29 mai 2022 — Evenimente

„Poezie și creație” | Monica Davidescu și Loreta Popa

Invitată astăzi la „Poezie și creație” este Monica Davidescu, actriță a Teatrului Național din București.

Născută la 6 august 1972, în Câmpina, Monica Davidescu a fost, pe rând, învățătoare, secretară, dansatoare, model, prezentatoare, a făcut reclame până când visul de a deveni actriță i s-a împlinit. A absolvit Facultatea de Artă Teatrală și Cinematografică, secția Actorie, la clasa profesorului Grigore Gonța, promoția 1998. În același an a debutat pe scena Teatrului Național din București. A jucat alături de mari actori ai scenei românești în „Visul unei nopți de vară”, „Take, Ianke și Cadâr”, „Sânziana și Pepelea”, „Molto, gran’impressione” și „Comedia norilor”. A apărut și în filme ca „Omul zilei”, „Fix Alert”, „Vlad”, „Ticăloșii.” A jucat și în seriale TV, precum „Cu un pas înainte” sau „Vine poliția!”.

„Poezia înseamnă pre-adolescența și adolescența mea. Atunci am descoperit secretul de a învăța o poezie care are vers alb. Copilăria mea înseamnă cu totul altceva decât cea a copiilor bucureșteni de astăzi, cu teme pe care nu au chef să le facă pentru că-i plictisesc, parc, distracție, mall. Pentru mine a fost altfel. Dimineața aveam grijă de animale, de gospodărie, trebuia s-o ajutăm pe bunica, toate trei făceam asta, nu eram singură. Apoi plecam pe jos până la școală, 30 – 40 de minute. Trebuia să fim în careu la ora 8.00, altfel aveam absență. Școala era școală. Când veneam acasă aveam dreptul să-mi fac temele numai dacă terminam toate treburile acasă. Pentru mine evadarea cu o carte în mână, să învăț o poezie, era un dar. Am profitat de darul acesta și am învățat cum să învăț repede. Profesorul de română din liceu avea un stil aparte de a povesti, de a citi sau de a da citate, pasiune pe care mi-a transmis-o și mie. După ce ascultam interpretarea dumnealui, mă gândeam în ce alt fel aș fi putut eu reda același text, iar acest exercițiu îmi dădea o satisfacție deosebită. Voiam să învăț repede poezia pe de rost, să-i dau ritmul meu, pentru ca să fie altfel decât o citise profesorul”, spune Monica Davidescu.

„Nu-i judeca pe ceilalți cu propria ta măsură. Nu-i judeca nici în plus, nici în minus. Învățăm mult din greșelile noastre. Le spun copiilor prietenilor mei, care sunt la Facultatea de Teatru: «Greșiți cât mai mult, lăsați notele mici să vină, doar astfel puteți învăța!»”, mărturisește Monica Davidescu.

Filmare și montaj: Alex Ursu
Credit foto: Dan Vatamaniuc
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa

Urmăriți „Poezie și creație” aici:

 

Galerie Foto