11 septembrie 2022 — Evenimente

„Poezie și creație” | Nicu Alifantis și Loreta Popa

Invitat astăzi la „Poezie și creație” este Nicu Alifantis. Artistul va lansa albumul „A treisprezecea noapte – Memorabilia”, miercuri, 14 septembrie 2022, de la ora 20.00, în cadrul Târgului Național al Cărții de Poezie, ediția a XI-a, și Festivalului Internațional de Poezie București (FIPB), ediția a XII-a, organizate de Muzeul Național al Literaturii Române în săptămâna 12 – 18 septembrie 2022.

S-a născut la 31 mai 1954, la Brăila. Primul instrument la care a învățat să cânte a fost acordeonul. Debutul scenic s-a petrecut lin în 1973 la TVR, în cadrul emisiunii TeleTop. În 1976 îi apare primul disc, intitulat „Cântec de noapte”. Susținut de oameni ca Gelu Colceag, Tudor Gheorghe și de liderul cenaclului, Adrian Păunescu, își câștigă locul în Cenaclul Flacăra. La sugestia actorului și prietenului Dinu Manolache, pune pe muzică poezia „După melci” de Ion Barbu, și sub influența operelor rock Zamolxe (Sfinx) și Cantafabule (Phoenix), Nicu Alifantis compune prima operă folk (intitulată „După melci”). În 1980 este solicitat de Electrecord pentru un single cu tentă patriotică, pentru care colaborează cu Florian Pittiș, dar și cu grupul coral „Song”, condus de Ioan Luchian Mihalea. În 1984 apare albumul intitulat „Nicu Alifantis”, cu unele dintre cele mai cunoscute cântece ale sale „Umbra”, „Cântec de toamnă” pe versuri de Nichita Stănescu, Lucian Blaga, Shakespeare sau Adrian Păunescu. În 1984, Nicu Alifantis a compus integral coloana sonoră a dramatizării „Mitica Popescu”, după Camil Petrescu, prima coloana sonoră pentru un spectacol de teatru. Memorabil rămâne și concertul „Tandrețuri pentru femei cu cei 4 corifei“, susținut alături de Mircea Baniciu, Mircea Vintilă și Alexandru Andrieș la Circul Globus la 31 martie 2003.

Anul 2013 se va dovedi important pentru Nicu Alifantis. În martie realizează trei concerte la Teatrul Excelsior din București pentru a sărbători un mare prieten – Nichita Stănescu – la 80 de ani de la nașterea acestuia. Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, propune fanilor săi albumul „Țara de unde vin”, un disc ce reia 13 piese dedicate României, reorchestrate alături de Victor Panfilov și trupa ZAN. Iar sfârșitul anului este încununat cu colecția de muzică de teatru „Memorabilia”, povestea unei vieți petrecute prin scenă sau prin spatele ei. „Memorabilia” înseamnă muzica unora dintre cele mai îndrăgite spectacole de teatru din România, un legământ artistic, între prieteni nepereche care sfidează timpul şi legile acestuia, un omagiu adus familiei deosebite a teatrului românesc în semn de mulțumire. „Memorabilia” este o arhivă valorică, o viziune artistică, un punct al memoriei culturale individuale și parțial naționale sau chiar mai mult.

În 2019 a aniversat 50 de ani de la lansarea piesei „Decembre” în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române. La 29 noiembrie 2021, la 10 ani de la trecerea în neființă a lui Alexandru Tocilescu, a lansat „Leoneed is love”, un album integral pe versuri de Dimov. Nicu Alifantis este unul din cei mai prolifici compozitori de muzică de teatru din lume, compunând coloana sonoră pentru peste 100 de spectacole de teatru, lucrând cu unii din cei mai mari regizori români: Alexandru Tocilescu, Sanda Manu, Silviu Purcărete, Cristian Hadji-Culea, Gelu Colceag, Cătălina Buzoianu și alții. A realizat și coloanele sonore a 17 filme.

„Memorabilia este o poveste a muzicilor de teatru pe care le-am făcut, a recitalurilor, a intersectărilor pe care le-am avut de-a lungul timpului cu oameni din teatru, cu teatrele, cu regizori, cu actori, cu echipe tehnice. E o poveste foarte frumoasă la care țin foarte tare, pentru că eu am ucenicit în teatru. De aici a pornit totul. În 1973, la Brăila, la Teatrul Maria Filotti, eram un fel de copil de trupă, mai duceam tava în câte un spectacol, după care am primit cea dintâi ofertă. Domnul Dumitru Dinulescu mi-a propus să fac muzica spectacolului «Furtuna» de A. N. Ostrovski. Sigur, eram un copil, abia terminasem liceul. Înainte de asta, însă, a fost examenul pentru mine. Regizorul Ivan Helmer împreună cu Mircea Florian, autorul muzicii spectacolului «Philadelphia, ești a mea!», aveau nevoie de cineva care să cânte muzica. Am făcut naveta Brăila-Bucureşti la Mircea Florian acasă, numai ca să învăţ muzica. Finalul acestei prestații pe care am avut-o a generat oferta despre care vorbeam mai devreme. Așa a început totul”, mărturisește Nicu Alifantis.

„Eu, în general, nu dau sfaturi. Nu mi se pare corect. Nu am de ce. Dacă mi se cer sfaturi, le dau cu plăcere. Le dezvălui toate tainele. Nici măcar nu sunt taine. Nu există rețete de făcut cântece, nu sunt șabloane în care bagi muzica, textul, să faci tot felul de vrăji și să iasă un hit, un șlagăr sau un cântec genial. Muzica fiecărei poezii există acolo în ea. Am mai spus-o și, iată, o repet, pentru că am această convingere. Mai cred că dacă pătrunzi printre rândurile poeziei, afli ritmul acela interior pe care el-a avut poetul când a scris tot ce a scris cu siguranță vei descoperi primele note și următoarele, și următoarele. Uite așa se naște cântecul”, spune Nicu Alifantis.

Avea deja câteva piese pe versurile lui Nichita Stănescu atunci când s-au întâlnit prima oară „la ziua actorului Florin Zamfirescu. Atunci i-am aflat părerea despre ele. Am fost impresionat de faptul că era un om normal, prietenos, generos, amabil, foarte cald. Nichita era deosebit de normal. Asta m-a marcat în noaptea aceea în care s-a întâmplat acea spunere a lui către mine: «Să smulgem fildeşii din Alifantis». Faptul că un munte uriaş cum era Nichita și-a întors privirea către mine mi s-a părut absolut remarcabil. A fost o întâmplare fericită că am scos un album pe versurile lui Nichita,” afirmă Nicu Alifantis.

Filmare și montaj: Alex Ursu
Credit foto: Dan Vatamaniuc
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa

Urmăriți aici „Poezie și creație”:

 

Galerie Foto