20 iunie 2021 — Evenimente

„Poezie și creație” | George Arion, Eugen Cristea și Loreta Popa

Invitați astăzi la „Poezie și creație” sunt George Arion și Eugen Cristea.
 
Născut la 5 aprilie 1946, George Arion este considerat cel mai important autor de literatură polițistă din România, poet, prozator, eseist, libretist și publicist. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, este în prezent directorul Publicațiilor Flacăra din România, președinte al Fundației „Premiile Flacăra”, președinte al Romanian Crime Writers Club. A fost caracterizat în momentul publicării primului său roman polițist, „Atac în bibliotecă”, drept „un Raymond Chandler român” de către criticul literar Ovid S. Crohmălniceanu, el însuși autor de paraliteratură. Ziaristul și caricaturistul Octavian Andronic l-a numit „un San Antonio dâmbovițean”.
 
Eugen Cristea s-a născut la 18 aprilie 1952, în București. A absolvit IATC-ul în anul 1976, primind repartiție la Teatrul Național din Timișoara. Din anul 1980 și până azi a jucat pe scena Teatrului Național din București cu poftă și o dragoste pentru scenă, nediminuate în toți acești ani. Deși a ieșit la pensie de la Teatrul Național, este neobosit în teatrul independent. Şi-a dezvoltat talentul de a cânta la chitară. A tradus şi a scris cărţi. A jucat în piese de teatru independent, a compus, a regizat, a făcut parte din jurii încercând să ajute tinerele talente să se exprime.
 
„Relația mea cu George Arion reprezintă un etalon și o definiție de dicționar a Prieteniei. Trăiesc cu frumoasa senzație că ne cunoaștem de-o viață. Ne unește în primul rând o caracteristică de bază: un pronunțat simț al autoironiei. Ne unesc cultura, estetica, dragostea de frumos, dragostea de civilizație. Să nu uit: pasiunea pentru romanul polițist”, spune actorul Eugen Cristea. „A simţi pe cineva aproape, a mai crede încă în valorile prieteniei, mie mi se pare un punct câştigat, mai ales că aşa cum spuneam nu demult, numărul prietenilor mei poate fi scris pe o jumătate de bilet de tramvai, rupt şi compostat. Sunt plin de energie pozitivă, în ciuda negativismului din jur. Vreau să muncesc, vreau să mai bucur nişte oameni,” a încheiat Eugen Cristea.
 
„Să ne-nchipuim că avem o cutie de bijuterii. Oricât de meșteșugit ar fi realizată, nu putem să știm care e valoarea și frumusețea inelelor, brățărilor, cerceilor și a altor giuvaiere pe care le adăpostește. De-abia după ce-i ridicăm capacul putem admira – sau nu! – ceea ce ea tăinuiește. Așa se întâmplă și cu cărțile. Numai după ce le parcurgem paginile, cuvintele pe care le ascund prind viață. Ele ne pot tulbura, dacă au fost așternute de un maestru, sau ne pot lăsa indiferenți, dacă aparțin unui autor fără har. De cuvintele închise în cărți au nevoie doar acei oameni care le prețuiesc indiferent dacă sunt vremuri de tihnă sau de restriște. De fapt, cuvintele nu mor în cărți, dimpotrivă, ele sunt eliberate pentru a fi cunoscute de cât mai mulți. Scaunul unui scriitor este unul al singurătății. Creația presupune liniște și izolare. E imposibil să scrii, să pictezi, să compui o lucrare muzicală în mijlocul unui vacarm. Solitudinea e benefică pentru un creator. Doar în singurătate el poate contempla lumea și-i poate descifra rosturile”, mărturisește George Arion.
 
Filmare: Daniel-Paul Ciobanu și Alex Ursu
Montaj: Alex Ursu
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa
 
Urmăriți „Poezie și creație” aici: