9 ianuarie 2023 — Evenimente

Premiera filmului „Eminescu și Cernăuții”

La 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, GCC Film Global București lansează documentarul „Eminescu și Cernăuții”, realizat la Ipotești și în Bucovina de Nord, în perioada aprilie – decembrie 2022.

 Proiecția filmului va avea loc la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8, în data de 22 ianuarie 2023, ora 18.00.

Filmul va fi proiectat, de asemenea, la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava, în 13 ianuarie 2023, ora 12.00; la Liceul „Alexandru cel Bun” din Cernăuți, în 15 ianuarie 2023, ora 12.30; la Casa Memorială „Mihai Eminescu” din Ipotești, în 16 ianuarie 2023, ora 12.00; la Casa de Cultură Voluntari-Ilfov, în 21 ianuarie 2023, ora 17.00. Intrarea este liberă la toate evenimentele.

Începând cu data de 15 ianuarie 2023, filmul va rula la Cinematograful Union din București, zilnic, de la ora 17.00.

Cu o durată de 65 de minute, filmul documentar „Eminescu și Cernăuții” prezintă, în imagini cinematografice (docudramă și  narațiune), povestea plecării din Ipotești la școală a copilului Mihai, la vârsta de șapte ani, împreună cu tatăl său Gheorghe Eminovici, până la ultima vizită pe care a făcut-o la Cernăuți, înaintea Crăciunului din 1885.

„Eminescu și Cernăuții” a fost realizat cu fonduri exclusiv private, sub semnul alarmelor și războiului din Ucraina, pe baza scenariului prof. dr. Ionel Novac și prof. Vasile Bycu, în regia lui Mihai Petre Grosu.

Cu sprijinul unor români adevărați, bucovineni din Ucraina cunoscători ai vieții lui Eminescu, și Societății de Cultură „Mihai Eminescu” din Cernăuți, realizatorii au filmat în toate școlile în care a învățat poetul, în care a stat cu chirie, inclusiv casa lui Aron Pumnul, dar și pe toloaca unde bătea mingea cu colegii de școală.

De asemenea, au filmat, pe lângă interviuri și imagini mai puțin cunoscute referitoare la viața lui Eminescu, în Arhiva de Stat a Ucrainei, prilej cu care au descoperit documente necunoscute.

La finalul filmului, istorici și literați din Bucovina de Nord vorbesc despre cum, după 1944, propaganda sovietică l-a transformat pe Eminescu din poetul național al românilor într-un oarecare „poet moldovean”.

Filmul este produs de GCC Film Global, producător general, GCC Film Worldwide și Mihai Petre Grosu, co-producători.

Trailer-ul filmului:

Producător General Dumitru Pohuș