16 ianuarie 2022 — Evenimente

„Poezie și creație” | Radu Lupu și Loreta Popa

Invitat la „Poezie și creație” astăzi este actorul Radu Lupu, absolvent al cursurilor Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universității din Craiova, promoția 2008. A jucat pe scenele teatrelor din Petroșani, Craiova, Râmnicu-Vâlcea, Târgoviște, București, dar și în filmele „Hit and run”, „Circul foamei”, „Ceva bun de la viață” și serialul „Las Fierbinți”. În 2011 a urmat participat la workshop-ul susținut de regizorul Andrei Șerban la Ipotești. Două spectacole, în mod special, l-au adus în lumina reflectoarelor, „de-A.PoeZIA (ca Un Joc.de.Cuvinte și.de.Viață)” și „De ce vreau să fiu actor”, la Teatrul Nottara, după textul lui Robert Mauro, un autor american, traducerea Anca Sigartău.

„Am dat la Teatru, în Bucureşti, şi am picat. Anul următor, mult mai bine pregătit, am intrat la Craiova. A fost cu noroc, pentru că eram puţini în grupă şi profesorii se puteau ocupa minunat de fiecare dintre noi. Când eram student, l-am descoperit pe Tudor Gheorghe. Am aflat apoi că e din Craiova, iar, cu timpul, am ajuns să-l cunosc, să jucăm împreună”, spune Radu Lupu.

„Spectacolul acesta «De ce vreau să fiu actor» probabil de aceea a devenit atât de puternic, pentru că m-am identificat cu el. Am primit textul de la Anca Sigartău pe când eram în facultate și căutam ceva. Aveam impresia că în spectacolul meu de licență ceva nu era bine, nici rolul pe care îl făceam. Simțeam exact ce spunea textul. Eu vreau să termin facultatea. Eu vreau să fiu un actor. Mi-am refulat cumva toată setea aceasta în cuvintele care ieșeau din text în afară, ieșeau din mine. Era ca un strigăt. Suntem aici pentru un timp foarte scurt și toată lumea se împleticește, are probleme, aleargă după facturi, încât parcă nu mai are nimeni momentul acela să simtă fix ce contează atunci, iar eu încerc să țin de lucrurile acesta. Nu știu ce o să fie mâine, dar trăiesc momentul prezent, vreau să-l simt și să mă bucur de el! E bine să mergem la teatru azi, mai mult ca niciodată, pentru a visa, pentru a gusta din sentimentele ce ne ajută să nu devenim roboţii în care societatea tinde să ne transforme. Asta încerc și eu prin spectacolele şi proiectele mele”, mărturisește Radu Lupu.

Filmare și montaj: Alex Ursu
Credit foto: Dan Vatamaniuc
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa

Urmăriți „Poezie și creație” aici:

 

Galerie Foto