17 decembrie 2017 — Evenimente

Premieră la Teatrul Naţional Radiofonic pentru Copii: „Frumoasa și Bestia”

Muzeul Național al Literaturii Române și Radio România Cultural vă invită marți, 19 decembrie 2017, ora 17.00, în avanpremieră, la audiția cu public a spectacolului „Frumoasa și Bestia”, la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe). Spectacolul se va difuza, în premieră, la Radio România Cultural, duminică, 31 decembrie, de la ora 9.00.

Traducerea și scenariul sunt semnate de Sanda Socoliuc, regia artistică îi aparține maestrului Leonard Popovici, coordonator de proiect și producător este Irina Soare. În distribuție: În distribuţie: Mariana Mihuţ, Ana Maria Bălescu, Cristian Iacob, Jeanine Stavarache, Ioan Chelaru,Violeta Berbiuc, Anne Marie Ziegler, Marius Călugăriţa, George Grigore. Regia de studio: Monica Wilhelm. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Mihnea Chelaru.

Doamna Jeanne-Marie Leprince de Beaumont a dat tiparului forma ideală a poveștii feerice și filozofice, care fusese publicată inițial în 1740 într-o culegere de povești datorată doamnei Gabrielle-Suzanne de Villeneuve, acum 260 de ani. Era de o întindere apreciabilă și făcea multiple referințe la mântuirea prin dragoste pe fondul unei rivalități între zâne. În forma extinsă a poveștii se regăseau nenumărate considerații rafinate privind dragostea, legăturile de familie și diferitele forme ale puterii.

În 1757, Doamna de Beaumont se pregătea să se întoarcă în Franța natală, după ce trăise în Anglia mai bine de 15 ani și fusese guvernanta mai multor copii din înalta societate. Atunci i-a venit ideea care avea să se dovedească genială, de a relua lunga istorie, de a o reciti și de a o adapta la capacitatea de înțelegere a copiilor. A simplificat intriga și a întrerupt povestea imediat după ce Frumoasa sărută Bestia și o eliberează de blestemul vechi al unei zâne rele și geloase. Povestea „Frumoasa și Bestia” a apărut în Revista Copiilor (Magasin des enfants), o publicație concepută de autoare ca un manual educativ.

Succesul versiunii doamnei de Beaumont a fost răsunător în epocă. De atunci, „Frumoasa și Bestia” a fost mereu retipărită, tradusă în nenumărate limbi, ilustrată somptuos, apoi a inspirat filmul (o primă versiune a dobândit în 1899), teatrul, muzica, baletul.

Povestea îi învață pe copii să facă o distincție netă între urâțenia fizică și cea a sufletului, îi ajută să înțeleagă strălucirea pe care o asigură inteligența și bunătatea, chiar și atunci când sunt umbrite de o înfățișare ingrată. Dragostea veritabilă se poate naște din compasiune, stimă și prietenie. Sentimentele pure, delicatețea, eleganța morală, recunoștința sunt puse în discuție într-o cheie „vintage”, dar adevăratele valori, la urma urmei, sunt perene.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.