele trăite în zonele de conflict sau de participările la marile evenimente culturale, faptul că eu pot să stau seara să-i fotografiez pe toți acești oameni plini de har, e într-adevăr un statut privilegiat”, mărturisește Florin Ghioca.

La 13 ani colabora cu o revistă pentru copii. Ulterior, a simțit nevoia să-și ilustreze articolele și așa s-a îndrăgostit de fotografie. A lucrat cu unele dintre cele mai importante publicații și a fost fotoreporter corespondent în zonele de conflict. A filmat în patrulare cu militarii români, a făcut fotografii, a scris şi a intervievat oamenii interesanţi pe care i-a întâlnit. A învățat că poți fi pe marginea prăpastiei oricând și că se poate sfârși tot ceea ce ai construit până atunci. Când ești atât de aproape de moarte, ai o altă perspectivă asupra vieții și te bucuri mult mai tare de ceea ce ți se întâmplă.

Cu peste 1000 de interviuri live la Adevărul on-line, Florin Ghioca a avut curajul să-l întrebe la microfon pe regizorul David Lynch, într-o sală cu peste 2500 de oameni, dacă vrea să-i acorde un interviu, iar acesta a acceptat. A avut noroc de interviuri cu nume importante ale teatrului și cinematografiei mondiale. S-a pregătit pentru actorie, dar s-a răzgândit și a absolvit Teatrologie la Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Florin Ghioca și-a expus creațiile atât în țară, la TNB, cât și în străinătate, iar despre majoritatea expozițiilor lui încă se vorbește. Are predilecție pentru inovație. S-a ocupat de primul spectacol de teatru-lectură, care a fost transmis în direct, în regim 360 de grade, de TNB.

„După Premiile Europene de Teatru de acum câțiva ani, Jeremy Irons a postat pe site-ul său oficial mulțumiri şi aprecieri cu referire la fotografiile pe care i le făcusem. A fost recunoașterea supremă”, spune Florin Ghioca. „Fotograful trebuie să cunoască în detaliu un spectacol. De asta am lucrat foarte bine cu regizorii care m-au acceptat și au știut cât de important e rolul meu. Cele mai bune fotografii ies în momentul în care ai studiat extrem de bine un spectacol. Faptul că ești mereu aici, prezent de la prima lectură până la premieră și după aceea, contează. Trebuie să înțelegi şi ce se întâmplă pe scenă, să redai corect povestea spectacolului și nu în ultimul rând să iubești mediul respectiv”.

Filmare și montaj: Daniel-Paul Ciobanu

Credit foto: Dan Vatamaniuc

Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa

Urmăriți „Poezie și creație” aici:

Galerie Foto