26 septembrie 2023 — Festival

Post-event Festivalul Internațional de Poezie București, ediția a XIII-a

În perioada 11-17 septembrie 2023, a avut loc în Capitală cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie București (FIPB). Proiect cunoscut și urmărit cu interes atât de breasla scriitorilor, cât și de publicul iubitor de literatură, Festivalul Internațional de Poezie București a crescut de la o ediție la alta, devenind astăzi cel mai important eveniment de gen din România și unul dintre cele mai urmărite din Europa.

Arhitectura programului ediției din acest an a inclus o listă bogată de participanți: peste 170 de poeți din 27 de țări de pe patru continente (Albania, Algeria, Austria, Bolivia, Bosnia, Bulgaria, Canada, Croația, Cuba, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Maroc, Muntenegru, Peru, Polonia, Portugalia, România, Republica Moldova, Spania, Turcia, Țările de Jos și Uruguay).

Lansat în 2010, sub egida Muzeului Naţional al Literaturii Române, cu sprijinul Primăriei Municipiului București, Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) a crescut constant, ajungând să includă în programul celei de-a XIII-a ediţii peste 50 de evenimente, pe teme și formate diferite, de la întâlniri cu poeți, traducători și editori, lecturi publice, dezbateri, mese rotunde, colocvii, maratoane de poezie sau performance-uri, la spectacole de teatru, proiecții de filme și concerte, expoziții și evenimente dedicate profesioniștilor – un program amplu și dens, construit de-a lungul ultimei jumătăți de an de echipa Muzeului Național al Literaturii Române alături de partenerii proiectului: un exercițiu de estetică relațională a artelor, un spațiu de conversație și reflecție, în cadrul căruia sunt împărtășite noi perspective, unde scrisul este sărbătorit ca artă, alături de tonalitățile muzicii de jazz, nuanțele și viziunile picturale sau imersiunea într-un spectacol teatral sau unul cinematografic.

Atât prin istoricul său, cât şi prin palmares, Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti începe să se contureze drept una dintre cele mai spectaculoase manifestări dedicate poeziei de pe scena literară europeană.

Tema acestei ediții ambițioase a Festivalului Internațional de Poezie București a fost plasată sub cunoscuta parafrază după Cicero: inter arma silent musae? – un exercițiu ambițios de a celebra puterea poeziei și, in extenso, a literaturii, și o pledoarie pentru eternitatea muzelor care au puterea de a inspira artele și cuvântul liber, chiar și în vremurile tulburi și dificile de azi. Iubitorii de literatură au găsit în programul divers și ambițios momente și evenimente pentru toate gusturile, de la cei mai tineri cititori, la cei experimentați, de la cei mai severi în aprecieri până la cei pentru care literatura e un modus vivendi sau la cei care acum se pot regăsi în ea.

Iubitorii de poezie din Capitală au luat parte la evenimente în cadrul FIPB 2023 în 14 spații culturale cunoscute: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Muzeul Național al Literaturii Române – sediul din Str. Nicolae Crețulescu 8, Muzeul Național al Literaturii Române – sediul din Calea Griviței 64-66, Casa memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Cărturești Verona, Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, ARCUB, Librăria franceză Kyralina, Muzeul Național Cotroceni, Institutul Italian de Cultură, Institutul Cervantes din București, Biblioteca Metropolitană București, Londohome, Teatrul Dramaturgilor Români.

În același timp, o dată cu ediția din 2023 a Festivalului Internațional de Poezie București s-a desfășurat și un proiect cunoscut și îndrăgit de public: Târgul Național al Cărții de Poezie, care a adus în prim-plan cele mai recente și mai importante volume de poezie.

Deschiderea festivalului a avut loc luni, 11 septembrie 2023, de la ora 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, alocuțiunile domnului Ioan Cristescu, Director General al Muzeului Național al Literaturii Române, Dnei Mireille Rădoi, Director General al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Excelenței Sale, Dl Paulo Cunha Alves, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Portugaliei în România, Dnei Laura Napolitano, Directorul Institutului Italian de Cultură din București, Excelenței Sale, Doamna Alison Duncan, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Australiei în România, Excelenței Sale, Domnul Radu Safta, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Australia stârnind un real interes.

Puteți urmări aici deschiderea:

A urmat un recital „Domnule și frate Eminescu”, susținut de maestrul Constantin Chiriac și lecturi publice cu Milo De Angelis (Italia), Ana Blandiana (România), Magda Cârneci (România), Habib Tengour (Algeria), José Manuel de Vasconcelos (Portugalia). Moderatorul întâlnirii a fost Dinu Flămând.

Tot luni, 11 septembrie 2023, de la ora 19.30, de data aceasta în Grădina MNLR, au avut loc lecturi publice cu Ioana Crăciunescu (România), Caius Dobrescu (România), Teodor Dună (România), Călin-Andrei Mihăilescu (Canada/România), Octavian Soviany (România), Radu Vancu (România). Moderator: Călin-Andrei Mihăilescu. În timpul lecturilor și la final Cătălina Beța și Albert Tajti au avut intervenții muzicale ce s-au împletit frumos cu poemele invitaților, fermecând spectatorii.

Puteți urmări aici lecturile și concertul:

În a doua zi de Festival Internațional de Poezie București, ediția a XIII-a, Muzeul Național al Literaturii Române a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis. Ceremonia s-a desfășurat în Grădina MNLR. Au primit distincţii în cadrul aceleiași ceremonii oameni de cultură, poeți, scriitori, critici precum Otilia Valeria Rusan (Ana Blandiana) – Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, Dumitru Ion Dincă – Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Gabriela Adameşteanu – Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor, Florica Dimitrescu-Niculescu – Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, Mihai Zamfir – Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce, Eugen Negrici – Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Comandor, Ion Pop – Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Comandor. Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer a primit şi Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu” Botoşani. Oficiile au fost făcute de Sergiu Nistor, consilier prezidențial, iar decorațiile au fost înmânate de ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Urmăriți ceremonia de decorare aici:

Începând cu ora 16.00, în Calea Griviței 64-66, a  avut loc vernisajul expoziției „Tabula rasa” a artistului Kiro Urdin (Macedonia de Nord). Urmăriți aici:

Grădina MNLR a fost începând cu ora 17.00 scena lecturilor publice ale poeților Răzvan Andrei (România), Cristina Drăghici (România), Gabriel Chávez Casazola (Bolivia), Bogdan Ghiu (România), Ioan Pintea (România), Ștefan Manasia (România), Mircea Măluț (România), José Luís Peixoto (Portugalia), Moni Stănilă (Republica Moldova), Arthur Suciu (România), Alexandru Vakulovski (Republica Moldova), Lucian Vasiliu (România), Varujan Vosganian (România). Moderator: Cosmin Perța.

Urmăriți lecturile publice aici:

De la ora 18.00, la Biserica Albă, a avut loc recitalul „Metanie, Ție, Părinte!”, susținut de maestrul Constantin Chiriac din creația autorilor Tudor Arghezi, Aron Cotruș, Nichifor Crainic, Ștefan Aug. Doinaş, Rainer Maria Rilke și William Shakespeare. S-a respirat cumva altfel, s-a resimțit înălțimea versurilor acestor poeți fantastici. Întreaga asistență a aplaudat emoționată. Aveți recitalul aici:

De la ora 18.00, la Librăria Cărturești, a avut loc un dialog Victor Ivanovici (România/Grecia) și Claudiu Sfîrschi-Lăudat (România) pe marginea volumului „Misiunea” al autorului grec Aris Alexandrou. Urmăriți dialogul aici:

De la aceeași oră, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, a avut loc lansarea-performance a cărții Societatea de Socializare din Medio-Monte scrise de Marian Ilea și ilustrate de Mircea Bochiş, tipărite la Editura Eurotip, 2023. Viziune regizorală: Gavriil Pinte.

La ora 18.30, Grădina MNLR a găzduit o dezbatere și Q & A cu José Luís Peixoto și José Manuel de Vasconcelos (Portugalia) în dialog cu Dinu Flămând. Puteți urmări dezbaterea aici:

Au urmat de la ora 19.00, vernisajul expoziției Te fac un colaj?, dedicată artistei Wislawa Szymborska (Polonia), și de la 19.30 lectură publică și Q & A: Milo De Angelis (Italia), Dinu Flămând (România). Prezentarea ediției bilingve a volumului semnat de Milo De Angelis, In apnea. Poesie / În apnee. Poezii, apărut la Editura Humanitas. Prezentarea ediției bilingve a volumului semnat de Dinu Flămând, Om cu vâslă pe umăr/Uomo con remo in spalla, apărut la Editura Raffaelli din Rimini. Participanți: Milo De Angelis (Italia), Dinu Flămând (România), Smaranda Bratu Elian, Aurora Firța-Marin și Dana Barangea (România), Valter Raffaelli (Italia). Puteți urmări aici evenimentul:

 

De asemenea, de la ora 20.00 în Sala expozițiilor temporare, a avut loc vernisajul expoziției artistei Valeria Voicu: Viață, nu moarte. De la ora 20.45, în Grădina MNLR au fost proiectate videopoemele realizate de Andrei Purcărea, pentru Asociația 7 ARTE, inspirate de poemele scrise de Șerban Axinte, Ramona Boldizsar, Livia Roșca și Radu Vancu. Și seara s-a încheiat cu un eveniment special semnat Lache Cercel and The Roma Jazz Ensemble care au deschis concertul lor cu o minunată compoziție a lui George Enescu, în semn de respect față de memoria marelui muzician, dar și a Festivalului George Enescu care se desfășura în același timp cu Festivalul Internațional de Poezie București. Lache Cercel a adunat alături de el muzicieni extraordinari, iar publicul a răspuns pe măsură. Sand Artist Mariana Pachis a creat în timpul concertului imagini extraordinare c ajutorul nisipului, îndemnând la visare.  Puteți urmări concertul aici:

Elevii Colegiului Național „Ion Neculce” au participat miercuri, 13 septembrie 2023, ora 13.00, la o întâlnire cu Milo de Angelis. Moderator: prof. Nicoleta Silvia Ioana. De la ora 17.00, în Grădina MNLR au avut loc lecturi publice cu Iustin Butnariuc (România), Leo Butnaru (Republica Moldova), Aura Christi (România), Aurora Luque (Spania), Valeriu Matei (România), Enrique Nogueras Valdivieso (Spania), Maria Pilchin (Republica Moldova), Sorina Rîndașu (România), Rachid Khaless (Maroc), Philippe Tancelin (Franța), Kiro Urdin (Macedonia de Nord), George Vulturescu (România). Invitat special: George Mihăiță. Moderator: Dinu Flămând. Evenimentul poate fi urmărit aici:

La ARCUB , de la ora 18.00, s-a desfășurat o seară de performance-uri. Invitați: Artur Cojocaru (Republica Moldova), Sorin Despot (România), Mircea Dan Duță (România), Dumitru Fanfarov (Republica Moldova), André Ferenc (România), Silvia Grădinaru (România), Mugur Grosu (România), Benji Horváth (România), Ligia Keșișian (România), Jaan Malin aka Luulur (Estonia), Mitoş Micleuşanu (România), Tiberiu Neacșu (România), Livia Ștefan (România), Răzvan Țupa (România). Moderator: Peter Sragher. Urmăriți aici:

Librăria Cărturești din Strada Pictor Arthur Verona 13-15 a găzduit de la 18.00 un dialog Ana Blandiana (România), Milo De Angelis (Italia) și Bruno Mazzoni (Italia) pe marginea volumului Variazioni su un tema dato, culegere de versuri închinate lui Romulus Rusan, tradusă de Bruno Mazzoni (Editura Donzelli, Roma, 2023). Puteți urmări dialogul aici:

În Grădina MNLR, de la ora 18.30, a avut loc o dezbatere și Q & A cu Philippe Tancelin (Franța). Moderator: Dinu Flămând, urmată de la ora 19.30 de lecturi publice cu Cristina Alexandrescu (România), Harold Alva (Peru), Yevgeniy Breyger (Germania), Andrei Codrescu (România/SUA), Denisa Crăciun (România), Tatiana Ernuțeanu (România), Mihai Firică (România), Vasile Gribincea (Republica Moldova/România), Roman Honet (Polonia), Florin Iaru (România), Nora Iuga (România), Fulgencio Martinez (Spania), Andrew Davidson Novosivschei (SUA/România), Dumitru Păcuraru (România), Alina Purcaru (România), Pavel Șușară (România) și proiecția videopoemelor realizate de Andrei Purcărea, pentru Asociația 7 ARTE, inspirate de poemele scrise de Gabriel Cărtărescu, Teodora Coman, Anda Docea și Anca Dumitrescu. Moderator: Cosmin Perța. Urmăriți lectura publică aici:

De la ora 20.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” (arealul statuii Regelui Carol I), a avut loc „Recital în Festival – EMINESCU”. O inițiativă cultural-educativă ce și-a propus promovarea nu doar a poetului național, ci și a compozitorilor care au valorificat lirica eminesciană, aducând-o mai aproape de publicul larg, prin limbajul universal al muzicii – George Stephănescu, Gheorghe Dima, Carol Anton Decker, Enrico Mezzetti, Guilelm Șorban, Nicolae Bretan, Simion Atanasiu-Zlatov, David Gherșfeld, Gleb Ciaicovschi-Mereșanu, Rudolf van Saanen. Recital susținut de Royal Art Muzzyk, pe care îl puteți accesa aici:

În Grădina MNLR, de la ora 21.00, au fost proiectate filmele „Roman în versuri” (Înspre poezia lui Kiro Urdin) – 50 min. 16 s., scenariu: Yane Teoharevski (v.o. limba macedoneană, cu subtitrare în limba română); „Tabula Rasa” – 44 min. 27 s. „Planetarium Dance” – 22 min.

La Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, elevii au participat joi, 14 septembrie, ora 11.00 la o lectură de poezie, Q & A: Cyrus Console (Canada). Moderator: Vasile Gribincea. Iar la ora 13.00, la Liceul Teoretic „Dante Alighieri” o întâlnire cu Milo de Angelis. Moderator: prof. Aurora Firța Marin.
De la ora 17.00, la Librăria franceză „Kyralina”, s-a desfășurat o dezbatere, Q & A cu Lise Gauvin (Canada). Moderator: Luminița Corneanu. Evenimentul s-a desfășurat în limba franceză.
Începând cu ora 17.30, în Grădina MNLR, Victor Ivanovici (Grecia/România) a fost în dialog cu Călin-Andrei Mihăilescu (Canada/România) pornind de la volumul De la teoría a la poética de la traducción [De la teoria la poetica traducerii] de Victor Ivanovici. Urmăriți dialogul aici:

Muzeul Național Cotroceni a fost gazda, de la ora 18.00 unei seri de poezie și muzică. Lecturi publice cu Adrian Alui-Gheorghe (România), Radu Andriescu (România), Nico Bleutge (Germania), Toni Chira (România), Rita Chirian (România), Cyrus Console (SUA), Ioana Diaconescu (România), Kristin Dimitrova (Bulgaria), Hasan Erkek (Turcia), Adrian Lesenciuc (România), Kira Iorgoveanu Mantsu (România/Germania), Radu Sergiu Ruba (România), Laurențiu-Ciprian Tudor (România), Nikolaos Vlahakis (Grecia) și proiecția videopoemelor realizate de Andrei Purcărea, pentru Asociația 7 ARTE, inspirate de poemele scrise de Magda Cârneci, Mircea Dinescu, Ciprian Măceșaru și Simona Popescu. Moderator: Cosmin Perța, urmate de un concert Mircea Tiberian și Nadia Trohin. Urmăriți lecturile publice aici:

De la 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, a avut loc lansarea antologiei „Poezii alese”, de Nicolae Croitoru (România) în prezența autorului și a invitaților speciali: Ilie Bădescu, prof. univ. dr., membru corespondent al Academiei Române, Dan Cristea, critic literar, vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor, director al revistei Luceafărul, Octavian Știreanu, jurnalist și scriitor, doctor în Științe Politice, Dan Constantin, publicist, vicepreședinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Cristian Niculescu, prof. univ. dr. , director al Editurii Niculescu, Ștefan Mitroi, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor, Dumitru Pelican. Amfitrion: Ioan Cristescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române. Urmăriți lansarea aici:

La ora 18.30, Librăria Cărturești a fost gazda unei lecturi publice de poezie: Angela Marinescu (România), Deniz Otay (România), Ioana Zenaida Rotariu (România) și Elena Vlădăreanu (România).
La Institutul Cervantes, de la ora 19.30 au avut loc lecturi publice ale poeților Harold Alva (Peru), Gabriel Chavez Casazola (Bolivia), Dinu Flămând (România), Ioana Nicolaie (România), Aurora Luque (Spania), Fulgencio Martinez (Spania), Corina Oproae (România/Spania), Victor Rodriguez Nuñez (Cuba, video). Moderator: Victor Ivanovici. Evenimentul s-a desfășurat în limba spaniolă.
Seara de joi, 14 septembrie s-a încheiat cu un concert al Trupei GRAIU de la ora 20.00, în Grădina MNLR. GRAIU desemnează tocmai muzica tradițională regională (vocală mai ales) care corespunde graiului lingvistic, cu trăsăturile ei melodice, ritmice, cântul tradițional. Urmăriți concertul aici:

 

Elevii Colegiului Național „Tudor Vianu” au participat vineri, 15 septembrie 2023, de la ora 11.00, la o lectură de poezie, Q & A cu Gabriel Chávez Casazola (Bolivia). Moderator: Luana Stroe. Un Remember Augustin Frățilă, la care au participat Ioan Cristescu, Mircia Dumitrescu, Eugen Suciu Ion Mureșan a avut loc la ora 13.00 în Grădina MNLR. „Deslușim din versurile risipite de el în presă, cât și, cu precădere, din cele citite prietenilor, două tendințe, fiecare dintre ele modificată și restructurată față de sursa principală de stârnire a lor. Una dintre ele ar fi aceea a unei retorici totale și a unei contopiri între poezia odinioară argotică și eposul de tip melancolic și metafizic, iar alta, printr-o îmblânzire a elementului cosmic baladesc până la cutuma monologului firesc și fierbinte. Refuzul cosmosului exterior, ca și al cosmosului interior în poezia lui Augustin Frățilă niciodată nu transgresează un loc comun”, scria despre Augustin Frățilă, în revista „Luceafărul”, Nichita Stănescu, la 15 ianuarie 1982. Puteți urmări evenimentul aici:

Biblioteca Metropolitană București a găzduit de la ora 13.00 lecturile poeților Daniel Bănulescu, Gabriel Burlacu, Liviu Capșa, Petre Ioan Crețu, Simona-Grazia Dima, Dumitru Ion Dincă, Miruna Drăghici, Raluca Faraon, Mihail Gălățanu, Victoria Milescu, Niculina Oprea, Mihaela Stanciu, Cosmin Andrei Tudor, Claudia Voiculescu. Moderator: Evelyne Croitoru. De la ora 18.00, Librăria Cărturești a fost locul în care au citit Mircea Dan Duță (România), Ioana Greceanu (România), Alexandru Higyed (România), Iuliana Miu (România), Doina Roman (România), Andreea Teliban (România), Eugenia Țarălungă (România), Tudor Voicu (România). Moderator: Vasile Gribincea. Înregistrarea poate fi văzută aici:

De la ora 18.00, în Grădina MNLR, a avut loc o dezbatere, Q & A cu Ester Naomi Perquin (Țările de Jos). Moderator: Luminița Corneanu. Urmăriți evenimentul aici:

Institutul Goethe și-a deschis porțile de la ora 18.00 publicului vorbitor de limbă germană pentru o seară de poezie cu Nico Bleutge (Germania) și Yevgeniy Breyger (Germania), iar la aceeași oră Casa de Cultură „Friedrich Schiller” a găzduit o seară de poezie cu Semier Insayif (Austria) și Udo Kawasser (Austria), urmată de Q & A. Evenimentul s-a desfășurat tot în limba germană. La 18.00, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” (arealul statuii Regelui Carol I), a avut loc „Recital în Festival – EMINESCU” susținut de Royal Art Muzzyk. Grădina MNLR a găzduit de la ora 19.00 lecturile publice ale poeților Ramona Boldizsar (România), Nichita Danilov (România), Lise Gauvin (Canada), Pavle Goranovic (Muntenegru), Ovia Herbert (România), Carolina Ilica (România), Ioan Matiuț (România), Ion Mureșan (România), Ioan Es. Pop (România), Ion Pop (România), Adrian Popescu (România), Nicolae Prelipceanu (România), Andra Rotaru (România), Eugen Suciu (România). Proiecția videopoemelor realizate de Andrei Purcărea, pentru Asociația 7 ARTE, inspirate de poemele scrise de Claudiu Komartin, Cătălina Matei, Oana Cătălina Ninu, Cosmin Perța. Moderator: Loreta Popa.

Publicul obișnuit al Teatrului de Comedie, Sala Nouă, a participat, de la ora 19.00, la Atelier 030202, Aluniș Eco LiterArt. Trei artiști vizuali – Mălina Ionescu, Andreea Medar și Maia Ștefana Oprea – recunoscuți pentru practicile lor artistice de tip eco, și trei poeți – Ioana Iuna Șerban, Florina Zaharia și Dan Pleșa – au realizat în ateliere individuale și/sau comune, opere vizuale și literare, pornind de la concepte eco, folosind materiale eco, urmând un mod de viaţă eco pe parcursul proiectului. În urma rezidenței, la Atelier 030202 din București, va avea loc vernisajul expoziției, însoțit de o lectură publică și proiectarea unui video-art. Spectatorii vor primi un fanzin pe hârtie eco, reciclabilă. Inițiatori și coordonatori: Dan Mircea Cipariu și Mihai Zgondoiu. Curator: Ana Daniela Sultana. Un spectacol de poezie și mișcare a avut loc în Calea Griviței, de la ora 20.00. În fapt, este vorba despre spectacolul „Aveam o muză. Ea se supărase…”, regizat de coregrafa Lorette Enache, dedicat memoriei poetului Emil Brumaru (1938-2019). Actorul Emil Coșeru a interpretat rolul poetului, în timp ce coregrafele Alice Veliche, Ioana Pădureț și Georgiana Dimitrescu au fost, timp de o oră, muzele lui Emil Brumaru, care au transpus poemele în mișcări corporale, de dans. Conceptul video a fost realizat de Andrei Cozlac, câștigător a două premii UNITER, iar costumele de Jeni Stănilă. Puteți urmări spectacolul aici:

Seara de vineri s-a încheiat în Grădina MNLR cu Noaptea Albă a Filmului Românesc – TIFF.

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, de la ora 15.00, în Sala Perpessicius, a avut loc lansarea cărții „Introducere în poezie”, de Ion Mureșan (România), urmată de o dezbatere cu o temă interesantă „Despre importanța unui festival internațional, astăzi”. Invitat: Dan Lungu. Moderator: Oana Boca-Stănescu.

De la ora 17.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, au avut loc lecturi publice ale poeților Ruxandra Cesereanu (România), Denisa Comănescu (România), Kata Győrfi (România), Krystalli Glyniadaki (Grecia), Semier Insayif (Austria), Udo Kawasser (Austria), Corina Oproae (România/Spania), Julio Pavanetti (Uruguay), Ester Naomi Perquin (Țările de Jos), Cosmin Perța (România), Minh-Triêt Pham (Franța), Annabel Villar (Uruguay). Moderator: Dinu Flămând, urmat de un concert Mircea Tiberian și Nadia Trohin.

Librăria Cărturești a găzduit de la ora 17.00 alte lecturi publice ale poeților Elena Bălășanu (România), Mina Decu (România), Cătălina Matei (România), Antonia Mihăilescu (România), Lucian Vasilescu (România), Călin Vlasie (România), Florina Zaharia (România). Moderator: Vasile Gribincea. Urmăriți aici:

 

Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărţişor” a fost gazda unei lecturi speciale susținute de Claus Ankersen (Danemarca) și Peter Sragher (România) din vol. În apărarea cireșelor / In defence of the cherries. De la ora 18.00, în Grădina MNLR a avut loc o dezbatere între Goran Čolakhodić (Croația), Călin-Andrei Mihăilescu (Canada/România), Cosmin Perța (România), Bogdan-Alexandru Stănescu (România). Moderator: Caius Dobrescu. În Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” publicul a fost invitat la proiecțiile filmelor: Planetarium, Dogona, Life and Death. Regia: Kiro Urdin (Macedonia de Nord). De la ora 18.30, Londohome a găzduit ECHO III: For Memory`s Sake – Imaginarul căsătoriei și mariaje forțate în Balcani: video-poeme și lecturi publice de poezie. ECHO III: For Memory`s Sake este un proiect de artă și patrimoniu care și-a propus să reunească artiști care lucrează în domeniile teatrului, muzicii, artelor vizuale și literaturii pentru a explora temele practicilor maritale în contextul balcanic. În cadrul proiectului, în urma a două rezidențe, la București și la Tirana, au fost realizate video-poeme și au fost scrise poezii de către artiste din România, Republica Moldova, Bulgaria, Albania și Grecia, pe teme legate de căsătoria forțată/ aranjată, relații de gen și alte practici maritale. Invitate: Ornela Alia (Albania), Elena Chirila (Republica Moldova/România), Ana Gurdiș (Republica Moldova/România), Gergana Ivanova (Bulgaria), Olya Stoyanova (Bulgaria), Ioana Țurcan (România), Miruna Vlada (România), Katarzyna Wojtczak (Grecia/Polonia), Tonia Tzirita Zacharatou (Grecia).

La ARCUB, de la ora 19.30 au avut loc lecturi publice ale poeților Claus Ankersen (Danemarca), Romulus Bucur (România), Dan Mircea Cipariu (România), Nicolae Coande (România), Ivan Hristov (Bulgaria), Claudiu Komartin (România), Aksinia Mihailova (Bulgaria), Andrei Novac (Romania), Ana Paraschivescu (România), Simona Popescu (România), Andrei C. Șerban (România), Robert Șerban (România), Goran Simic (Bosnia), Daniela Șontică (România), Traian Pop Traian (România/Germania), Gordana Vlajić (Serbia). Proiecția videopoemelor realizate de Andrei Purcărea, pentru Asociația 7 ARTE, inspirate de poemele scrise de Mircea Cărtărescu, Adela Greceanu, Ioana Nicolaie și Bogdan Alexandru-Stănescu. Moderator: Robert Șerban. Sala Perpessicius a fost locul potrivit pentru proiecția filmului ADAM – „Povestea unui înger cu cheia la gât”. Regia: Florian Silișteanu. Invitați: Cezara Dafinescu, Ioana Flora și Tudor Gheorghe. De asemenea, va fi prezent Excelența Sa domnul Stefan Tomašević, Ambasadorul Republicii Serbia la Bucureşti.

Seara de sâmbătă s-a încheiat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, ora 20.30, cu un concert Elven Bird. Neverending Story – un spectacol ce reunește muzica și lectura într-un mesaj spiritual. Aflat în stadiul de concept non-formal, a propus o atmosferă intimă și familiară prin combinarea unui recital acustic susținut de Elven Bird (compoziții proprii new folk cu influențe de jazz și blues) cu fragmente de eseuri și poezii citite de artistul vizual Moontea ( Daniel Munteanu – Moondash project). Iulia Munteanu/Elven Bird – acompaniament muzical, piese cantautor, acoustic, cântece de pe albumele „Eyes Closed”, „Se plâng de mine îngerii”, „The Japanese tree”. Primul album a fost înregistrat live cu instrumente clasice (chitară, harpă, violoncel, violă, vioară, țambal, percuție) în limba română, primul album a beneficiat de colaborarea cu instrumentiști ai Filarmonicii din Brașov. Albumul include zece piese, printre ele numărându-se trei doine autentice vechi, culese din zona Întorsurii Buzăului, trei preluări ale unor piese cunoscute cu un aranjament muzical propriu, dar și două piese instrumentale. Una din piese fiind compusă pe versurile Iuliei Hasdeu. Albumul „Eyes Closed” a fost nominalizat la Premiile Fundaţiei Muza pentru categoria Cel mai bun Album Jazz al anului 2013, albumul definind caracterul şi mesajul universal pe care artista îl emană prin compozițiile şi interpretarea ei. Daniel Munteanu a avut o lectură a textului său „Jurnal de Luptă”, poezie și proiecție video din proiectul de fotografie impresionistă „Transience”.

Ultima zi a Festivalului Internațional de Poezie București a început de la ora 11.00, în Sala Perpessicius, cu un atelier de parfumerie cu Iulia-Victoria Neagoe. Publicul și poeții au creat împreună un parfum al Festivalului.

De la ora 14.00, în Grădina MNLR au avut loc lecturi publice ale poeților Ion Cocora (România), Alexandru Funieru (România), Anastasia Gavrilovici (România), Iustin Moraru (România), Adelina Pascale (România), Adrian Schiop (România), Floarea Țuțuianu (România). Moderator: Loreta Popa.

Imediat după aceea, de la ora 16.00 a avut loc un dialog între Corina Oproae (România/Spania), Victor Ivanovici (România/Grecia) și Traian Pop Traian (România/Germania) și Dinu Flămând (România).
Un public numeros a participat la Performance-ul Carmen Firan, Adrian Sângeorzan și Simona Măicănescu, în Grădina MNLR, de la ora 17.00.

De la 19.30 a urmat proiecția filmului CONSTANTIN SILVESTRI – AVANT-GARDIST, MASTER IMPROVISER, HOMME PASSIONNÉ. Romania’s Beethoven? Filmul conține șapte episoade: Preludiu; Soldații de plumb; Micul ciobănaș; Focuri de artificii; Tablouri dintr-o expoziție; Nocturna; Bacanala
De la ora 20.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, a avut loc spectacolul „Poezia va salva lumea”. Sub titlul „Poezia va salva lumea”, câteva dintre textele Alexandrei Svet și ale regizorului Toma Enache s-au transformat într-un spectacol. Intervențiile muzicale au aparținut pianistului Alexandru Mihai Burcă și violoncelistului Valentin Simion. Poezia ar putea deveni, încă o dată, arma ideală împotriva urâtului, împotriva deznădejdii. Cu siguranță, poezia a mai salvat lumea și o va salva în continuare.

FIPB s-a încheiat în Mansarda MNLR cu spectacolul de teatru DesFacerea lumii sau Spectacol în aer liber, după Nina Cassian, cu inserții poetice semnate Nichita Stănescu și Marin Sorescu. Au interpretat Roxana Guttman, Radu Mateucă și Naomi Guttman. Dramatizarea și adaptarea după scrierile Ninei Cassian, lui Nichita Stănescu și Marin Sorescu de Roxana Guttman. Distribuție și regia: Roxana Guttman, Naomi Guttman, Radu Mateucă.

Participarea publicului la evenimentele din cadrul Festivalului Internațional de Poezie București a fost cu acces gratuit.

Organizatori: Primăria Municipiului București prin Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii