12 septembrie 2021 — Evenimente

„Poezie și creație” | Tic Petroșel, Zoltan Octavian Butuc și Loreta Popa

Invitați astăzi la „Poezie și creație” sunt Tic Petroșel și Zoltan Octavian Butuc. O întâlnire-joc, o discuție cu un farmec aparte, o emisiune care a purtat amprenta unui umor sănătos, trecând prin muzică și poezie și în care s-a punctat despre valoare, despre adevăr și despre libertate.

Născut în 1958, solist, cantautor şi luptător pentru drepturile omului, Tic Petroșel este, în ciuda discreției care-l caracterizează, genul de artist priceput la vorbe, care știe să-și întrețină publicul cu un discurs muzical de nota 10. Pentru el, profesionalismul nu e doar tehnică, e mai degrabă o atitudine faţă de muzică, față de actul artistic, este capacitatea de a descoperi sensuri noi în ceea ce cântă de fiecare dată când urcă pe scenă. Crede că a fi folkist înseamnă a propaga adevărul, a căuta să exprimi problemele oamenilor simpli, a educa, a oferi pansamente poetice, a împărți zâmbete și speranță. Tic Petroșel atrage ca un magnet, folosind talentul actoricesc propriu. De altfel, întâlnirea de astăzi este un bun exemplu. A devenit cunoscut cu „Brumariada”, cântece pe versurile lui Emil Brumaru. Din poemele vechi… şi tandre ale cunoscutului poet. Tic Petroșel prețuiește spontaneitatea creaţiei, responsabilitatea interpretului compozitor, căci folk înseamnă și un om şi o chitară. Artistul recunoaște: „Un om care ajunge acasă, nou-născut, de la maternitate și găsește acasă 3000 de volume are ce face toată viața până la pensie. Trebuie să ajungem cu toții, măcar o dată în viață, într-o bibliotecă”.

Zoltan Octavian Butuc s-a născut în 1969, la Braşov, și a terminat în 1995 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. În 1993 i s-a decernat Premiul UNITER pentru debut, pentru rolul din spectacolul „Ora lynxului” de Per Olov Enquist, la Teatrul Odeon. A jucat pe scena Teatrului Bulandra, Teatrului de Comedie, Teatrului Odeon, dar și la Theatrum Mundi, Teatrul Act, Maria Filotti – Brăila. Pe marele ecran, a debutat în pelicula „Prea târziu” (1996), regizată de Lucian Pintilie, şi a avut roluri în alte peste 30 de filme de lung metraj. A fost nominalizat la „On Air Music Awards” 2015, la secţiunea „Cel mai bun folk al anului”. Recitalul său, „Pentru cei care iubesc limba poezească” a fost preluat de TVR, în cadrul stagiunii „Teatru în TVR” 2016, iar de câțiva ani este invitatul MNLR în cadrul mai multor evenimente dedicate POEZIEI. Discul „Frunză verde de albastru” este o întâlnire la un altfel de nivel cu chitara și poezia lui Nichita Stănescu, ale cărui cuvinte perfect îmbinate au parcă haruri duhovnicești, ascultă, curăță și vindecă. „Poezia poate fi”, spune Zoltan Butuc, „forma maximală a limbii într-un moment al sensibilității clipei. Poezia, ca stare, există în fiecare dintre noi și foarte rar poate fi explicată. Sunt poezii care nu trebuie citite. Ele sunt făcute cumva pentru intimitatea ta, lângă pat, înainte să dormi. Cred că sunt poeme care trăiesc mai bine acolo decât pe scenă sau în lumina reflectoarelor”, afirmă Zoltan Octavian Butuc

Filmare și montaj: Alex Ursu
Credit foto: Dan Vatamaniuc
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa

Urmăriți „Poezie și creație” aici:

Galerie Foto