10 decembrie 2023 — Evenimente

„Poezie și creație”#167 | Maria Buză și Loreta Popa

Invitată astăzi la „Poezie și creație” este actrița Maria Buză. A absolvit Academia de Teatru și Film din București, promoția 1997, clasa profesorului Gelu Colceag. După absolvirea facultății a debutat la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București cu rolul Smărăndița în piesa „O batistă în Dunăre”, de D. R. Popescu, în regia lui Ion Cojar. Tot în același an a lansat albumul muzical Fluturi galbeni. S-a împărțit între Teatrul Național și cel underground, jucând în „Sinucigaşul” de Nikolai Erdman şi în „Burghezul Gentilom” după J.B.P. Molière, iar la Teatrul Luni de la Green Hours, în „Stă să plouă”, de Lia Bugnar. A făcut parte din anul 1995 până în anul 2000 din grupul umoristic Vouă, și a avut câteva turnee în Canada și SUA, alături de componenții grupului. Maria Buză repetă acum pentru un spectacol la Teatrul de Revistă Constantin Tănase. Teatru, film, televiziune și diferite proiecte personale unde cântă alături de Taraful George Pătrașcu, soțul ei.

„Profesorul meu, Ion Cojar, a montat, prin 1996, o piesă la Teatrul Național și avea nevoie de două fete. Una dintre ele trebuia să aibă voce. Am primit rolul. Nu mi-am dat seama că actoria este drumul pe care vreau să merg în viață. Examenul de admitere a fost un fel de aruncare în bazinul de doi metri fără noțiunile de bază. Am învățat totul în câteva zile și m-am dus acolo cu talentul gol. Și m-au luat. Ai mei au aflat că am dat la Teatru după ce am luat. Știau că sunt talentată, dar nu făceau caz de asta”, mărturisește Maria Buză. Actori pe care îi cunoștea doar de la televizor, i-au devenit profesori, respectiv Dem Rădulescu, Olga Tudorache, Sanda Manu.

„Cânt la evenimente. Cu toată ființa mea cânt, mă simt bine și celorlalți le face plăcere. Nu pot altfel. Am încă emoții când intru în scenă. Acele emoții te fac să te bucuri și să bucuri oamenii care te privesc. Nimic din ficțiunea scenei nu se compară cu adevărul familiei. Sunt un om care trăiește fiecare zi în parte cât poate de frumos și bine”, spune Maria Buză.

Credit foto: Dan Marinescu
Filmare și montaj: Dan Marinescu
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa
Urmăriți „Poezie și creație” aici:

Galerie Foto